Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες ζητούν από την Ελλάδα να τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά καθώς, όπως αναφέρει, η χώρα επιβάλει σε αυτά τα ποτά το 50% του κανονικού συντελεστή φόρου καταναλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη.Παράλληλα, η Κομισιόν θεωρεί ότι επιβάλεται υπερβολικά μειωμένος συντελεστής στο τσίπουρο και την τσικουδιά (περίπου 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης) όταν παρασκευάζονται χύμα από τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποστάκτες (οινοπαραγωγοί ή παραγωγοί άλλων γεωργικών προϊόντων).
Οι κανόνες της Ε.Ε., όπως σημειώνεται στο έγγραφο, προβλέπουν ότι ο ίδιος συντελεστής φόρου κατανάλωσης θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αιθυλική αλκοόλη. Εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις προβλέπονται ρητώς από τη νομοθεσία της ΕΕ και πρέπει να ερμηνεύονται αυστηρά.
Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει κάποια παρέκκλιση για το τσίπουρο ή την τσικουδιά. Η Επιτροπή εκτιμά ότι και τα δύο καθεστώτα αποτελούνπαράβαση της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ για τον φόρο κατανάλωσηςκαι επίσης ευνοούν ένα αλκοολούχο ποτό εγχώριας παραγωγής έναντι των αλκοολούχων ποτών που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη. Αυτό αποτελεί παράβαση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τη ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών.
Υπενθυμίζεται ότι το τσίπουρο και η τσικουδιά είναι παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά, τα οποία παράγονται στη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. Και τα δύο ποτά έχουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.
.agronews.gr
Γιάννης Τσατσάκης