Έκθεση Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων στο «Τζαμί» Reviewed by Momizat on . το «Μουσείο Τσιτσάνη» παρουσιάζει στα Τρίκαλα, στον χώρο του «Κουρσούμ Τζαμί» την  κινητή έκθεση του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανά το «Μουσείο Τσιτσάνη» παρουσιάζει στα Τρίκαλα, στον χώρο του «Κουρσούμ Τζαμί» την  κινητή έκθεση του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανά Rating: 0

Έκθεση Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων στο «Τζαμί»

0000000000

το «Μουσείο Τσιτσάνη» παρουσιάζει στα Τρίκαλα, στον χώρο του «Κουρσούμ Τζαμί» την  κινητή έκθεση του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρου Εθνομουσικολογίας, με επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα.

 

00000

Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 200 αντικείμενα που καλύπτουν τις 4 βασικές κατηγορίες μουσικών οργάνων:

1. Χορδόφωνα (ταμπουράς, λαγούτο, ούτι, μαντολίνο, λύρες αχλαδόσχημες και φιαλόσχημες, σαντούρι, κανονάκι)

2. Αερόφωνα (φλογέρα, σουραύλι, ζουρνάς, τσαμπούνα, γκάιντα)

3. Μεμβρανόφωνα (τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι) και

4. Ιδιόφωνα (κουδούνια, ζίλια, σφυρίχτρες, ηχητικά αντικείμενα).

Στην έκθεση παρουσιάζονται ο πλούτος και η ποικιλία στα σχήματα, την κατασκευή και την τεχνική παιξίματος των λαϊκών μουσικών οργάνων μέσα από τις τοπικές παραλλαγές τους στις διάφορες περιοχές του Ελληνισμού και η συμμετοχή τους στα λαϊκά δρώμενα και τελετουργίες.

000000

Η έκθεση φιλοδοξεί  ν’ αποτελέσει για τις πόλεις που επισκέπτεται πόλο και αφορμή για πολλαπλές εκπαιδευτικές, ερευνητικές και καλλιτεχνικές δράσεις. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία το μουσικοπαιδαγωγικό σεμινάριο με την κυρία Τουμπακάρη στο Πνευματικό Κέντρο, έγινε στη διάρκεια των εγκαινίων η διάλεξη από τον καθηγητή κύριο Λάμπρο Λιάβα , ενώ προετοιμάζεται η μουσικοχορευτική εκδήλωση που θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο με την παρουσία του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, των Κ.Α.Π.Η.  και την παρουσία παλιών οργανοπαιχτών που θα τιμηθούν για την προσφορά τους.

Η έκθεση πραγματοποιείται  σε συνεργασία με το «Μουσείο Τσιτσάνη», τον Δήμο Τρικκαίων, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης & την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία.

 

 

 

 

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή