"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.3 C
Trikala

Έως 70.000 ευρώ οι ετήσιες αποζημιώσεις ΕΛΓΑ ανά δικαιούχο, με βάση το νέο νομοσχέδιο Βορίδη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις.», το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από ρυθμίσεις όπως ο καθορισμός ανώτατου ορίου καταβολής αποζημιώσεων από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) σε δικαιούχους, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά ανά δικαιούχο και ανά έτος τις 70.000 ευρώ.

Ειδικά για καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε δύο περιόδους εντός του ιδίου έτους (εαρινή και φθινοπωρινή), το ανώτατο όριο ανά δικαιούχο αποζημίωσης, προσδιορίζεται μέχρι το διπλάσιο του οριζομένου στο προηγούμενο εδάφιο ορίου των 70.000 ευρώ. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και ως προς τις Δηλώσεις Καλλιέργειας – Εκτροφής (Δ.Κ.Ε.) του έτους 2020.

Πρόκειται ουσιαστικά για επαναφορά διάταξης που είχε ενταχθεί επί συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ το 2014 σε αντίστοιχο νομοσχέδιο που ρύθμιζε θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη και είχε καταργηθεί στην συνέχεια από το ΣΥΡΙΖΑ αντικαθιστόμενη από άλλη, η οποία όπως υποστηρίζει η Αιτιολογική Εκθεση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου «επέφερε βαρύτατες οικονομικές συνέπειες στον ΕΛ.Γ.Α. όπως εμφανίζουν τα οικονομικά στοιχεία κατά την τριετή περίοδο 2016 –2018.».

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Αιτιολογική Έκθεση «ο συνδυασμός κατάργησης της παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 3877/2010, με την εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης υπ’ αρ. 5433/72585/29.06.2016, προκάλεσε ζημία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΛ.Γ.Α., στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς και άνιση μεταχείριση μεταξύ των ασφαλισμένων. Κατόπιν αυτού και χάριν του δημόσιου συμφέροντος, της οικονομικής ευστάθειας του Οργανισμού και προς τον σκοπό δίκαιης αποζημίωσης των ασφαλιζόμενων και δικαιούχων αποζημιώσεων αγροτών προτείνεται η διάταξη του άρθρο 10.».

Παράλληλα, καθορίζονται νέα ποσοστά εισφοράς γάλακτος, η υποχρεωτική σήμανση της προέλευσης στο γάλα, η απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κλπ.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 και ώρα 12:00 π.μ.

Πηγή: agronews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης