"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.2 C
Trikala

Αγοραστός στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις καταστροφικές συνέπειες του «Ιανού»: Να αναλάβουν όσοι πρέπει την ευθύνη τους

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο «Ιανός» και οι καταστροφικές συνέπειες του στη Θεσσαλία ήταν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στην αποψινή τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε διά ζώσης κεκλεισμένων των θυρών.

Μάλιστα η συνεδρίαση έγινε και παρόντος του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός περιέγραψε όλο το χρονικό της καταστροφικής επέλασης του «Ιανού», τονίζοντας ότι η περιφέρεια και οι μηχανισμοί της όπως και όλες οι υπηρεσίες και οι άνθρωποι που κλήθηκαν να βοηθήσουν , έδωσαν την ψυχή τους προκειμένου να σώσουν ανθρώπους και περιουσίες. Μάλιστα σημείωσε πως έγιναν πάνω από 1000 διασώσεις στη Θεσσαλία και πως ένα τέτοιο φαινόμενο δεν ξαναχτύπησε με τόση ένταση ποτέ την περιοχή μας. Σημειώνοντας δε, ότι στην Καρδίτσα μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν 2,5 εκατομμύρια τόνοι νερού.

Δεν παρέλειψε όμως να ρίξει και τις βολές του σε ορισμένους Οργανισμούς, αλλά και σε δημάρχους που δεν παρέδωσαν, όπως είπε, σχέδιο στην περιφέρεια για την περίπτωση επικινδυνότητας σε ότι αφορά ποταμούς ή χείμαρρους που περνούν μέσα από αστικούς ιστούς.

Επανέλαβε μάλιστα αρκετές φορές ότι κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΣΠΕΙΡΟΥΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ

Αναλυτικά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, τόνισε: «Ήταν μοναδικό για τα χρονικά της Θεσσαλίας επικίνδυνο φαινόμενο, ο Ιανός. Συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Αλλά και  συγχαρητήρια στους ανθρώπους που ήταν εκεί και βοήθησαν με όλες τις δυνάμεις τους γιατί το πρώτο για εμάς ήταν να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές. Και ήμασταν εκεί με όλες τις υπηρεσίες μας.

Κάναμε 1000 και πλέον διασώσεις, ένας αριθμός που δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν σε τέτοια πρωτόγνωρηο κατάσταση. Στον Αλμυρό έγινε μια τεράστια επιχείρηση ιδιωτών και σώσαμε τα τρία άτομα.

Ωστόσο κάποιοι προσπάθησαν να διασπείρουν τοξικότητα μέσα στην αγωνία τους να προβληθούν, δημιουργώντας επικίνδυνα προβλήματα στην κοινωνία.

Στην Καρδίτσα μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν 2,5 εκατομμύρια τόνοι νερού. Στην λίμνη Πλαστήρα σε δέκα ώρες 98 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Η όλη κατάσταση δεν έχει σχέση με το 1994 που έβρεχε για 48 ώρες.

Την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα είχαμε βγάλει ανακοίνωση όπου ειδοποιήσαμε για τα επικίνδυνα φαινόμενα. Ο μηχανισμός μας ήταν σε ετοιμότητα και προτρέψαμε τους δήμους να καθαρίσουν τα φρεάτια. Προτρέψαμε τον κόσμο να μην κάνει επικίνδυνες εξωτερικές δουλειές και να αποφύγει τις άσκοπες μετακινήσεις. Εκδηλώθηκε το φαινόμενο με μεγάλη ένταση.

Από την πρώτη στιγμή οι αντιπεριφερειάρχες και εγώ βρισκόμασταν στην πρώτη γραμμή. Βρισκόμασταν σε αυτοψία σε ποτάμια, όταν δέχτηκα ένα τηλέφωνο από τον Χρήστο Μακαντάση ο οποίος μου είπε «Κώστα έλα να με σώσεις, είμαι εγκαταλειμμένος, έχω τρία παιδία, βοήθεια». Τα παρατήσαμε όλα και πήγαμε να τον σώσουμε. Ήμασταν στον Ξηριά από το απόγευμα έως τις 3π.μ. και παλεύαμε με τις υπηρεσίες μαςωνα τον σώσουμε. Αλλά ταυτόχρονα έπεσαν τηλέφωνα από Καρδίτσα και Τρίκαλα και  ήμασταν σε επικοινωνία για να αντιμετωπίσουμε με όλα τα μηχανήματα μας την κατάσταση.

Ο καθένας λέει διάφορα ότι ίσως κάποια πράγματα ήθελαν άλλη διαχείριση, καλοδεχούμενα όλα. Αλλά όταν το ποτάμι αυτό ήταν του δήμου, δεν μας παρέδωσε ο δήμος και ο τότε δήμαρχος το 2018  κάποιο σχέδιο, δεν είχε σχέδιο ότι αν υπάρχει πρόβλημα στο ποτάμι πρέπει να ακολουθήσετε αυτό το σχέδιο επικινδυνότητας και διαφυγής.

Στην Μαγνησία καταγράφουμε ζημιές και έχουμε πρόχειρα αποκαταστήσει την προσβασιμότητα και λέω πρόχειρα γιατί τα χρήματα που μας έδωσαν είναι πολύ λίγα.

Κάναμε πολλά αντιπλημμυρικά έργα που έχουν σώσει κόσμο και χωριά σε όλη τη Θεσσαλία. Μέχρι το 2018 τα ποτάμια και οι χείμαρροι που περνούσαν μέσα από αστικούς ιστούς ήταν ευθύνη του δήμου, τι κάνανε τότε αυτοί που σήμερα δείχνουν και καθοδηγούνε;

Και για όσους είμαστε εδώ σήμερα, δεν είδα κανέναν να προτείνει ένα αντιπλημμυρικό έργο. Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε. Είμαστε μια περιφερειακή αρχή που έχει μόνο το καλό στο μυαλό της, να το καταλάβουν όλοι αυτό.

Να κοιταχτούν στον καθρέφτη αυτοί που έδωσαν άδειες να χτίσουν κάποιοι εκεί που δεν έπρεπε.

Να αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους, Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου, Πολεοδομίες, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ.

ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΗΣΑΜΕ

Από την πλευρά του ο κ. Λυκουρέντζος σημείωσε ότι εκπονήθηκε σχέδιο δράσεως  και εκ των πραγμάτων επειδή άλλαξαν οι καταστάσεις δεν θα ακολουθηθεί η πεπατημένη. Υπογράμμισε δε, ότι από το αποθεματικό της χώρας θα χρηματοδοτηθεί ο ΕΛΓΑ για όσα χρήματα απαιτηθούν για τις αποζημιώσεις, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, επισήμανε τα εξής:

«Ευχαριστούμε πολύ τους δύο περιφερειάρχες κ. Σπανό και κυρίως τον κ. Αγοραστό. Τις δύσκολες αυτές ώρες προτάξαμε το πνεύμα της συνεργασίας της νεότητας και της ομοψυχίας για να σταθούμε με νηφαλιότητα απέναντι στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Το έργο εδώ είναι δυσχερές και το ξέρουμε. Βρήκαμε τρόπους για να μην μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή, δεν ξέρω αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα που θα είχαμε φτάσει. Με τον κ. Αγοραστό κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού σχεδιάσαμε την μεθοδολογία με την οποία θα προσεγγίσουμε το πρόβλημα. Εκ των πραγμάτων δεν θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη. Δεύτερον έπρεπε να σχεδιάσουμε τον τρόπο δράσεως και είμαστε έτοιμοι τώρα να το ξεκινήσουμε.

Από το αποθεματικό της χώρας θα χρηματοδοτηθεί ο ΕΛΓΑ για όσα χρήματα απαιτηθούν για τις αποζημιώσεις».

ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑ

Εκ μέρους της παράταξης «Η Θεσσαλία στην Καρδιά μας», Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Νίκος Τσιλιμίγκας κατέθεσε δύο προτάσεις.

Αναλυτικά τόνισε τα εξής:
«Όλες οι ευθύνες είναι ατομικές, διαχρονικά συλλογικές. Όλοι φταίνε, όλες οι κυβερνήσεις, υπουργοί και δήμαρχοι, διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ένα τόσο μεγάλο φαινόμενο. Η σημερινή μέρα είναι μέρα πένθους. Ξεκινάει μια διαδικασία ποιος θα πληρώσει και τι.

Εμείς καταθέτουμε δύο προτάσεις: Πρώτον, προτείνουμε να υπάρξει δέσμευση πόρων από τα υπουργεία Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου και δεύτερον να γίνει μια αίτηση ενίσχυσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Να τους πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης