"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Αισθηματική κομεντί της «χρυσής» εποχής του Χόλιγουντ στην Κιν/φικη Λέσχη

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Το ξεχασμένο διαμάντι ενός σκηνοθέτη, που επηρέασε τους αδερφούς Κοέν όσο κανείς άλλος, προβάλλεται σε επανέκδοση από την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων. Πρόκειται για την ταινία “Τι ξέρεις για τον έρωτα” του μάστορα της κωμωδίας Ερνστ Λιούμπιτς.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Επισκεπτόμενη έναν ψυχαναλυτή για τον υστερικό λόξιγκα που την ταλαιπωρεί, η Τζιλ αρχίζει να αμφισβητεί τη φαινομενική ευτυχία του γάμου της με τον απορροφημένο με τα επαγγελματικά του Λάρι. Η γνωριμία της με έναν εκκεντρικό πιανίστα θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τη συζυγική σχέση, η οποία οδεύει πλέον προς το διαζύγιο.

erotas1

ΚΡΙΤΙΚΗ

Στην απόλυτη δημιουργική του ωριμότητα –και αμέσως πριν από το «Να Ζει Κανείς ή να μη Ζει;»– ο μαέστρος της ρομαντικής κομεντί Ερνστ Λιούμπιτς διασκευάζει ξανά το θεατρικό των Σαρντού και Ντε Ναζάκ «Divorcons» 26 χρόνια μετά το βωβό του «Kiss me Again». Προσαρμόζοντας έξυπνα το στόρι στη «νεωτερική» πραγματικότητα των ερωτικών ηθών του ’40, δημιουργεί μια σικάτη και τσαχπίνικη ρομαντική κομεντί, καλο-σκηνοθετημένη («το άγγιγμα Λιούμπιτς») κωμωδία καταστάσεων, που καταφεύγει συχνά σε γκαγκς για να κρατήσει σε αστεία πορεία την πλοκή. Το μάλλον εκβιαστικό χάπι εντ δεν αναιρεί τη σαρκαστική, σχεδόν κυνική διάθεση με την οποία ποτίζει ο Λιούμπιτς την μπουρζουά φινετσάτη σάτιρά του.
Βασισμένη σε ένα πολύ πετυχημένο γαλλικό θεατρικό έργο του 19ου αιώνα, η ταινία (που ήταν υποψήφια για το Οσκαρ μουσικής για τον Βέρνερ Χάιμαν), δεν υπήρξε, ομολογουμένως, από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του Ερνστ Λιούμπιτς. Όταν, όμως, κάνουμε λόγο για τον Λιούμπιτς, οι κινηματογραφόφιλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι μιλάμε για έναν τεράστιο σκηνοθέτη, ένα «ιερό τέρας» της «χρυσής εποχής» του Χόλυγουντ, τον σκηνοθέτη που επηρέασε όσο ελάχιστοι την εξέλιξη της κινηματογραφικής κωμωδίας παγκοσμίως.
Η σάτιρα για τους πλούσιους και τις συνήθειές τους από τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ έρχεται με το χαρακτηριστικό «άγγιγμα του Λιούμπιτς»: γνώριμος όρος για το συνδυασμό κινηματογραφικής κομψότητας, έξυπνων διαλόγων, λαμπερού χιούμορ και αβίαστης ροής της αφήγησης, ανεξίτηλη και αναγνωρίσιμη ιδιότητα στις κωμωδίες του Γερμανού, ρωσοεβραϊκής καταγωγής Ερνεστ Λιούμπιτς. Η συγκεκριμένη κωμωδία, με το θεμελιώδες δίλημμα «όταν ο σύζυγος δεν προσέχει τη σύζυγο, θα βρεθεί κάποιος άλλος να το κάνει», έχει στην κινηματογραφική της δομή εντονότατη θεατρικότητα. Δεν σημείωσε ιδιαίτερη στην εποχή της εμπορική επιτυχία, παρά το σατιρικό κυνισμό και την ευφυολογία της.

 

Μεπληροφορίεςαπό: rizospastis.gr, athinorama.gr, monopoli.gr

erotas2

Info

Τίτλος: Τι Ξέρεις Για Τον Έρωτα (Thatuncertainfeeling)

Σκηνοθεσία: Ερνστ Λιούμπιτς

Σενάριο: Ντόναλντ Όντγκεν Στιούαρτ

Πρωταγωνιστούν: Μερλ Όμπερον, Μέλβιν Ντάγκλας, Μπέρτζες Μέρεντιθ, Άλαν Μόουμπρεϊ, Όλιβ Μπλάκνεϊ Χώρα: ΗΠΑ

Έτος: 1941

Διάρκεια: 84΄

Είδος: Κομεντί

Τύπος: Α/Μ

erotas4

 

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπορείτε να δείτε σκηνές από την ταινία στο youtube εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης