"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.7 C
Trikala

Απόστολος Σακκάς: «Θέλουν να φιμώσουν τον Πολιτισμό – Να μην τους αφήσουμε»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο μουσικός Αποστόλης Σακκάς, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και αυθεντικά λαϊκός καλλιτέχνης, έχει κιόλας καταγράψει μια τριαντάχρονη, συνεπή διαδρομή στο χώρο, γεγονός που τον έχει κάνει ιδιαίτερα αγαπητό. Ο δημοσιογράφος το αντιλαμβάνεται αυτό από τον κόσμο που τον χαιρετάει και μιλάει μαζί του, το διάστημα που πίνουν καφέ και τα λένε, σε κεντρικό καφέ της πόλης.

Είναι επίσης ένας πολύ ενδιαφέρων τύπος γιατί δεν μασάει τα λόγια του, λέει αυτό που πιστεύει χωρίς περιστροφές και από την κριτική του δεν ξεφεύγει ούτε το δημοσιογραφικό συνάφι.

Μπορεί να φταίει η πολύ δύσκολη περίοδος που διανύουμε όλοι, καθώς μετά τα απανωτά μνημόνια αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας του covid – 19, μια περίοδος που χτύπησε ανελέητα τους καλλιτέχνες, αυτούς που μάθαμε να αποκαλούμε εργαζόμενους στις τέχνες.

«Θέλουν να φιμώσουν τον πολιτισμό, αγνοώντας ότι ο πολιτισμός είναι το οξυγόνο αυτής της χώρας. Πρώτα δημιουργήθηκε ο πολιτισμός και μετά έγινε η Ελλάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά στην κουβέντα μας ο Αποστόλης, «Τα ελάχιστα μέτρα που έλαβε το υπουργείο τον περασμένο Μάιο, ήταν μόνο στάχτη στα μάτια. Προτιμούν φαίνεται να μην ανοίγει το πνεύμα του κόσμου, γιατί αυτό γίνεται χωρίς, τραγούδι, θέατρο και βιβλία», τονίζει.

Στην ερώτηση για την αιτία αυτής της τακτικής εκ μέρους της κυβέρνησης, ο πολίτης, Αποστόλης Σακκάς, θεωρεί ότι μπήκαμε στην πιο ακραία περίοδο του καπιταλισμού, μια περίοδο στην οποία τα ελεύθερα πνεύματα και η ελεύθερη σκέψη είναι επικίνδυνα. «Μας θέλουν όλους φιμωμένους, να φοράμε μάσκες και να καθόμαστε στη γωνιά μας», λέει χαρακτηριστικά.

Τον ρωτάω για την πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, μέσω της οποίας ενισχύθηκαν δημιουργικά και οικονομικά δεκάδες καλλιτέχνες της ευρύτερης περιοχής, μέσα στο άνυδρο πολιτιστικά καλοκαίρι που τελείωσε. «Αυτή ήταν μια πραγματική αχτίδα φωτός για τους καλλιτέχνες, αλλά πρέπει όλοι να βοηθήσουν. Χρειάζεται αντίδραση, συμμετοχή, εγρήγορση και προσπάθεια απ’ όλους μας», σημειώνει.

Από την κριτική του δεν ξεφεύγουν ούτε οι δημοσιογράφοι. Αποκαλεί το 60 % των δημοσιογράφων «γλυφιτζουράδες του συστήματος», πιστεύει ότι το 30 %  δεν μιλάει και το 10 % που μιλάει το σκεπάζει το υπόλοιπο 90 %!

Ο Αποστόλης Σακκάς είναι βέβαιος, παίρνοντας παράδειγμα από τον εαυτό του αλλά και τους καλλιτέχνες που γνωρίζει, ότι αυτό το διάστημα όλοι γράφουν, τραγούδια, θεατρικά έργα, σενάρια, βιβλία, εικαστικές παρεμβάσεις, καλλιτεχνικές δημιουργίες υψηλού επιπέδου, τις οποίες δυστυχώς ο πολύς κόσμος δεν μαθαίνει.

«Όποιος δεν ακούει μουσική, δεν βλέπει θέατρο ή δεν διαβάζει βιβλία, θα παθαίνει κατάθλιψη. Η τέχνη, ο πολιτισμός, είναι ο καλύτερος τρόπος διαφυγής από την κατάθλιψη.

Μια διαδρομή τριάντα χρόνων

Η μουσική διαδρομή του Αποστόλη Σακκά έχει ξεκινήσει πριν από τριάντα χρόνια. Στην πορεία αυτή, έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους κορυφαίους συνθέτες της εποχής μας, τον Λίνο Κόκοτο, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Μίμη Πλέσσα, τον Γιώργο Κατσαρό, με αποκορύφωμα – «το μεγάλο όνειρο που έγινε πραγματικότητα», όπως λέει και ο ίδιος – την περιοδεία που έκανε το 2018 με τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Αντίστοιχες είναι και οι συνεργασίες του με τραγουδιστές όπως ο Λάκης Χαλκιάς, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Σοφία Βόσσου και ο Δημήτρης Μπάσης.

Ως συνθέτης, ο Αποστόλης Σακκάς έχει παρουσιάσει δύο δίσκους, «Το πρώτο ταξίδι» το 2004, στην ανεξάρτητη εταιρία «Πρόταση», σε στίχους του Δημήτρη Παπαχατζόπουλου και ενορχήστρωση του Γιάννη Ιωάννου και «Μεταξύ σοβαρού και αστείου» το 2018, στον «Μετρονόμο», όπου έχει γράψει και τους στίχους σε 4 ττραγούδια, ενώ στίχους στα υπόλοιπα 6 τραγούδια έγραψε η Μαρία Μουτσάκη. Τα τραγούδια σε αυτό τον δίσκο ερμήνευσαν οι Μάκης Σεβίλογλου, Χριστίνα Μιχαλάκη, Λίνα Νούτσου, Φανή Μπαρμπή και ο ίδιος.

Αυτό το διάστημα συνεργάζεται με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, παίζοντας μπουζούκι στα τραγούδια ενός από τους δίσκους που ετοιμάζει ο σπουδαίος Λαρισαίος τραγουδοποιός, με λαϊκά τραγούδια που ερμηνεύει ο Γιάννης Λίταινας και ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης