Αρχίζει νέος κύκλος μαθημάτων Μπριτζ στα Τρίκαλα Reviewed by Momizat on .   Στις 13 Οκτωβρίου 2015 ημέρα Τρίτη και ώρα 8.30 μ.μ. στο “Αχίλλειο” ξεκινά στα Τρίκαλα με τον δάσκαλο κ. Γιώργο Δημητρακόπουλο ο νέος κύκλος μαθημάτων Μπ   Στις 13 Οκτωβρίου 2015 ημέρα Τρίτη και ώρα 8.30 μ.μ. στο “Αχίλλειο” ξεκινά στα Τρίκαλα με τον δάσκαλο κ. Γιώργο Δημητρακόπουλο ο νέος κύκλος μαθημάτων Μπ Rating: 0

Αρχίζει νέος κύκλος μαθημάτων Μπριτζ στα Τρίκαλα

 

mpritz

Στις 13 Οκτωβρίου 2015 ημέρα Τρίτη και ώρα 8.30 μ.μ. στο “Αχίλλειο” ξεκινά στα Τρίκαλα με τον δάσκαλο κ. Γιώργο Δημητρακόπουλο ο νέος κύκλος μαθημάτων Μπριτζ τον οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι συμπολίτες ενδιαφέρονται. Ήδη το άθλημα που αποκαλείται και “Σκάκι της Τράπουλας”, καθώς συνδυάζει  το πνεύμα με τη στρατηγική, έχει αποκτήσει από το 2013 αρκετούς οπαδούς στα Τρίκαλα σημειώνοντας και τις πρώτες σημαντικές επιτυχίες σε πανελλήνιο και θεσσαλικό επίπεδο.

Λίγα πράγματα για να γνωρίσουμε τον κόσμο του αθλήματος, ειδικά οι νεότεροι που έχουν να κερδίσουν στη γνώση και τη διασκέδαση,  αν λάβουμε υπόψει όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες του πλανήτη.

ΤΟ ΜΠΡΙΤΖ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Το μπριτζ διδάσκεται στα σχολεία από μικρή ηλικία σε πολλές χώρες στον κόσμο, όπως η Αυστρία, η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Κίνα, ο Καναδάς, η Λιθουανία, η Μ. Βρετανία, ηΝ. Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρωσία, η Σουηδία, η Τουρκία και η Τσεχία.
Στα Τουρκικά πανεπιστήμια, μαζί με το σκάκι, ως μαθήματα επιλογής.
Πολλαπλές έρευνες έχουν αναδείξει τα οφέλη της εκμάθησης μπριτζ από νεαρή ηλικία και το γεγονός ότι οι νεαροί μαθητές σημείωσαν πρόοδο σε πολλά σχολικά μαθήματα (πέραν των μαθηματικών).

Το βασικό πλεονέκτημα του μπριτζ είναι ότι μαθαίνει στους μαθητές πόσο απαραίτητη είναι η συνεργασία με το συμπαίκτη.

 

Αυτό το φθινόπωρο κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου. Μάθε μπριτζ

“ Το πιο διασκεδαστικό και πιο έξυπνο παιχνίδι που έχει επινοήσει ο άνθρωπος „

Somerset Maugham

Νομίζεις ότι υπερβάλλουμε; Διάβασε περισσότερα στη συνέχεια γι αυτό το καταπληκτικό παιχνίδι και σπορ.

Μπριτζ: ένα παιχνίδι με χαρτιά, που είναι ταυτόχρονα και αναγνωρισμένο άθλημα

Χιλιάδες παίκτες στην Ελλάδα και εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο παίζουν μπριτζ καθημερινά.

Διασκέδαση

Έχεις την καλύτερη, αλλά και την πιο οικονομική διασκέδαση. Παίζοντας μπριτζ θα βρεθείς μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας, περνώντας μερικές ευχάριστες και δημιουργικές ώρες.

Συναναστροφή

Βρίσκεις παρέα, γνωρίζεις νέους ανθρώπους, δημιουργείς νέες φιλίες. Τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, μοναξιά, έλλειψη φίλων, εξαφανίζονται.

Συναγωνισμός

Μιλάς σε μια παγκόσμια γλώσσα, που σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσεις ανθρώπους απ’ την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Συναγωνίζεσαι μαζί τους λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες, πανελλή­νιους και διεθνείς, ζωντανά ή και από το Διαδίκτυο.

Εκδρομές

Είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις της ομορφιές του κάθε τόπου. Κάθε σωματείο διοργανώνει εκδρομικά τουρνουά, με ειδικές παροχές στους αθλητές, όπως μειωμένες τιμές στα ξενοδοχεία, εορταστικά δείπνα μετά τους αγώνες, ξεναγήσεις στους τόπους των διοργανώσεων, έπαθλα, αναμνηστικά δώρα κλπ.

Διάκριση

Το μπριτζ είναι το μόνο παιχνίδι που γρήγορα ένας νέος παίκτης έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει έναν πρωταθλητή σε επίσημους αγώνες, να νιώσει τη χαρά της νίκης απέναντι στον πρωταθλητή.

Έναρξη μαθημάτων τον Οκτώβριο. μπες στην κλήρωση για να κάνεις δωρεάν τον πρώτο κύκλο 12 τρίωρων μαθημάτων.

Το μπριτζ είναι νέοι φίλοι

Περνάς ευχάριστα το χρόνο σου και κάνεις νέες παρέες.

Διασκέδαση

Είναι το “χόμπι – κόλλημα„. Το μπριτζ είναι ένα παιχνίδι με χαρτιά, αλλά ταυτόχρονα και σπορ, α­να­γνω­ρι­σμένο από τη Διεθνή Ο­λυ­μπια­κή Επιτροπή. Παίζεται από ομάδες δύο ατόμων, ζευγάρια.

Κοινωνικότητα

Όποια ηλικία κι αν έχεις, μπορείς να παίξεις. Το μπριτζ απευθύνεται σε όλους. Είναι μια δημιουργική α­πα­σχό­λη­ση που αμβλύνει το χάσμα των γενεών, μια ψυχαγωγία που ενώνει τους ανθρώπους.

Βελτίωση

Δεν χρειάζεται να ξέρεις κανένα παιχνίδι με τράπουλα για να μάθεις μπριτζ, αλλά, αν έχεις πάθος με οποιοδήποτε επικίνδυνο (οικο­νο­μικά) παιχνίδι με χαρτιά, το ξεχνάς, αφού το μπριτζ σου μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

Άσκηση

Ασκείς το μυαλό σου. Σε λίγο μόλις χρόνο το μπριτζ βελτιώνει τη μνήμη σου εντυπωσιακά! Και όχι μόνο: από επιστημονικές έρευνες έχει α­πο­δει­χτεί ότι το μπριτζ βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου Alzheimer.

Ξεκίνησε τώρα. μπες στην κλήρωση για να κάνεις δωρεάν τους δύο κύκλους μαθημάτων μπριτζ. (Οκτώβριος 2013 – Μάιος 2014)

Παίξε μπριτζ όπου και όποτε θέλεις

Υπάρχουν πάνω από 55 όμιλοι σε 30 πόλεις της Ελλάδας, εκ των οποίων οι 25 είναι στην Αθήνα και λειτουργούν καθημερινά.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 5500 άνθρωποι ζουν στο συναρπαστικό κόσμο του μπριτζ και αποτελούν ενεργά μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας.

Το μπριτζ είναι …

Παιχνίδι

Διασκεδάζει, συναρπάζει, ψυ­χα­γω­γεί και γεμίζει ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο σου.

Άθλημα

Αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με αγώνες να διοργανώνονται κάθε χρόνο.

Δραστηριότητα

Κάνεις γνωριμίες, νέες παρέες και σου δίνει ευκαιρία να κάνεις εκδρομές και να γνωρίσεις νέα μέρη.

Παντού

Σε 20 προάστια και δήμους της Αθήνας, σε 30 πόλεις στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 5500 άνθρωποι ζουν στο συναρπαστικό κόσμο του μπριτζ και αποτελούν ενεργά μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας.

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο παίζουν μπριτζ! Εσύ;παίζουν μπ

ριΤο μπριτζ είναι αναγνωρισμένο πνευματικό άθλημα από τη Γ.Γ.Α. με νόμο το 1975 και αναγνωρισμένο άθλημα από την Ολυμπιακή Επιτροπή το 1999

Ιστορικά στοιχεία

 

Το μπριτζ είναι μετεξέλιξη του Whist, ενός παιχνιδιού με παρόμοιους κανόνες που εμφανίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα και ήταν ευρέως διαδεδομένο μέχρι και τον 19ο. Πρόγονος του Whist ήταν ένα παιχνίδι του 16ου αιώνα, το Trump (ή Triumph) το οποίο ήταν ευρύτατα διαδεδομένο στην Αγγλία και την Γαλλία. Το Trump παιζόταν με δύο τρόπους –στην ουσία επρόκειτο για δύο παιχνίδια με το ίδιο όνομα: τοTriumph ή Γαλλικό Ruff και το Trump ή Αγγλικό Ruff and Honors. Το τελευταίο είχε κανόνες που έμοιαζαν με αυτούς του Whist. Στην πραγματικότητα, είναι η εποχή κατά την οποία εξελίσσονται τα περισσότερα από τα παιχνίδια με χαρτιά στην Ευρώπη, καθώς η τράπουλα βρίσκεται για λίγες μόλις δεκαετίες στην ήπειρο: την εισήγαγαν οι Αιγύπτιοι Μαμελούκοι, λίγο πριν ανατείλει ο 15ος αιώνας. Οι πρώτες αναφορές μιλούσαν για ένα παιχνίδι των Σαρακηνών (ή των Βερβερίνων), ονόματι naib. Όταν εμφανίστηκε η τράπουλα είχε ήδη παρόμοια μορφή με αυτήν που βλέπουμε και σήμερα: 52 χαρτιά, 4 χρώματα (μπαστούνια, κούπες, σπαθιά και νομίσματα), 3 φιγούρες σε κάθε χρώμα (βασιλιάς, κυβερνήτης και υποκυβερνήτης). Τα πρώτα παιγνιόχαρτα πάντως, είχαν δημιουργηθεί στην Κίνα τον 9ο αιώνα.

Στο Whist, 2 ζευγάρια παικτών μοιράζονται 52 φύλλα και προσπαθούν να συγκεντρώσουν τον ανώτατο αριθμό λεβέ (ένα σετ 4 φύλλων, ένα από κάθε παίκτη, το οποίο κερδίζει το χαρτί με την μεγαλύτερη αξία). Αν και υπήρχε ήδη μεγάλη βιβλιογραφία σχετικά με το πώς πρέπει να παίζεται, το 1742 οι κανόνες του συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο τουEdmond Hoyle, γεγονός που συνέβαλε πολύ στην ακόμα μεγαλύτερη διάδοση του παιχνιδιού. Σύντομα εμφανίστηκαν παίκτες που ασχολούνταν επαγγελματικά και το 1857 οργανώθηκε το πρώτοduplicate τουρνουά.

Ήδη όμως είχαν αρχίσει να παίζονται κάποιες παραλλαγές του παιχνιδιού. Σε μία από αυτές, η οποία αναπτύχθηκε στην Ρωσία, υπήρχαν διαφοροποιημένοι κανόνες για την αγορά και το score, και επιπλέον ένας παίχτης σε κάθε παρτίδα γινόταν μορ. Το νέο παιχνίδι ονομαζόταν Birich (αρχαία ρωσική λέξη, μία έννοια της οποίας παραπέμπει στην δημοπρασία). Σύντομα το παιχνίδι μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, μέσω της Ρωσικής κοινότητας στην πόλη, και από  εκεί διπλωμάτες και στρατιωτικοί το διέδωσαν αρχικά σε Αίγυπτο και Τουρκία. Λίγο αργότερα εμφανιζόταν στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και κατόπιν στην Νέα Υόρκη. Το Birich ή Russian Whist, μετονομάστηκε σε Bridge-Whist ή Auction Bridge (όταν η αγορά προστέθηκε στους κανόνες του). Το πρώτο γνωστό βιβλίο για το μπριτζ, παρόλο που περιγράφει μάλλον κανόνες του Whist, εκδόθηκε το 1886 με τον τίτλο “Biritch or Russian Whist”.

Στις αρχές του 20ου αιώνα το παιχνίδι εξαπλωνόταν με γρήγορους ρυθμούς, παρέμενε όμως λιγότερο διαδεδομένο από τον πρόγονό του. Η κατάσταση όμως σύντομα θα άλλαζε. Το 1927 ο Harold Vanderbiltδίνει στο παιχνίδι ένα εντελώς νέο πρόσωπο, αλλάζοντας κυρίως τον τρόπο βαθμολόγησης με στόχο να του προσδώσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Συγκεντρώνει όλες τις καινοτομίες που είχαν ήδη εισαχθεί στις διάφορες παραλλαγές του παιχνιδιού, και παράλληλα προσθέτει νέα στοιχεία (όπως τα μεγάλα bonus για τo μικρό και το μεγάλο σλεμ). Όμως η σημαντικότερη συνεισφορά του ήταν η έμφαση στο στοιχείο της αγοράς και κατ’ επέκταση στην συνεργασία μεταξύ των δύο συμπαιχτών στο συγκεκριμένο στάδιο. Καθώς οι παίκτες ανταμείβονταν με το ανάλογο bonus, μόνο στην περίπτωση που είχαν αγοράσει το συμβόλαιο που πραγματοποιούσαν, ενώ παράλληλα σε περίπτωση που δεν έκαναν τις απαιτούμενες λεβέ, βαθμολογούνταν με αρνητικό σκορ, η αγορά έγινε πολύ περισσότερο ενδιαφέρουσα και προκλητική. Παράλληλα, με την εισαγωγή της έννοιας της «τρωτότητας» (vulnerability), οι αγορές θυσίας έγιναν πιο ακριβές αλλά και η αναζήτηση του καταλληλότερου συμβολαίου πιο επιτακτική. Λίγα χρόνια μετά την εισαγωγή των νέων κανόνων, το νέο παιχνίδι που ονομαζόταν Contract Bridge έγινε πλέον συνώνυμο του μπριτζ.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή