"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Βαθύ το ρήγμα και στο βάθος… διαζύγιο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε γενική απεργία καλούν σήμερα δεκάδες συνδικάτα και οργανώσεις υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας, μετά την άγρια καταστολή στο δημοψήφισμα της Κυριακής, στο οποίο το 90,09% ψήφισε «Ναι» και 7,8% «Όχι», σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

Η πρωτοφανής αστυνομική βία εναντίον των ψηφοφόρων, που προκάλεσε τον τραυματισμό σχεδόν 900 ανθρώπων, πυροδότησε εξελίξεις με τη Μαδρίτη να εξακολουθεί να τη δικαιολογεί πλήρως επαναλαμβάνοντας ότι η διαχείριηση  από τις δυνάμεις ασφαλείας ήταν «ανάλογη των περιστάσεων».

Η δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας δεσμεύτηκε να επιδιώξει κoιvή αvτίδραση μαζί με άλλα πολιτικά κόμματα απέναντι στην «υπέρ της ανεξαρτησίας πρόκληση» στην Καταλονία, έπειτα από το «παράνομο» δημοψήφισμα, όπως ανακοίνωσε η Μαδρίτη. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Μαριάνο Ραχόι είχε τη Δευτέρα δύο συναντήσεις με τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Άλμπερτ Ριβέρα. Ο πρώτος ζήτησε από τον Ισπανό πρωθυπουργό να αρχίσει άμεσα το διάλογο με τον Κάρλες Πουτζντεμόν και να συνομιλήσει με όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του Podemos. Ακόμη, ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλιστών διαμήνυσε στον Ραχόι ότι το κόμμα του πρόκειται να ζητήσει στη Βουλή εξηγήσεις και ευθύνες από την κυβέρνηση.

Με τη σειρά του ο Ριβέρα επέμεινε στην ενεργοποίηση του άρθρου 155, ώστε να γίνουν εκλογές στην Καταλονία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. «Το άρθρο αναστέλλει την αυτονομία μιας περιφέρειας στην Ισπανία και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην ιστορία», είπε.

Δικαιολογώντας την πρότασή του ο αρχηγός των κεντροδεξιών «Πολιτών» δήλωσε ότι δύο είναι οι τρόποι για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και ότι θεωρεί πως ο Πουτζντεμόν μπορεί να την κηρύξει μέσα σε 72 ώρες. Αλλά τόνισε ότι «πιθανώς ο μόνος τρόπος για να οδηγηθεί η Καταλονία στην κάλπη είναι εφαρμογή του άρθρου 155». Συμπλήρωσε δε ότι ο Ραχόι δεν έχει πάρει ακόμα τις αποφάσεις του και αναζητεί τρόπους για να σταματήσει τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν και η Αντα Κολάου | AP Photo/Manu Fernandez

Από την άλλη πλευρά, ο Κάρλες Πουτζντεμόν ανακοίνωσε πως δεν επιδιώκει «τραυματική» ρήξη αλλά μια νέα συνεννόηση, πως δεν είχε επαφή με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας και κάλεσε τον Μαριάνο Ραχόι να δηλώσει αν τάσσεται υπέρ της μεσολάβησης σε συνομιλίες για το μέλλον της περιοχής, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνέντευξη Τύπου ο ίδιος πρόσθεσε πως το οριστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ήταν έγκυρο, δεσμευτικό και «πρέπει να το εφαρμόσουμε», κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Επίσης, ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας προειδοποίησε τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Σάντσεθ ότι ο Λαϊκό Κόμμα δεν είναι «αξιόπιστος συνομιλητής» για να ηγηθεί του πολιτικού διαλόγου στην Καταλονία αφού είναι ένα κόμμα «βίαιο», «διεφθαρμένο» και αυταρχικό «που διαλύει την Ισπανία».

Την ίδια ώρα όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, καθώς αναμένεται πότε θα συνεδριάσει η τοπική Βουλή της Καταλονίας για το επόμενο βήμα, εάν θα υπάρξει προσέγγιση με τη Μαδρίτη και ποια στάση θα κρατήσουν οι βουλευτές του ισπανικού κοινοβουλίου.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, εκτός του Λαϊκού Κόμματος αναφέρθηκαν χθες στα πρωτοφανή γεγονότα. Νωρίτερα, η Κομισιόν αντέδρασε καθυστερημένα καταδικάζοντας τη βία, αλλά και υποστηρίζοντας ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ισπανίας, δεν ήταν νόμιμη.

Από μεγάλη πορεία στη Βαρκελώνη | AP Photo/Felipe Dana

Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Καταλονία

Στο μεταξύ χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν την Τρίτη στους δρόμους της Βαρκελώνης, ​της Χερόνα, της Λιέιδα και άλλων πόλεων της Καταλονίας διαδηλώνοντας υπέρ του δημοψηφίσματος, κατά της αστυνομικής βίας και ζητώντας δημοκρατία.

Οι διαμαρτυρόμενοι κυμάτιζαν σημαίες του αυτονομιστικού κινήματος και φώναξαν συνθήματα για την ανεξαρτησία. «Αυτό με τον Φράνκο, ήταν ο κανόνας» ήταν το σύνθημα στα χείλη χιλιάδων διαδηλωτών, μεταξύ αυτών πολλοί φοιτητές, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από χθες το μεσημέρι πλήθος τραγουδούσε και χόρευε στην πλατεία της Καταλονίας, στα περίχωρα της λεωφόρου Ράμπλας, ενώ οι συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν ακόμα και αφού έπεσε το φως της ημέρας, όπως για παράδειγμα έξω από το αρχηγείο του Εθνικoύ Αστυνομικού Σώματος (CNP) στη Βαρκελώνη.

Εκεί οι πολίτες  διαδήλωσαν κατά των αστυνομικών που υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών της Μαδρίτης φωνάζοντας συνθήματα , μεταξύ άλλων συνθήματα, όπως: «Δολοφόνοι, φασίστες», «Θα μπορούσε να είναι η κόρη σου, θα μπορούσε να είναι η μητέρα σου», «αφήστε στην ησυχία τους παππούδες μας» και «χωρίς αυτούς δεν γίνεται επανάσταση».

Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν ενάντια στην αστυνομική καταστολή | AP Photo/Ariana Cubillos

Παράλληλα, κατηγόρησαν τα ισπανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για χειραγώγηση των ειδήσεων, επειδή πολλές εικόνες από αυτές που διαδραματίστηκαν την Κυριακή δεν εμφανίστηκαν στον Τύπο της χώρας.

Υπήρξαν καταγγελίες και για σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καταστολής, σύμφωνα με τη δήμαρχο της Βαρκελώνης, Αντα Κολάου, που επικαλέστηκε μαρτυρίες.

Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας, που μπορεί να οδηγήσει σε ποινική δίωξη,  αναφέροντας ότι οι παρατηρητές της στην Καταλονία έγιναν «υπερβολικής χρήσης βίας» από την ισπανική αστυνομία, που επιχείρησε να σταματήσει την ψηφοφορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης