Βλαχογιάννης σε Μαράβα: Είχα προειδοποιήσει για τα λάθη του ΕΝΦΙΑ Reviewed by Momizat on . Κε Δήμαρχε, Ευχαριστώ για την επιστολή σας και τις επισημάνσεις σας για το τόσο κρίσιμο θέμα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και των υπερβολικών λαθών που επισημάνθηκαν. Σας ενημ Κε Δήμαρχε, Ευχαριστώ για την επιστολή σας και τις επισημάνσεις σας για το τόσο κρίσιμο θέμα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και των υπερβολικών λαθών που επισημάνθηκαν. Σας ενημ Rating: 0

Βλαχογιάννης σε Μαράβα: Είχα προειδοποιήσει για τα λάθη του ΕΝΦΙΑ

Βλαχογιάννης σε Μαράβα: Είχα προειδοποιήσει για τα λάθη του ΕΝΦΙΑ

Κε Δήμαρχε,

Ευχαριστώ για την επιστολή σας και τις επισημάνσεις σας για το τόσο κρίσιμο θέμα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και των υπερβολικών λαθών που επισημάνθηκαν.

Σας ενημερώνω ότι ήμουν ο πρώτος Βουλευτής πανελλαδικά, που ασχολήθηκε με το θέμα, ήδη από το Σάββατο 02/08/2014, στέλνοντας σχετική επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΓΚΙΓΚΑ, την οποία και σας επισυνάπτω.

Στη συνέχεια, με επανειλημμένες παρεμβάσεις μου προς το οικονομικό επιτελείο και τον Πρωθυπουργό, συνεχείς εμφανίσεις μου στα Μ.Μ.Ε. αλλά και κατάθεση κοινής ερώτησης 27 βουλευτών της Ν.Δ. αναδείξαμε το πρόβλημα και ήδη δρομολογείται η επίλυσή του.

Εξάλλου, το παράδειγμα του Πολυνερίου, όπως και άλλων περιοχών του νομού, που αναφέρεται, εγώ το ανέδειξα στην κοινή ερώτηση των 27 βουλευτών της Ν.Δ. και στις εμφανίσεις μου στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ANT1 και ΣΚΑΪ.

 

Συννημένα

1)      επιστολή προς τον Υπουργό

2)      ερώτηση 27 Βουλευτών της Ν.Δ.

Φιλικά

 

 

Ηλίας Βλαχογιάννης

Βουλευτής Τρικάλων Ν.Δ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

 

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Κ. Υπουργέ,

 

Η δημοσιοποίηση των πινάκων για το νέο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ), για το νόμο μας, προκάλεσε δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση, λόγω των φουσκωμένων λογαριασμών που προήλθαν προφανώς από λάθος της Γ.Γ.Δ.Ε. ή συναρμοδίων υπηρεσιών. Τη στιγμή που οι αντικειμενικές αξίες δεν ΑΛΛΑΞΑΝ από πέρυσι, δε νοείται αύξηση 600% και άνω των φετινών λογαριασμών.

Κύριε Υπουργέ ζητώ την άμεση παρέμβαση σας για την άμεση διόρθωση των λαθών , αλλά και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, που δημιούργησαν τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα στο νομό μας.

 

Με εκτίμηση

 

ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν .ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ,

ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ

ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΟΜΑΔΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ

 

« Οι αντικειμενικές αξίες πάνω στις οποίες

γίνεται ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ είναι, σε πολλές περιπτώσεις, εξωπραγματικές»

 

αναφέρει, μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ. κ. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, σε Ερώτηση με θέμα «Απαράδεκτες χρεώσεις ΕΝΦΙΑ», την οποία κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελη, από κοινού με ομάδα Βουλευτών της ΝΔ.

Στην Ερώτηση, παρατίθενται χαρακτηριστικά παραδείγματα άδικων χρεώσεων στο Νομό Τρικάλων, και όχι μόνο.

 

Σχετικά με τα λάθη που έχουν πραγματοποιηθεί στις δηλώσεις του Ε9, και τη διαδικασία διόρθωσης τους, ο κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, αναφέρει:

 

«Οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται από τις κακοτοπιές

και το κράτος να τους βοηθά.

Θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη στο ηλεκτρονικό σύστημα

της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων,

ώστε οι φορολογούμενοι να προφυλάσονται από λάθη και παραλείψεις,

για τις οποίες τώρα τιμωρούνται ή έστω ταλαιπωρούνται»

 

Ζητούνται από τον Υπουργό, μεταξύ άλλων, τα εξής:

α) Σε κάθε νομό  να συσταθεί επιτροπή με την συμμετοχή του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ, εκπροσώπων  των Δήμων και της Περιφέρειας, εκπροσώπου των φοροτεχνικών και των κατασκευαστών ακινήτων, η οποία θα καθορίσει άμεσα τιμές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στις περιοχές που δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες ή να γίνει ανάρτηση των περσινών συγκριτικών πινάκων  τιμών, κατά νόμο, πόλη, χωριό και οικισμό, που υπέβαλαν οι Δ.Ο.Υ  για τον καθορισμό του Φ.Α.Π. Αυτοί οι πίνακες, μπορούν προς το παρόν να ληφθούν υπ’ όψη, μέχρι  το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στον καθορισμό νέων, αναθεωρημένων αντικειμενικών τιμών .

β) Εφόσον δεν είναι εύκολο να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες, θα πρέπει για όλες τις περιοχές της Χώρας,  να καθοριστεί ποσοστό έκπτωσης ή στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ  σε όλες τις περιοχές της Χώρας, οι αντικειμενικές αξίες να υπολογιστούν για τα επόμενα 3 χρόνια, μειωμένες για τον υπόχρεο καταβολής  ΕΝΦΙΑ, ώστε να μειωθεί το τελικό ποσό φόρου και να μπορέσουν οι πολίτες να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.

 

 

Παραθέτουμε την Ερώτηση, όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

5-8-2014

 

Προς τον Υπουργό Οικονομιών κ. Γκίκα Χαρδούβελη

 

Θέμα: «Απαράδεκτες χρεώσεις ΕΝΦΙΑ»

 

Σε απόγνωση έχουν οδηγηθεί πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας των υπερβολικών και σε πάρα πολλές περιπτώσεις εξωπραγματικών χρεώσεων, του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Σε οικόπεδο στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, αντικειμενικής αξίας 98.670 ευρώ το 2013, υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ το 2014, με νέα αντικειμενική αξία 815.568 ευρώ.

Στο ορεινό χωριό Πολυνέρι Τρικάλων, παλιό κτίσμα του 1930,  30 τμ, με 1500τμ οικόπεδο, υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ με αντικειμενική αξία 168.062 ευρώ και καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ.

Κάτοικος ορεινού χωριού της βόρειας Κεφαλλονιάς κλήθηκε να πληρώσει 10πλάσιο φόρο για το ακίνητο που διαθέτει. Συγκεκριμένα, για οίκημα 75 τμ. ο φόρος είναι 3.636 ευρώ από 323 ευρώ που πλήρωσε το 2013.

Οι αντικειμενικές αξίες πάνω στις οποίες γίνεται ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ είναι εξωπραγματικές. Εδώ όμως έχουμε δυο ειδών προβλήματα.

            Α) Στις περιοχές που υπάρχουν αντικειμενικές αξίες,  λόγω κατάρρευσης των πραγματικών αξιών των ακινήτων, οι χρεώσεις  ΕΝΦΙΑ είναι πολύ μεγάλες ακόμη και για μικρά σπίτια (πχ ένα δυάρι διαμέρισμα,  σε μια όχι ακριβή περιοχή της Αθήνας, ή για ένα αγροτικό σπίτι, μέσα σε ένα οικόπεδο στα όρια του σχεδίου πόλεως.)

            Β) Στις περιοχές που δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες, έχει ορισθεί η υψηλότερη τιμή του Νομού. Με  εγκύκλιο της Γεν. Γραμματέως Πληροφοριακών Συστημάτων στις 31-7-2014, ορίζονταν ότι εάν ο πολίτης δεν σημείωνε στο Ε9 την τιμή ζώνης, ή έκανε λάθος, τότε ως τιμή ζώνης θα ορίζονταν η υψηλότερη στον Νομό. Δηλαδή το κράτος έλεγε στον πολίτη: «Αν κάνεις λάθος χάθηκες».   Όμως  πέρα από ότι η ενημέρωση έπρεπε να γίνει πριν την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων και όχι μετά, πρέπει να τονιστεί ότι συγκεκριμένο σημείο καταγραφής της ζώνης δεν υπήρχε στην δήλωση.

Ακόμη πρέπει να τονιστεί ότι κατά την υποβολή του Ε9, αν δεν καταχωρηθούν τα στοιχεία που θεωρούνται αναγκαία, η φόρμα «κοκκινίζει» και δεν δέχεται την υποβολή της δήλωσης μέχρι να συμπληρωθεί σωστά. Στην περίπτωση της τιμής ζώνης δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο που σημαίνει, ότι δεν είναι η τιμή ζώνης, αναγκαίο στοιχείο.

            Τα παραπάνω δυστυχώς, δείχνουν μια αντιστροφή στην σχέση πολίτη-κράτους. Οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται από τις κακοτοπιές και το κράτος να τους βοηθά.

Θύματα αυτής της λογικής είναι οι κάτοχοι οικοπέδων εντός σχεδίου πόλεως ή εντός οικισμού στην περιφέρεια στα χωριά και τις κωμοπόλεις,  όπου δεν έχουν καθοριστεί αντικειμενικές αξίες και ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ γίνεται με βάση την υψηλότερη αξία στον Νομό.

Στα προβλήματα που δημιούργησαν οι τεράστιες αντικειμενικές αξίες στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, πρέπει να προστεθούν και τα προβλήματα και οι ανισότητες που έχει δημιουργήσει ο καθορισμός τιμής ζώνης στα χωριά της περιφέρειας.

Εάν εξετάσει κάποιος τις τιμές ζώνης, θα διαπιστώσει ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας σε απομονωμένα χωριά ή σε ακατοίκητα χωριά, αδικούνται κατάφορα με τις ανεξήγητα υψηλές τιμές ζώνης.

            Γ)  Οι κάτοχοι μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων

α)  Αυτών που ο ιδιοκτήτης έκοψε το ρεύμα γιατί δεν το εκμεταλλεύεται και δεν έχει έσοδα, απαλλάσσονταν πλήρως από το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ.

β)  Αυτών που τα κτίσματα είναι ημιτελή, και ο ιδιοκτήτης δεν έχει ολοκληρώσει για διάφορους λόγους και φυσικά δεν αποφέρουν κανένα έσοδο στον ιδιοκτήτη, καλούνται  να πληρώσουν..

γ) Το ίδιο ισχύει και για τους  ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων οι οποίοι μέχρι σήμερα πλήρωναν φόρο ακίνητης περιουσίας, αν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ.

δ)  Ιδιοκτήτες οικοπέδων με κτίσματα τα οποία δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης.

ε)  Ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της πιλοτής ως πάρκινγκ.

Κατά την συζήτηση του ΕΝΦΙΑ στην Βουλή, είχαμε επισημάνει τα προβλήματα αυτά αλλά δεν εισακουστήκαμε. Σήμερα η εξέλιξη της κατάστασης μας δικαιώνει.

            Δ)  Όπως παραδέχτηκε με χθεσινή δήλωση του το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ στον ΕΝΦΙΑ προβλέπονταν εκπτώσεις και απαλλαγές για συγκεκριμένες κατηγορίες υπόχρεων, έγινε εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ πχ σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και άλλους χωρίς να συνυπολογιστεί η έκπτωση φόρου.

            Ε) Τέλος πάρα πολλά είναι τα λάθη που έχουν γίνει από τις Εφορίες  αλλά και από τους πολίτες κατά την συμπλήρωση του Ε9.

 

Προτάσεις

α) Σε κάθε νομό  να συσταθεί επιτροπή με την συμμετοχή του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ, εκπροσώπων  των Δήμων και της Περιφέρειας, εκπροσώπου των φοροτεχνικών και των κατασκευαστών ακινήτων, η οποία θα καθορίσει άμεσα τιμές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στις περιοχές που δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες ή να γίνει ανάρτηση των περσινών συγκριτικών πινάκων  τιμών, κατά νόμο, πόλη, χωριό και οικισμό, που υπέβαλαν οι Δ.Ο.Υ  για τον καθορισμό του Φ.Α.Π. Αυτοί οι πίνακες ,μπορούν προς το παρόν να ληφθούν υπ’ όψη, μέχρι  να προχωρήσετε στον καθορισμό νέων ,αναθεωρημένων αντικειμενικών τιμών .

β) Εφόσον δεν είναι εύκολο να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες, θα πρέπει για όλες τις περιοχές της χώρας,  να καθοριστεί ποσοστό έκπτωσης ή στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ  σε όλες τις περιοχές της χώρας, οι αντικειμενικές αξίες να υπολογιστούν για τα επόμενα 3 χρόνια, μειωμένες για τον υπόχρεο καταβολής  ΕΝΦΙΑ, ώστε να μειωθεί το τελικό ποσό φόρου και να μπορέσουν οι πολίτες να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.

γ) Πρέπει να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ τα ημιτελή κτίσματα,  τα αδόμητα και ανεκμετάλλευτα οικόπεδα, καθώς και  τα κλειστά  και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, δηλαδή τα μη αποδίδοντα εισόδημα, διότι ενώ ο κάτοχος δεν έχει κανένα έσοδο από εκμετάλλευση αυτών των ακινήτων, εμείς τον θεωρούμαι πλούσιο και του «ζητάμε» να πωλήσει κάποια από αυτά τα ακίνητα, ή άλλα περιουσιακά στοιχεία του, για να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ.

δ) Μέχρι σήμερα ο φορολογούμενος που έχει εισόδημα από τα ακίνητα άνω των 12000 ευρώ, έχει συντελεστή φορολόγησης  33%. Να ισχύσει για όλα τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, ένας ενιαίος συντελεστής που να προσεγγίζει το 11% όπως ισχύει για εισοδήματα από ακίνητη περιουσία ως 12.000 ευρώ.

ε) Να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων  ο οποίος έχει όριο τις 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία ή να γίνει αναπροσαρμογή του ορίου προς τα πάνω

στ) Πρέπει να αναβληθεί η καταβολή της πρώτης δόσης που έχει ορισθεί για το τέλος Αυγούστου, ώστε το Υπουργείο να έχει ικανό χρόνο, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, να διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις,  αλλά και να τροποποιήσει σημεία στην εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ. Ακόμη πρέπει να αυξηθούν οι δόσεις πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από 5 σε 10.

Επειδή η υπερβολική φορολόγηση των ακινήτων δεν πρέπει να αίρει τον σκληρό πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας.

                                          Ερωτάστε κ. Υπουργέ

Τα προτίθεστε να πράξετε, σχετικά με α) την υπερβολική φορολογική επιβάρυνση που έχει επιφέρει ο ΕΝΦΙΑ σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας λόγω εξωπραγματικών αντικειμενικών αξιών, β) την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που δεν αποδίδουν έσοδα,  γ)τα λάθη που έχουν γίνει από το Υπουργείο και τους πολίτες, δ) τις αλλαγές στην φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητα, ε) την κατάργηση του συμπληρωματικοί φόρου, στ) την αναβολή πληρωμής της πρώτης δόσης, αλλά και ζ) την δυνατότητα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε 10 δόσεις και όχι μόνο 5;

 

                                  Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή