"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Βρυκολάκια: Μια ενέδρα έξω από την Φαρκαδόνα με συμβολικό χαρακτήρα.

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Φαρκαδόνα (Τσιότι για τους παλιότερους) είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής και στο Σαββατιάτικο παζάρι κατεβαίνει κόσμος από τα γύρω χωριά. Εκεί έβρισκαν την ευκαιρία οι Ιταλοί να κάνουν πλιάτσικο και κλεψιές. Σε μια πρώτη αντίδραση τοπικών μελών του ΕΛΑΣ, οι Ιταλοί πήραν ομήρους τον πρόεδρο, τον ιερέα και άλλους επιφανείς και αριστερούς του χωριού. 
Το τμήμα του Θωμά Πάλλα περνούσε από εκεί στην πορεία του για την Δυτική Θεσσαλία εκείνες ακριβώς τις μέρες. Ο Πάλλας είχε μεγαλώσει στο χωριό και δεν ήθελε να μείνει αναπάντητη η προσβολή. Αποφάσισε λοιπόν να χτυπήσει τους Ιταλούς σε ενέδρα στην περιοχή Βρυκολάκια, μεταξύ Φαρκαδόνας και Ζάρκου. Ο δρόμος Τρικάλων-Λαρίσης περνούσε τότε από εκείνη την περιοχή. Ο αιφνιδιασμός των Ιταλών ήταν μεγάλος και το τμήμα του Πάλλα εφοδιάστηκε από τα λάφυρα που πήρε.
Η σημασία του χτυπήματος έγκειται στο ότι ήταν το πρώτο χτύπημα του ΕΛΑΣ, στις 12 Φεβρουαρίου (άλλοι μιλούν για 11) στην μέση του Θεσσαλικού κάμπου κι ένα από τα πρώτα οργανωμένα στον νομό Τρικάλων,μαζί με αυτό στην Οξύνεια (Μερίτσα).
Οι Ιταλοί εκτέλεσαν τους ομήρους στην περιοχή της μάχης. Στην μνήμη τους έχει στηθεί μνημείο (φωτο), το οποίο όμως βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο δυτικότερα από το σημείο της μάχης και της εκτέλεσης. Για τους γνώστες της περιοχής, η ενέδρα στήθηκε περίπου εκεί που βρίσκονται τα “Ματσουκέικα” οι παράγκες των βοσκών από το Ματσούκι, οι οποίες φαίνονται και από τον σύγχρονο δρόμο Τρικάλων-Λαρίσης.

Kώστας Μιχαλάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης