"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Γαλλικά συνδικάτα υγειονομικών: «Φοράμε μάσκες όχι φίμωτρα»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τις επιλογές με τις οποίες η κυβέρνηση Μακρόν αντιμετωπίζει την πανδημία που και στη Γαλλία εξαπλώνεται πλέον πολύ γοργά καταγγέλλουν συνδικάτα υγειονομικών από την περιφέρεια Μπους ντι Ρον (στη Μασσαλία), τονίζοντας την ανάγκη ο σχεδιασμός για την προστασία του πληθυσμού να αξιοποιήσει άμεσα όλες τις δομές Υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές.

Γαλλικά συνδικάτα υγειονομικών: «Φοράμε μάσκες όχι φίμωτρα»
Γαλλικά συνδικάτα υγειονομικών: «Φοράμε μάσκες όχι φίμωτρα»

Τουλάχιστον 13 συνδικάτα εργαζομένων από το χώρο της Υγείας με κοινή τους ανακοίνωση εφιστούν καταρχάς την προσοχή στην ανάγκη για:

«Επείγουσα αναστολή της λειτουργίας όλων των εταιρειών που είναι «μη ουσιαστικές»…»

για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας, με βάση άλλωστε και τι διδάσκει η εμπειρία από τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων στο βιομηχανικό βορρά της Ιταλίας, όπου μεγάλα εργοστάσια παραμένουν ανοιχτά, ακόμα και τώρα.

Την ίδια στιγμή, τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι την ώρα που απαιτείται η αξιοποίηση και ενίσχυση όλων των διαθέσιμων δομών Υγείας, η κυβέρνηση Μακρόν μένει θεατής στην ασυδοσία των κλινικαρχών και των επιχειρηματιών στην Υγεία, με αποτέλεσμα μια κατάσταση με:

«Απαράδεκτες αντιφάσεις: Από τη μία πλευρά οι εξαντλημένοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ εκείνοι του ιδιωτικού τομέα αναγκάζονται σε ρεπό, μείωση χρόνου εργασίας, ή απομένουν σε άδεια ιδρύματα, χωρίς οδηγίες…».

Τονίζουν εξάλλου ότι:

«Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην ιδιωτική Υγεία ήδη κάνουν σχέδια για το μέλλον, με την ανάληψη της ευθύνης για την Υπηρεσία Φροντίδας και Αποκατάστασης των ασθενών μετά από αυτή την πανδημία»

(και η κυβέρνηση Μακρόν ετοιμάζει στον ιδιωτικό τομέα «πεσκέσι» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εκτοξεύοντας φυσικά την κερδοφορία του) και σημειώνουν ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί «την επίταξη όλων των ιδιωτικών ιδρυμάτων Υγείας…»

Υπογραμμίζουν δε ότι:

«Η Υγεία πρέπει να σταματήσει να είναι θέμα της αγοράς» και ζητούν «δημόσιες υπηρεσίες Υγείας επανδρωμένες και εξοπλισμένες με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού», την «εθνικοποίηση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας», «δημόσιο φορέα Φαρμάκου με έρευνα και βιομηχανίες», «κάλυψη του κόστους Υγείας 100% από την Κοινωνική Ασφάλιση».

Οι νόμοι της αγοράς

Στο μεταξύ, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, οι ανάγκες σε υλικά προστασίας μεγαλώνουν, ωστόσο και πάλι οι νόμοι της αγοράς εμποδίζουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Γαλλικά συνδικάτα υγειονομικών: «Φοράμε μάσκες όχι φίμωτρα»

Εκπρόσωποι τοπικών αρχών καταγγέλλουν τις τελευταίες μέρες μεγάλες δυσκολίες στην εκτέλεση παραγγελιών για μάσκες, επειδή οι αντίστοιχες εταιρείες δέχονται καλύτερες προσφορές από άλλες χώρες και τελευταία στιγμή αλλάζει ο προορισμός των εμπορευμάτων.

Πάντως, να σημειωθεί ότι και οι ελλείψεις σε μάσκες ξεμπροστιάζουν πρώτα απ’ όλα τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής οικονομίας, στην οποία βιομηχανίες ανοίγουν και κλείνουν με βάση τι εξυπηρετεί τα κέρδη των μεγαλοϊδιοκτητών.

Αυτό αναδεικνύει, για παράδειγμα, και η περίπτωση της μονάδας παραγωγής μασκών (και υψηλής προστασίας τύπου FFP2 στην περιοχή Πλεντέλ στη Βρετάνη, στην οποία έβαλε λουκέτο το 2018 ο αμερικανικός όμιλος «Honeywell», επειδή αποφάσισε να μεταφέρει την παραγωγή στην Τυνησία για να μειώσει το κόστος και να αυξήσει τα κέρδη του.

«Γκολ» στο ρατσισμό Γάλλων «επιστημόνων»

Σάλο και σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόταση δύο Γάλλων επιστημόνων για τη διεξαγωγή πειραμάτων σε πληθυσμούς της Αφρικής, με σκοπό να βρεθεί η θεραπεία για τον κορωνοϊό.

Στη διάρκεια τηλεοπτικής συνομιλίας μεταξύ του καθηγητή και διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας και Ιατρικής Ερευνας της Γαλλίας, Καμίλ Λοχτ, με τον διευθυντή του τμήματος ανάνηψης του νοσοκομείου Cochin, Ζα-Πολ Μιρά,

ο δεύτερος έθεσε το ερώτημα (έστω και χαριτολογώντας, όπως είπε) για το εάν θα μπορούσαν οι μελέτες για εμβόλιο και θεραπείες ενάντια στον κορωνοϊό να γίνουν στην Αφρική.

Άποψη που βρήκε σύμφωνο και τον δεύτερο.

Στις αντιδράσεις που ξεχώρισαν είναι και αυτές των τριών πρώην διεθνών, του Ιβοριανού Ντιντιέ Ντρογκμπά, του Καμερουνέζου Σαμουέλ Ετό και του εν ενεργεία Σενεγαλέζου παίκτη της Μπασακσεχίρ Ντεμπά Μπα.

Ο πρώην άσος της Τσέλσι Ντ. Ντογκμπά επισήμανε μεταξύ άλλων πως:

«Είναι εντελώς αδιανόητο ότι πρέπει να προειδοποιήσουμε γι’ αυτό. Η Αφρική δεν είναι εργαστήριο. Αυτές οι δηλώσεις είναι υποβαθμιστικές και πολύ ρατσιστικές. Βοηθήστε να σώσετε την Αφρική από τον κορωνοϊό. Δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τους Αφρικανούς ως ινδικά χοιρίδια».

Και κάλεσε τους ηγέτες των κρατών της Αφρικής να σώσουν τον λαό απ’ την πανδημία.

Από την πλευρά του ο Σάμουελ Ετό απάντησε πιο επιθετικά λέγοντας:

«Πουτ… γιοι! Δεν είστε τίποτα άλλο εκτός από σκατά! Η Αφρική δεν είναι η παιδική χαρά σας».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από πολλούς άλλους ποδοσφαιριστές (νυν και πρώην) από την αφρικανική ήπειρο αλλά και αθλητές όλων των σπορ, όπως και αντίστοιχων από άλλες ηπείρους, που βάζουν …γκολ στο ρατσισμό και εκτός γηπέδου.

Πηγή: Ριζοσπάστης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης