"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.1 C
Trikala

ΓΛΑΥΚΩΜΑ – του Τσιρώνη Παναγιώτη, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το γλαύκωμα είναι μια επικίνδυνη και ύπουλη χρόνια οφθαλμική πάθηση, η οποία αν δεν διαγνωσθεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τύφλωση- μάλιστα, το γλαύκωμα αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στον αναπτυγμένο κόσμο!

Αλλά τι είναι το γλαύκωμα, και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Το γλαύκωμα έχει γίνει συνώνυμο της υψηλής ενδοφθάλμιας πίεσης, και όχι άδικα, αλλά αυτό δεν αρκεί από μόνο του για να περιγράψουμε πλήρως αυτήν την νόσο.

Συγκεκριμένα, το γλαύκωμα αποτελείται από 3 εξίσου σημαντικές παραμέτρους:

1.Υψηλή ενδοφθάλμια πίεση

2.Απώλεια οπτικού πεδίου, η οποία συνήθως ξεκινάει από την περιφέρεια, και όπως εξελίσσεται η νόσος προχωράει κεντρικότερα, αφήνοντας μια νησίδα κεντρικής όρασης σαν να βλέπουμε μέσα από έναν σωλήνα(σωληνοειδής οραση).

3.Αυξημένη κοίλανση, δηλ. νέκρωση των νευρικών κυττάρων στην κεφαλή του οπτικού νεύρου λόγω της αυξημένης πίεσης που ασκείται. Το γλαύκωμα είναι ιδιαίτερα ύπουλη νόσος, γιατί τα συμπτώματα δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά στα αρχικά στάδια, και πολλές φορές όταν ο ασθενής αντιληφθεί κάποια έκπτωση όρασης ή απώλεια οπτικού πεδίου, η νόσος βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Επίσης, πολλά συμπτώματα είναι μη-ειδικά και ενδεχομένως παροδικά(θάμβος, φωταψίες ή “φωτοστέφανα γύρω απο τα φώτα” κ.α) και ο ασθενής μπορεί να μην δώσει την πρέπουσα βαρύτητα. Δυστυχώς, οι βλάβες που προκαλούνται από νέκρωση νευρικών κυττάρων, και συνεπώς η απώλεια της όρασης, είναι μη-αναστρέψιμες. Με απλά λόγια ό,τι χάνεται δεν μπορεί να ανακτηθεί…

Υπάρχουν αρκετά όπλα στην “φαρέτρα” μας για να αντιμετωπίσουμε την πάθηση αυτή: φάρμακα(συνήθως σταγόνες), συνεδρίες laser, ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις. Όμως, το σημαντικότερο και αποτελεσματικότερο όπλο όλων είναι η πρόληψη!

Και επειδή μια απλή μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης δεν καλύπτει πάντα όλα τα ενδεχόμενα και τις μορφές γλαυκώματος(π.χ γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης), ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος καλό θα είναι να γίνει από την ηλικία των 40 ετών και μετά.

Ιδιαίτερα, άτομα που έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού οι οποίοι πάσχουν από γλαύκωμα ή άτομα που πάρουσιάζουν σύνδρομο αποφολίδωσης(Σ.Α), θα πρέπει να εξετάζονται σε ετήσια βάση καθώς αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη της ύπουλης αυτής νόσου.

ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣ ΣΤΟ ΓΝ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Άννης Κομνηνής 1-3 3ος οροφος, τηλ: 2431-101769 6938825817

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης