"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17 C
Trikala

Γ. Μακρυνίκας : Για τους απορούντες και ανησυχούντες Νεοδημοκράτες

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Επειδή τελευταία πραγματικά κάποιοι ανησυχούν και κάποιοι απορούντες αλλά και δήθεν ανησυχούντες ρωτούν : αν μπορεί ο Τζιτζικώστας να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ λόγω της αδυναμίας του να είναι στο Κοινοβούλιο , και σε περίπτωση ανάδειξης του στην ηγεσία σε ποιον σκοπεύει, να αναθέσει τα καθήκοντα του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας , και μάλιστα μερικοί ζητούν απο τώρα , ο ίδιος να δώσει ένα όνομα πριν την εκλογή.

Απαντάμε ως εξής :

Πρώτον

▶️ Δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο για την εκλογή στη θέση του προέδρου κόμματος σύμφωνα με το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας.
Για την υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου δεν απαιτείται η βουλευτική ιδιότητα.

▶️ Επίσης, δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο για την εκλογή στη θέση του πρωθυπουργού, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, καθώς την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης λαμβάνει ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, είτε είναι βουλευτής είτε όχι.

Ο πρωθυπουργός, είτε κοινοβουλευτικός είτε όχι, παρίσταται, ομιλεί και ασκεί όλα τα καθήκοντά του στη Βουλή, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Η πολιτική και ουσιαστική κατεύθυνση, όπως και η λειτουργία της πολιτικής και κοινοβουλευτικής παρουσίας καθορίζεται από τον εκάστοτε αρχηγό του κάθε κόμματος, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας, είτε είναι βουλευτής είτε όχι.

Αλλά και σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος του κόμματος ασκεί όλες τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες, που αφορούν στην εκάστοτε κοινοβουλευτική ομάδα και το εκάστοτε κόμμα και συγκαλεί κοινοβουλευτική ομάδα, σε τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις.
Αντίστοιχο παράδειγμα τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, καταγράφεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Δεύτερον

Η Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει πολλά και άξια στελέχη που μπορούν να ανταποκριθούν στις σημαντικές θεσμικές λειτουργίες του Κοινοβουλίου. Όποιος διαφωνεί, ας βγει να το πει ευθέως.
Κατά την άποψη μας , δεν κρίνεται σωστό ο υποψήφιος πρόεδρος απο τώρα να επιλέξει τον επικεφαλή της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.( για τα διαδικαστικά θα εκλεγεί απο τούς βουλευτές γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας ).

Για την εκπροσώπηση του κόμματος στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων – υπάρχει και η δυνατότητα για τα επιμέρους θέματα ( οικονομικά- εξωτερική πολιτική- παιδεία – υγεία – δημόσια διοίκηση – ασφαλιστικό – μεταναστευτικό ) να ορίζεται συλλογικά και διαφορετικός εκπρόσωπος.

Αυτά για τους απορούντες αλλά και τους δήθεν ανησυχούντες.

ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΥΝΙΚΑΣ
Μαθηματικός
Πρ. Νομάρχης Γρεβενών

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης