"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Δίκτυο Προστασίας Αγράφων: «Τ’ Άγραφα ξεπουλιούνται»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση η οποία τιτλοφορείται ως «Τ’ Άγραφα ξεπουλιούνται» εξέδωσε το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων. Αναλυτικά:

« Τ’ Άγραφα ξεπουλιούνται! Με την υπογραφή του απερχόμενου – σε λίγες μέρες-  δημάρχου Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκου, που προσπαθεί να κρύψει τις ενοχές και τις τύψεις του κάτω από τις «ανησυχίες» του για την «κλιματική αλλαγή».

Προφανώς και σκοπίμως ή μη, διαφεύγει αυτό που ειδικοί  επιστήμονες λένε, ότι, δηλαδή, το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια… Αλλιώς θα ήμασταν ακόμα στην εποχή των παγετώνων. Αλήθεια, πότε μέχρι σήμερα ο άνθρωπος «αντιτάχθηκε» σε οποιαδήποτε κλιματική αλλαγή. Πότε μέχρι τώρα επιχείρησε περισσότερα απέναντι σε τέτοια φαινόμενα από το να προσαρμόζεται και να συμβιώνει μαζί τους, σε μια προσπάθεια πλήρως ταυτισμένη με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους πάνω στη γη και πλήρως εναρμονισμένη με την εξέλιξη αυτού του ίδιου του πλανήτη μας;

Παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των υποστηρικτών τους, δεν επιβραδύνεις την όποια αλλαγή του κλίματος  με τις ανεμογεννήτριες. Κι αυτό δεν το λένε μ΄΄ονο ειδικοί αλλά το δείχνουν και  τ’ αποτελέσματα της μέχρι τώρα – ήδη μακροχρόνιας – χρήσης τους, που σε τίποτα δε δικαιώνουν όσους τις προωθούν – του κου Αλεξάκου συμπεριλαμβανόμενου, καταστρέφοντας και δεσμεύοντας τα βουνά μας και το φυσικό μας πλούτο.  Αποδείχθηκε περίτρανα, πλέον, ότι οι ανεμογεννήτριες δε μπορούν ν’ αποδώσουν  χωρίς την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα και άρα δε μειώνουν ούτε ρύπους, για τους οποίους, ας επισημανθεί, καμία άλλη σοβαρή προσπάθεια μείωσης τους δε γίνεται μέσω πραγματικά περιορισμού αληθινά επιβλαβών  για το περιβάλλον ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Πόσοι, αλήθεια, αναρωτιούνται γιατί, ενώ έχουμε ήδη εδώ και πολλές δεκαετίες γεμίσει τον πλανήτη με ανεμογεννήτριες  (αλλά και με πολλές ακόμα μορφές ΑΠΕ) οι πάγοι εξακολουθούν να λιώνουν και το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» δεν έχει εξαλειφθεί; Κι αν υποτεθεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο της ανθρώπινης δραστηριότητας, γιατί δεν αναρωτιόμαστε για τις ανάλογες συνέπειες της πολυποίκιλης και καταστροφικότατης για το περιβάλλον ανθρώπινης δραστηριότητας, που απαιτεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών;

Και τι μπορεί να σημαίνει μια φωτογραφία  από την Ανάβρα Μαγνησίας, που δείχνει μερικές αγελάδες κάτω από ανεμογεννήτριες; Ότι μπορούν, δήθεν,  να συμβιώσουν; Για τις μη φανερές παρενέργειες στα ζώα και σε κάθε ζωντανό οργανισμό, για τις οποίες ήδη προειδοποιούν ειδικοί επιστήμονες,  τι έχουμε να πούμε;  Άσε που όποιος το ψάξει θα διαπιστώσει ότι οι αγελαδίτσες είχαν πραγματική και κατά πολύ μεγαλύτερη συμβολή στο περιβόητο «θαύμα» της Ανάβρας απ’  ότι οι ανεμογεννήτριες. Και υπόψη ότι το συγκεκριμένο «θαύμα» σήμερα μας τελείωσε…. Δεεεεν υπάρχει!!! Και, φυσικά, δεν κατάφεραν να το σώσουν οι ανεμογεννήτριες, που τους έμειναν εκεί αμανάτι.

Η  σύγκριση ανόμοιων καταστάσεων (λίμνη Πλαστήρα με αιολικά πάρκα στις κορυφές των Αγράφων) μόνο ως συνέχεια της προσπάθειας για παραπληροφόρηση  και δημιουργία σύγχυσης μπορεί να εκληφθεί. Σύγχυση και παραπληροφόρηση όπως αυτές που, στοχευμένα, μεθοδικά και για χρόνια, οι υποστηρικτές της «πράσινης ενέργειας», σε συνεργασία με πολλούς από τους αυτοδιοικητικούς  μας άρχοντες, καλλιέργησαν πολύ ύπουλα στο κοινό, με αποτέλεσμα ν’ αντιμετωπίζουν σήμερα την οργή και το ξέσπασμά του, που, ας σημειωθεί, βρίσκονται μόνο σε αρχικό τους στάδιο.

Οργή και ξέσπασμα που, ειδικά για τον τόπο μας,  φουντώνουν όταν γίνονται αντιληπτές οι πολιτικά ανήθικες και χωρίς κανένα δισταγμό προσπάθειες της απερχόμενης δημοτικής αρχής Καρδίτσας να ξεπουλήσει, ελάχιστες μόλις μέρες πριν την παράδοση της διοίκησης του Δήμου και με το πρωτοφανές για τον τόπο μας φαινόμενο της συμβολής – υπό το φόβο, προφανώς, ξεσπάσματος της λαϊκής οργής – ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων,  την  ιστορική περιοχή των Αγράφων και τις βουνοκορφές της,  βορά σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Και τούτο χωρίς κανένα περιβαλλοντικό, κοινωνικό ή οικονομικό για την τοπική και εθνική οικονομία όφελος και με αναίρεση, κατά τρόπο αυθαίρετο και προκλητικό, προηγούμενων αποφάσεων αρμόδιων αυτοδιοικητικών αρχών (Περιφέρεια Θεσσαλίας) περί υπογειοποίησης, εφόσον το έργο υλοποιηθεί,  του δικτύου, γεγονός που συντελεί στην αύξηση της λαϊκής οργής. Κόντρα, ακόμα, και στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή έχει εκφραστεί τόσο μεμονωμένα και ατομικά όσο και μέσα από το σύνολο, σχεδόν, των κάθε είδους κοινωνικών και συλλογικών φορέων της αλλά κι αυτών των ίδιων – πέντε συνολικά – των νεοεκλεγμένων δημάρχων της.

Τώρα να τολμήσουμε να συγκρίνουμε τους λόφους της Ανάβρας με το υψόμετρο των περήφανων και ιστορικών βουνοκορφών των Αγράφων – κάτι που ο κος Αλεξάκος δε διστάζει να το πράξει,  αφήστε το, καλύτερα…. Το ίδιο και για τα κάτι υποσχόμενα χιλιάρικα ευρώ, που, ακόμα κι αν εισπραχθούν, δεν θα είναι καν ψίχουλα μπροστά στις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις  στην  κοινωνία και την τοπική αλλά και εθνική οικονομία από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, επιπτώσεις που ο απερχόμενος δήμαρχος κος Αλεξάκος και οι όμοιοί του στην απερχόμενη δημοτική αρχή ουδέποτε θέλησαν να δουν.

Και θα αναγκάσουν, λένε οι ίδιοι, τις εταιρίες να φύγουν αν δε θα τηρούν τους όρους… Σκορδοκαΐλα τους των εταιριών !!! Τις επιδοτήσεις και τα «προγράμματα» θα τα έχουν εισπράξει και η  καταστροφή θα έχει επέλθει….

Κανείς δε λέει όχι σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν πραγματικά και χωρίς εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, δε δεσμεύουν φυσικό και υδάτινο πλούτο (με ότι αυτό συνεπάγεται περαιτέρω για παραγωγική διαδικασία, εθνική κυριαρχία, κ.λ.π.) και σέβονται το περιβάλλον.

Μόνο που οι ανεμογεννήτριες ΔΕΝ μπορούν να κάνουν τίποτα απ’ όλ’ αυτά…

Γι’ αυτό κι εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Δυναμικά αλλά αποκλειστικά και μόνο στα πλαίσια της νομιμότητας και στο πλευρό της κοινωνίας και των φορέων της αλλά και των θιγόμενων τοπικών κοινωνιών, ειδικότερα, η πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση και η ευαισθητοποίησή τους – σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ενδεχόμενα οφέλη αλλά  και τις κάθε είδους επιπτώσεις τους – θ’ αποτελεί για εμάς πρωταρχικό στόχο.

Αγώνας που ανέκαθεν ήταν και εξακολουθεί να είναι μακριά από πολιτικές παρατάξεις, πρόσωπα και θέσεις και ως τέτοιον θα τον διατηρήσουμε, μη επιτρέποντας την αντίστοιχη εκμετάλλευση από οποιονδήποτε. Αγώνας που καμία σχέση δεν είχε, δεν έχει και ούτε μπορεί να έχει με την άσκηση ή την πρόκληση βίας από μέλη μας ή με τη διατάραξη της κοινωνικής ζωής των συμπολιτών μας, σ’ όλες της τις εκφάνσεις.

Έτσι και μόνο έτσι ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης