"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Δεσμεύσεις Αποστόλου για ακατάσχετο 15.000 ευρώ ετησίως, μισό πετρέλαιο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ακατάσχετο 15.000 ευρώ ετησίως αντί 1.250 ευρώ, επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ύψους 42 εκατ. ευρώ για εξόφληση του 2014 και μέρος του 2015, καμία αύξηση στον ΕΝΦΙΑ και όχι σε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια περιλαμβάνει το πακέτο δεσμεύσεων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, προς τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με τους οποίους συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου.

Η πληρωμή του ΕΦΚ πετρελαίου, σύμφωνα με τον υπουργό, θα αφορά μέρος της εκκρεμότητας του έτους 2015.Η πληρωμή του ΕΦΚ πετρελαίου, σύμφωνα με τον υπουργό, θα αφορά μέρος της εκκρεμότητας του έτους 2015.

Εξερχόμενη από τη συνάντηση που κράτησε 2,5 και πλέον ώρες, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η αντιπροσωπεία δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τις θέσεις του υπουργείου και πως το επόμενο βήμα τους είναι να ενημερώσουν -ως είθισται- τους αγρότες προκειμένου να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

«Δεν μας ικανοποιούν σε καμιά περίπτωση οι θολές υποσχέσεις του υπουργού», δήλωσε ο Βαγγέλης Μπούτας, σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξε καμιά δέσμευση για αιτήματα ζωής, όπως αυτό των εγγυημένων τιμών απορρόφησης των προϊόντων μας, τον ΕΦΚΑ, τον ΕΛΓΑ και το κόστος παραγωγής, όπως και της μείωσης στην τιμή του αγροτικού πετρελαίου».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος χαρακτήρισε ουσιαστική την συζήτηση, μετά το πέρας της συνάντησης, η πληρωμή του πετρελαίου θα αφορά υπόλοιπα από το 2014 – πρόκειται για λίστα µε 13.000 δικαιούχους παραγωγούς οι οποίοι «ξέμειναν» από την πληρωμή του ΕΦΚ για το έτος 2014, όπως έχει γράψει η Agrenda – και μέρος της εκκρεμότητας του 2015.

Από το 2023 η επιβολή του έκτακτου τέλους άρδευσης, εντός νέων οι μισοί επιλαχόντες

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά την συνάντηση, το μέλος της επιτροπής των αγροτών και πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας, ο υπουργός υποσχέθηκε τα εξής:

1)      Η επιβολή του τέλους άρδευσης να επιβληθεί από το 2023,

2)      Να καταργηθεί ο ΕΦΚ οίνου,

3)      Να γίνει προσπάθεια για σύνδεση της παραγωγής με τις επιδοτήσεις, με αφορμή την αναθεώρηση της ΚΑΠ και

4)      Να ενταχτούν στο πρόγραμμα νέων γεωργών οι μισοί τουλάχιστον επιλαχόντες.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων συμπεριλαμβάνονταν τα εξής:

-Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%.

– Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

– Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου.

– Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας.

– Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα.

– Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Συνάντηση και συνεργασία με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων

Με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημά τους. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης.

Η συνάντηση, η οποία διήρκεσε περί τις δυόμιση ώρες, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα και συζητήθηκαν σε βάθος, όχι μόνον τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής, αλλά και επιπλέον προβλήματα που αφορούν την προοπτική του αγροτικού τομέα στη χώρα μας.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε στην επιτροπή των αγροτών:

• Τον προσδιορισμό του ακατάσχετου για τους λογαριασμούς των αγροτών στο ύψος των 15.000 ευρώ το χρόνο.

• Την ένταξη και των επιδοτήσεων του λεγόμενου «πρασινίσματος» στις χορηγήσεις μέσω της «κάρτας του αγρότη», γεγονός που διευρύνει περίπου κατά 30% τις δυνατότητες ρευστότητας.

• Την έναρξη εντός των επόμενων ημερών των συμψηφισμών, έτσι ώστε να καταβληθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για τα έτη 2015 και 2016, συνολικού ύψους περί τα 42 εκατ. ευρώ.

• Την επέκταση του αγροτικού εργοσήμου σε όλες τις εποχικού χαρακτήρα αγροτικές εργασίες, καθώς και στους μετακλητούς αλλοδαπούς εργάτες γης.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι:

• Δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης του ΕΝΦΙΑ, αλλά ούτε και συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια.

• Τα ασφάλιστρα των αγροτών αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών.

• Δεν θα περικοπεί καμιά αγροτική σύνταξη για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται για το μεταβατικό διάστημα μέχρι το 2024.

Με δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Αποστόλου ευχαρίστησε την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων για τη σημερινή συνάντηση και την εις βάθος συζήτηση και δήλωσε ότι ο διάλογος και η συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου, αλλά και τη μοναδική δυνατότητα για την επίτευξη λύσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης