"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Δημήτρης Κουρέτας «Οι προτεραιότητές μου για τη γεωργία»

lafarm

Σχετικά άρθρα

ο Δημήτρης Κουρέτας είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τον συνδυασμό «Πρωτοβουλία»

Την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Θεσσαλία τη γνωρίζω εδώ και αρκετά χρόνια από την ενασχόλησή μου με τα τοπικά προϊόντα και αυτή η γνώση με οδήγησε στην απόφαση να δημιουργηθεί η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Δεν έγινε ανάποδα.

Η Θεσσαλία είναι ένας γίγαντας που, δυστυχώς, κοιμάται. Τι σημαίνει αυτό με στοιχεία, γιατί θέλω να μιλώ με στοιχεία. Η Θεσσαλία έχει μια ιδιαιτερότητα. Αντλεί το ΑΕΠ της από τον αγροδιατροφικό τομέα. Το 31% του ΑΕΠ προέρχεται από αυτόν. Δείτε τώρα τι πρόβλημα έχουμε.

Το αναπτυξιακό μας όραμα έχει να κάνει με το πώς θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα μέσω των χρηματοδοτήσεων και των εργαλείων που μας δίνει η τρέχουσα κατάσταση.

Η Σουηδία είναι πρώτη στην ΕΕ των 28 σε ετήσιο εισόδημα ανά εργαζόμενο στον αγροτικό τομέα, με 60.000 ευρώ ανά εργαζόμενο το έτος. Στη μέση του πίνακα βρίσκονται η Ιταλία με την Ισπανία με 40.000 ευρώ ανά εργαζόμενο και η Ελλάδα κάπου στο τέλος με 12.000 ευρώ, ενώ η Θεσσαλία στον πάτο των περιφερειών της ΕΕ, με 8.000 ευρώ ανά εργαζόμενο το έτος.

Είναι κουτοί οι Θεσσαλοί ή ανίκανοι; Όχι, δεν είναι. Απλώς, κάνουν διαχρονικά λάθος πράγματα. Εκεί είναι όλη η ιστορία. Πώς θα πάρουμε την προστιθέμενη αξία από τη γεωργία. Μπορούμε; Εμείς λέμε, ναι, με πρόγραμμα, το οποίο έχουμε εκπονήσει και έχει τρεις άξονες, βασισμένους σε αυτά τα θέματα.

Το αναπτυξιακό μας όραμα έχει να κάνει με το πώς θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα μέσω των χρηματοδοτήσεων και των εργαλείων που μας δίνει η τρέχουσα κατάσταση. Περιλαμβάνει τον εντοπισμό των μοναδικών χαρακτηριστικών και των συγκριτικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλίας και τη συμφωνία ενός κοινού αναπτυξιακού οράματος για την αξιοποίησή τους.

Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγικός τομέας, ο ακαδημαϊκός τομέας, η δημόσια διοίκηση και η κοινωνία των πολιτών εργάζονται από κοινού για την επίτευξη του οράματος και ότι οι διαθέσιμοι πόροι κατευθύνονται προς λίγες, ιεραρχημένες δράσεις που υπηρετούν το συγκεκριμένο όραμα.

Εμείς, για να φτιάξουμε το πρόγραμμά μας, απαντήσαμε στα εξής: Ποιο σενάριο (μετάβαση, εκσυγχρονισμός, διαφοροποίηση) θεωρείται ως βέλτιστο και γιατί. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του προτεινόμενου σεναρίου στην αύξηση του περιφερειακού ΑΕΠ, στην απασχόληση και στις εξαγωγές με ορίζοντα το 2026.

Ποιες τεχνολογίες ή ειδικές γνώσεις ή δεξιότητες ή πόροι απαιτούνται για την εφαρμογή του σεναρίου. Τι είδους παρεμβάσεις χρειάζονται (χρηματοδοτικές, νομοθετικές, κ.ο.κ.) για να υλοποιηθεί το σενάριο. Ποιοι παράγοντες του εξωτερικού περιβάλλοντος μπορούν να επηρεάσουν την εφαρμογή των παρεμβάσεων.

Βλέπετε, λοιπόν, ποιες θα είναι οι δράσεις μας και θα χρηματοδοτηθούν από τον άξονα 1 του ΠΕΠ 2014-2020, που έχει μεγάλο περίσσευμα, γιατί η νυν περιφερειακή αρχή επικεντρώθηκε στους δρόμους και στα έργα υποδομών, ενώ άλλη ήταν η οδηγία από την ΕΕ. Κάθε χώρα θα ήθελε να έχει στην επικράτειά της μια Θεσσαλία και έναν Όλυμπο για τον οικουμενικό του χαρακτήρα. Εμείς τα έχουμε και, αντί να μας βοηθήσουν να φτάσουμε κορυφή, κάνουμε ακόμη δρόμους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης