Δημοτικός φωτισμός για VIP – του Δημ. Παπαθανασίου Reviewed by Momizat on . Γράφει ο Δημήτρης Παπαθανασίου jimpap17@yahoo.gr Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας δήμος σε σχέση με την καθημερινότητα του πολί Γράφει ο Δημήτρης Παπαθανασίου jimpap17@yahoo.gr Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας δήμος σε σχέση με την καθημερινότητα του πολί Rating: 0

Δημοτικός φωτισμός για VIP – του Δημ. Παπαθανασίου

Δημοτικός φωτισμός για VIP – του Δημ. Παπαθανασίου

Γράφει ο Δημήτρης Παπαθανασίου
jimpap17@yahoo.gr

Δύο «πραγματικότητες» – του Δημήτρη Παπαθανασίου

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας δήμος σε σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη και θα πρέπει να συγκαταλέγεται στις προτεραιότητές του είναι ασφαλώς η παροχή ικανοποιητικού δημοτικού φωτισμού στην πόλη και στα χωριά του τις βραδινές ώρες.

Το πρόβλημα αυτό δεν έχει να κάνει ασφαλώς μόνο με την
αισθητική πλευρά του ζητήματος, που είναι μάλλον αμελητέα, όσο με την παροχή του αισθήματος ασφάλειας για τον πολίτη, όχι μόνο της διαφύλαξης της σωματικής του ακεραιότητας και της περιουσίας του απέναντι σε κακόβουλους, αλλά κυρίως της υπεράσπισης της συνολικής του ασφάλειας (της οδικής ασφάλειας, της προστασίας του πεζού, κ.ο.κ.)

Η δημοτική αρχή το 2016 επιχείρησε να εντάξει σε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού το δημοτικό φωτισμό μέσα από την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων και την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων τύπου led, πρόγραμμα όμως που κοστολογούνταν με αρκετά εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η δημοτική πλειοψηφία περνούσε μέσα από μια νέα μεγάλη δανειοδότηση και την υποθήκευση των δομών και ενεχυρίαση των εσόδων του δημοτικού φωτισμού για πολλά έτη στις δανείστριες τράπεζες.

Και αυτή η απόφαση της δημοτικής αρχής, όπως και πολλές άλλες που επιχείρησε να εφαρμόσει, παρέμεινε στο στάδιο του μελετητικού σχεδιασμού και δεν υλοποιήθηκε παρά
μόνο σε ένα μικρό κομμάτι της, που περιορίστηκε στην αφετηρία της οδού Κονδύλη (σε απόσταση λιγότερο από 200 μέτρα από την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου), στην παλιά εμπορική αγορά και στην παραποτάμια οδό Όθωνος, σημεία δηλαδή τα οποία όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας επιλέχθηκαν για ευνόητους λόγους (κέντρο και «βιτρίνα» της πόλης, εμπορικό σημείο αναφοράς, κ.λ.π.).

Το να επιλεγεί για αντίστοιχου επιπέδου εγκατάσταση φωτισμού μία μικρή και χωρίς ιδιαίτερη κυκλοφορίας οδός και μια γειτονική σε αυτήν μικρή πλατεία στη συνοικία της Μπάρας προφανώς και προκαλεί έκπληξη και απορία για ένα διαβάτη και ένα διερχόμενο, που στην μέση μια κατασκότεινης περιοχής συναντά ένα δρόμο που σε μήκος 200 μέτρων θυμίζει αεροδιάδρομο προσγείωσης και μια μικρή πλατεία (από τις δεκάδες που διαθέτει η πόλη μας) να φωταγωγείται τόσο εκθαμβωτικά σαν να είναι μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η απορία για το διερχόμενο ασφαλώς επιτείνεται, όταν αφού διέλθει από το συγκεκριμένο σημείο και μόλις λίγα μετρά μετά, επανεισέρχεται στο πυκνό σκοτάδι στο οποίο έχουν συνηθίσει να διαβιούν οι πολίτες της όμορφης μικρής μας πόλης τις βραδινές τους ώρες.

Ποια σκέψη αυτόματα εκείνη την ώρα περνά άραγε από το μυαλό του; «Κάποιος πολύ σπουδαίος θα πρέπει να κατοικεί σε αυτόν εδώ τον μικρό δρόμο», είναι μάλλον η πιθανότερη απάντηση .

Δεν απέχει πολύ η διαπίστωση αυτή από την πραγματικότητα, αν και πάντα εξαρτάται ποιον θεωρεί ο καθένας μας ως πολύ σπουδαίο πρόσωπο ή VIP σύμφωνα με τη διεθνή ορολογία, μιας που διαθέτουμε ίσως και την πιο κοσμοπολίτικη δημοτική αρχή της επικράτειας.

Στη θέση του βέβαια θα σκεφτόμουνα και θα αναρωτιόμουν επίσης για το πως νοιώθουν όλοι εκείνοι οι εκατοντάδες κάτοικοι της γειτονιάς που βγαίνοντας από τα σπίτια τους στον κατασκότεινο τους δρόμο, βλέπουν στο βάθος του την VIP περιοχή της εκθαμβωτικής φωταψίας, συναισθανόμενοι ασφαλώς ότι στην ίδια πόλη κάποιοι για το Δήμο είναι εξόχως σημαντικοί άνθρωποι (VIP), (ίσως και αντιδήμαρχοι λέω εγώ) και κάποιοι απλώς … η «πλέμπα» .

ΥΓ. Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που συνοδεύουν το σημερινό σημείωμα, δεν προορίζονται για να «ρουφιανέψουν» την τοποθεσία, απλά μόνο για να επιβεβαιώσουν όσα αναγράφονται εδώ.

(Η ιστοσελίδα ΤΡΙΚΚΗPRESS φιλοξενεί, αλλά δεν δεσμεύεται απαραίτητα από τα όσα διατυπώνει η στήλη και για αυτό παρέχει στους αναγνώστες της τη δυνατότητα αντίκρουσης και σχολιασμού των απόψεων που
εκφράζονται εδώ.)

Σχόλια (2)

  • chris

    Ακόμα και στην βιτρίνα της έξυπνης πόλης ο φωτισμός είναι γελοίος! Στην γειτονιά μου ( Άγιος Κωνσταντίνος , Τζαμί, Μουσείο Τσιτσάνη ) φωτισμός υπάρχει στην πλευρά του δρόμου. Στην πίσω πλευρά όταν νυχτώνει δεν υπάρχει φωτισμός ! Μάλλον οι κάτοικοι της περιοχής ή οι επισκέπτες δεν πρέπει να περνάνε ή να φωτογραφίζονται στην πίσω πλευρά ! Για τα αδέσποτα σκυλιά κατά τις νυχτερινές ώρες ας αναφερθούμε άλλη φορά

    Απάντηση
  • Δημοτικά Τέλη

    Αν τύχει και δεις λογαριασμό ΔΕΗ από κατάστημα στην Ασκληπιού τα δημοτικά τέλη δεν είναι σταθερά .Μάλλον υπάρχει αύξηση , έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση ακόμα και αν δεν έχει γίνει. Η έξυπνη πόλη στα ανταποδοτικά δεν υπολογίζει τον φωτισμό, θέλει όμως 5G και φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων …κάποιος θα πρέπει να πληρώσει την υποδομή στα σιωπηρά. Η αντιπολίτευση που είναι;

    Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή