"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Διήμερο εκδηλώσεων στο Μουσείο Μανιταριών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών και το Δασαρχείο Καλαμπάκας διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων την Πέμπτη και Παρασκευή, 2 και 3 Απριλίου 2015 για τον Ασπροπάρη.

Την πρώτη ημέρα, Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 και ώρα 18.00, θα γίνει εκδήλωση με θέμα: «Τι απέγινε ο Τυροκόμος; Αγώνας ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα».

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Ασπροπάρης» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων (Πίνδου 20, Καλαμπάκα) και θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις και χορήγηση ενημερωτικού υλικού για τον Ασπροπάρη και τη φύση των Μετεώρων, τις δράσεις που υλοποιούνται για την προστασία τους και το ζήτημα της διασποράς δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση.

Τη δεύτερη ημέρα, Παρασκευή 3 Απριλίου και ώρα 11.30, θα υλοποιηθούν στο χώρο του Μουσείου εκπαιδευτικό πρόγραμμα-δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με το 25ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων με θέμα τον Ασπροπάρη και τα μεταναστευτικά πουλιά. Η εκπαιδευτική δράση θα γίνει από το προσωπικό του Μουσείου και μέλη της Εκπαιδευτικής Ομάδας της Ορνιθολογικής.

Ο μικρός μεταναστευτικός γύπας Ασπροπάρης, που στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι περισσότερο γνωστός με τις τοπικές ονομασίες «Τυροκόμος» και «Χελωνοφάης», απειλείται άμεσα με εξαφάνιση. Λιγοστά πουλιά έχουν απομείνει στα Βαλκάνια και ελάχιστα ζευγάρια αναπαράγονται πλέον κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Τα Μετέωρα, που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσαν τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ασπροπάρη στην Ελλάδα, έχουν την τύχη να διατηρούν ακόμα έναν μικρό αριθμό από τα εναπομείναντα ζευγάρια του σπάνιου αυτού γύπα.

Μία από τις κυριότερες αιτίες για τη δραματική μείωση του πληθυσμού του Ασπροπάρη τόσο στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων όσο και γενικότερα στην Ελληνική επικράτεια είναι η παράνομη χρήση και διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση.

Inline image 2Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ Φύση «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη στη Βουλγαρία και την Ελλάδα», στο οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους τέσσερις φορείς από τρεις χώρες με σκοπό τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται κατά την περίοδο 2011-2016 με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε: την πρόσκληση, το πρόγραμμα και την αφίσα της ημερίδας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: 210 8227937 & 210 8228704

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών: 24320 24959

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης