"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης στη «17 Νοέμβρη» δίνει ο νέος Ποινικός Κώδικας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Tο άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα δίνει τη δυνατότητα αιτήματος για αποφυλάκιση με όρους στους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο (ο οποίος εκτίει ποινή 17 φορές ισόβια και 25ετή κάθειρξη), Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και Βασίλη Τζωρτζάτο.

Αυτό σημαίνει ότι από αύριο το πρωί οι 4 πολυισοβίτες έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για να βγουν με βραχιολάκι και να μείνουν στο σπίτι τους. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, που κρατείται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου, θα μπορεί να υποβάλει αίτημα για αποφυλάκιση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έχει 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, ο Κουφοντίνας 11 φορές ισόβια συν 25 χρόνια, ο Χριστόδουλος Ξηρός έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Σάββας Ξηρός, πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια και ο Βασίλειος Τζωρτζάτος 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια.

Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, ορίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση ο καταδικασθείς μπορεί να απολυθεί, αν έχει παραμείνει στο κατάστημα για 20 έτη και εάν εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν έχει παραμείνει 25 έτη».

Πρόκειται για μια διάταξη στην οποία είναι δεδομένο πως θα «πατήσουν» οι καταδικασθέντες για τη δράση τους στην οργάνωση «17 Νοέμβρη» προκειμένου να βγουν από τις φυλακές, καθώς ξεκάθαρα ορίζεται πως και οι πολυϊσοβίτες μπορούν να αποφυλακιστούν εφόσον έχουν παραμείνει στις φυλακές 25 έτη.

Οι πολυϊσοβίτες κρατούμενοι για τη δράση τους στην τρομοκρατική οργάνωση μπορούν να κάνουν χρήση της διάταξης του άρθρου 110Α, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να απολυθούν με τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής τους με ηλεκτρονική επιτήρηση. Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι να έχουν παραμείνει 16 έτη στις φυλακές.

Την ίδια στιγμή, σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου χαρακτηρίζει «πρόχειρα» και «ψευδή» τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο δικαίωμα πολυισοβιτών για τρομοκρατία να αιτηθούν την αποφυλάκισή τους με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Ο κ. Καλογήρου σημειώνει ότι στόχος των δημοσιευμάτων είναι «να εμπλέξουν την μεταρρύθμιση των ποινικών κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση».

Από την πλευρά της, η ΝΔ δια του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου δήλωσε πως θα τροποποιήσει τα «προβληματικά» άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης