"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.5 C
Trikala

Διοικητές είναι, όπως θέλουν κάνουν;

lafarm

Σχετικά άρθρα

Από το «πόσο πιστός είμαι στο κόμμα και τον αρχηγό», που διατυμπάνιζαν όταν διαγκωνίζονταν προκειμένου να διοριστούν, έφτασαν στο «πόσο καλός είμαι και επιτυχημένος» ώστε να παραμείνουν στο πόστο που είχαν καταλάβει-εννοείται απολύτως «αξιοκρατικά».

Πονοκέφαλος για τη νέα κυβέρνηση ή απλώς κίνδυνος γελοιοποίησης τοπικών παραγόντων διορισμένων από την απελθούσα; Γεγονός είναι πάντως ότι δεν κινούνται στη λογική του αυτονόητου και στο πλαίσιο της πολιτικής αξιοπρέπειας όλοι οι διορισμένοι σε πόστα του υγειονομικού χώρου. Υπάρχουν και ορισμένοι διοικητές νοσοκομείων της περιοχής που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να παραιτηθούν, επιδιώκοντας να εκδιωχθούν από το νέο υπουργό για να μπορέσουν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Μετά την παραίτηση που υπέβαλε προ ημερών εγγράφως ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Θαν. Μητσιός, ακολούθησε και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Λαζ. Μακρής. Ο οποίος υπέβαλε προφορικά τη δική του παραίτηση προχθές και σήμερα αναμένεται να πράξει το ίδιο και γραπτώς. Πέραν των δύο δεν υπήρξε άλλη κινητικότητα στον χώρο. Σημειώνεται ότι στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας υπηρετούν περί τους 25 διοικητές και υποδιοικητές νοσοκομείων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λαρισαίος διοικητής του νοσοκομείου Βόλου Κ. Καραμπάτσας είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι η παραίτησή του θα βρίσκεται στη διάθεση της νέας ηγεσίας του υπουργείου, ενώ εκτιμάται ότι αναλόγως θα πράξει και ο επίσης Λαρισαίος διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων Γιώργος Σουφλιάς. Όμως, πληροφορίες θέλουν την αναπληρώτρια του κ. Μητσιού στο Πανεπιστημιακό, τη Βολιώτισσα αρχιτέκτονα Εύη Αδαμάκη να ανθίσταται σθεναρά. Παρομοίως και τη διοικήτρια του Νοσοκομείου Καρδίτσας, την οικονομολόγο Κωνσταντία Δάλλα.

Οι 7 διοικητές των ΥΠΕ, τήρησαν κοινή στάση. Και όταν τους κάλεσε προχθές Δευτέρα στην Αθήνα ο νέος υπουργός υγείας Παν. Κουρουμπλής, τους ζήτησε «με κοσμιότητα και πολύ διακριτικά», όπως οι ίδιοι ομολογούν, να τον διευκολύνουν θέτοντας τις παραιτήσεις τους στη διάθεσή του. Πράγμα που έπραξαν όλοι τους, προφορικά. Και επιστρέφοντας στις έδρες τους αναμένεται να τις υποβάλλουν και εγγράφως. Ο υπουργός ζήτησε από τους διοικητές των ΥΠΕ να επικοινωνήσουν με τους διοικητές των νοσοκομείων της περιοχής τους παροτρύνοντάς τους να πράξουν αναλόγως. Τόνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να παραμείνουν όλοι στις θέσεις τους μέχρι να οριστεί ο αντικαταστάτης του καθενός ώστε να λειτουργήσουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα απρόσκοπτα. Ενώ ανέφερε πως ίσως κάποιοι από τους νυν διοικητές να θεωρηθούν απαραίτητοι και να παραμείνουν και με τη νέα κυβέρνηση. Πληροφορίες όμως θέλουν τις επαφές των ΥΠΕαρχών με κάποιους από τους διοικητές να μην ήταν και τόσο αποδοτικές στο συγκεκριμένο ζήτημα. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι θα το σκεφτούν ενώ υπήρξε ακραία περίπτωση διοικητή που θεωρεί ότι διορίστηκε με σύστημα ανάλογο του ΑΣΕΠ και άρα θεωρεί ότι έχει μονιμότητα στο πόστο του.

Οι διοικητές διαθέτουν διετείς και τριετείς συμβάσεις, με υψηλές αποδοχές και τυχόν απομάκρυνση χωρίς τη θέλησή τους δημιουργεί δεδομένα δικαστικής προσφυγής. Το φαινόμενο των «γραπατσωμένων» στην καρέκλα τους διοικητών είχε παρατηρηθεί ξανά και στο παρελθόν. Ακόμη και με Λαρισαίους που είχαν οριστεί διοικητές από κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κι όταν προέκυψε κυβέρνηση ΝΔ αρνήθηκαν να παραιτηθούν. Κι όταν καταργήθηκαν με απόφαση υπουργού προσέφυγαν δικαστικώς διεκδικώντας υπέρογκα ποσά ως αποζημίωση. Ουδείς γνωρίζει σήμερα αν τελικά «δικαιώθηκαν» και τα εισέπραξαν. Φυσικά οι θέσεις των διοικητών θεωρούνται πολιτικές και όλοι παραδέχονται πως η επιλογή τους έγινε με κομματικά πρωτίστως κριτήρια.

ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ…

Την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ ουδόλως ασχολούνται με θέματα επιλογής και τοποθέτησης στελεχών σε κρατικές θέσεις. Ούτε στον υγειονομικό χώρο, ούτε σε άλλους. Με σύσσωμη την κυβέρνηση προσηλωμένη στον σκληρό αγώνα της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, ουδεμία διαπραγμάτευση γίνεται παρότι ορισμένοι -και στη Λάρισα- δεν κρύβουν ότι ενδιαφέρονται τα μάλα και επιλέγουν και πόστα πρώτης προτίμησης. «Δεν ισχύει απολύτως τίποτε από όσα ακούγονται» διαβεβαίωσε προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ορισμένους βιαστικούς. «Στάλθηκαν βιογραφικά Λαρισαίων ενδιαφερομένων στην Αθήνα, ακόμη και ανθρώπων που ούτε καν γνωρίζαμε και οι οποίοι δηλώνουν διατεθειμένοι να προσφέρουν. Αλλά αυτό είναι δικό τους πρόβλημα…».

Πέραν των επειγόντων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζεται ότι για τις θέσεις στον κρατικό μηχανισμό θα προηγηθεί ξεκαθάρισμα. Για το ποιες εξ αυτών είναι πραγματικά πολιτικές και ποιες πρακτικά είναι διοικητικής φύσεως και βαφτίζονταν αλλιώς ώστε να ικανοποιηθούν κομματικά στελέχη. Και ύστερα θα συζητηθεί ο τρόπος και οι διαδικασίες πλήρωσης για όσες θεωρηθεί αναγκαίο. Και αυτή η τακτική δεν ισχύει μονάχα για τον υγειονομικό τομέα.

Σωτ. Ζαχαριάς

eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης