"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Εγκαίνια του φαραωνικού τούνελ κάτω από τον Βόσπορο

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Το τούνελ ονομάζεται «Avrasya» (Ευρασία) και επιτρέπει στους αυτοκινητιστές να περάσουν από τη μία όχθη του Βοσπόρου στην άλλη, σε 15 λεπτά. Το τούνελ είναι το τελευταίο μιας σειράς έργων που ξεκίνησε ο Ερντογάν για να μεταμορφώσει τις τουρκικές υποδομές. Τον Οκτώβριο του 2013 η Τουρκία άνοιξε το σιδηροδρομικό τούνελ Marmaray, την πρώτη υποθαλάσσια σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την ευρωπαϊκή με την ασιατική όχθη της μεγαλούπολης των 18 εκατομμυρίων κατοίκων.

 


Από σήμερα, ο καθένας θα μπορεί να οδηγήσει και το αυτοκίνητό του κάτω από τη θάλασσα του Βοσπόρου, χάρη στο τούνελ που σχεδιάστηκε για να αποσυμφορήσει την κυκλοφορία της Κωνσταντινούπολης. Το τούνελ «Ευρασία» έχει μήκος 5,4 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 3,4 χιλιόμετρα βρίσκονται κάτω από τον Βόσπορο. Η διαδρομή θα γίνεται σε 15 λεπτά, αντί για «1,5 ή 2 ώρες που χρειάζονταν όταν υπήρχε μποτιλιάρισμα», όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Ahmet Arslan, ο οποίος προέβλεψε ότι θα περνάνε καθημερινά «120.000-130.000 αυτοκίνητα». Ο ίδιος ο Ερντογάν αναμένεται να κάνει τη διαδρομή σήμερα, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Διέσχισαν το τούνελ ήδη μια φορά, στις 8 Οκτωβρίου.


Το υποθαλάσσιο τούνελ του Βοσπόρου κατασκευάστηκε από τον τουρκικό ιδιωτικό κατασκευαστικό όμιλο Yapi Merkezi και τον νοτιο-Κορεατικό όμιλο SK Grou. Το έργο κόστισε  1,245 δις δολάρια και έχει δύο πατώματα. Επειδή η Κωνσταντινούπολη είναι σεισμογενής πόλη, το τούνελ έχει κατασκευαστεί ώστε να μην κινδυνεύει από σεισμούς και τσουνάμι.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει να οικοδομήσει μια «Νέα Τουρκία», με καινούριες υποδομές, έγκαιρα, ως τις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο από την θεμελίωση της τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ, που θα γίνουν το 2023. Ανάμεσα στα «τρελά σχέδια» του προέδρου Ερντογάν υπάρχει επίσης ένα τρίτο, γιγαντιαίο αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη, η πρώτη γέφυρα που θα διασχίζει το Στενό των Δαρδανελίων αλλά και ένα τεχνητό κανάλι, όπως το Κανάλι του Σουέζ, στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτά τα σχέδια», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Χάρη στην εμπειρία από το τούνελ του Βοσπόρου θα μπορέσουμε να χτίσουμε και το τρίτο τούνελ κάτω από τη θάλασσα. Θα είναι ένα τούνελ με τρία πατώματα, μαζί με σιδηρόδρομο, όπως το Marmaray, και μαζί με δρόμο, όπως το Avrasya.»

Ο ίδιος ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η βαριά επικαιρότητα της Τουρκίας δεν θα τον εμποδίσει να συνεχίσει τα σχέδιά του. «Αυτού του είδους τα γεγονότα δεν θα μας απομακρύνουν από το δρόμο μας», δήλωσε το περασμένο Σάββατο, μετά την επίθεση στο Kayseri.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης