Επικοινωνιακό πυροτέχνημα η Μεσοχώρα και η σχέση της με τον Ασπροπόταμο Reviewed by Momizat on . Αν κάποιος σήμερα, δέκα χρόνια μετά την οικονομική κρίση και την υποθήκευση για δεκαετίες της μοίρας της χώρας, θελήσει να μάθει τα αίτια της καταστροφής και αν Αν κάποιος σήμερα, δέκα χρόνια μετά την οικονομική κρίση και την υποθήκευση για δεκαετίες της μοίρας της χώρας, θελήσει να μάθει τα αίτια της καταστροφής και αν Rating: 0

Επικοινωνιακό πυροτέχνημα η Μεσοχώρα και η σχέση της με τον Ασπροπόταμο

Επικοινωνιακό πυροτέχνημα η Μεσοχώρα και η σχέση της με τον Ασπροπόταμο

Αν κάποιος σήμερα, δέκα χρόνια μετά την οικονομική κρίση και την υποθήκευση για δεκαετίες της μοίρας της χώρας, θελήσει να μάθει τα αίτια της καταστροφής και αν έχει μέλλον τούτος ο τόπος, δεν έχει παρά να μελετήσει τη περίπτωση του φράγματος της Μεσοχώρας.

Όλες οι παθογένειες του μεταπολιτευτικού Κράτους, της ΔΕΗ και της Δικαιοσύνης, μαζεμένες σ`ένα έργο που κόστισε ήδη 500 εκατ.ευρώ, θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει μια πόλη σαν τη Πάτρα(380GWh/έτος) και θα υδροδοτούσε το κάμπο της Θεσσαλίας, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση εκπομπής ρύπων, αφού με τη λειτουργία του, θα έκλειναν μεγάλες λιγνητικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 8 άτομα, περιλαμβάνεται ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, εσωτερικός χώρος

Οι παρακάτω σκέψεις μου ήρθαν στο νου, παρακολουθώντας τα δεκάδες δελτία τύπου σχετικών και άσχετων που μετείχαν στη σύσκεψη, για τη προώθηση της μερικής εκτροπής του Αχελώου και της λειτουργίας του φράγματος που εκκρεμεί από το 2001.

Είναι βούληση του ιδίου του πρωθυπουργού να λειτουργήσει μέχρι τέλους του 2022 τόνιζαν όλοι, λησμονώντας εντέχνως όμως  να αναφέρουν ότι, ότι η αρμόδια ΔΕΗ που υλοποιεί το έργο, είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένη και κανείς σοβαρός ιδιώτης, δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί για το project ως αυτόνομο σχέδιο.

Επίσης που θα βρεθεί χρηματοδότηση για τις αποζημιώσεις, τη σύνδεση με το υπάρχον δίκτυο και τη συντήρηση των μηχανημάτων, που παραμένουν σε αχρηστία 15 χρόνια;

Επειδή πρόκειται για μεγάλη επικοινωνιακή μπαρούφα, να ενημερώσω ότι η μόνη περίπτωση να λειτουργήσει το συγκεκριμένο έργο(μετά από 4 χρόνια τουλάχιστον), είναι να πουληθεί σε ξένους επενδυτές και σε συνδυασμό μόνο, με αδειοδοτήσεις για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα (δεν είναι τυχαίο που προωθούν ταυτόχρονα, ανεμογεννήτριες στον Ασπροπόταμο). 

Κων.Κουτσονάσιος.

Σχόλια (1)

 • Δικαιόπολης

  Η μεγάλη παράνοια ..

  Το ότι ζούμε στη χώρα της παράνοιας είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Αυτό το πιστοποιούν μια σειρά γεγονότων και συμβάντων τα οποία αν συνδεθούν μεταξύ τους συνθέτουν ένα απροσδιορίστου πορείας πλαίσιο.
  Ας δούμε μια πτυχή των πραγμάτων.
  Τις μέρες αυτές έγιναν τα ακόλουθα γεγονότα.
  α) Ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό το όνομα της Προέδρου της Δημοκρατίας και το όνομα αυτής Αικατερίνη Σακελαροπούλου.
  β) Παράλληλα δε έγινε και η συνάντηση των πολιτικών και λοιπών φορέων της προς ερημοποίηση Θεσσαλίας για το θέμα της διεκπεραίωσης του εδώ και 40 χρόνων έργων της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου.
  Να λάβουμε δε υπόψη ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη χώρα μας, η οποία λόγου της κλιματικής αλλαγής ορισμένες περιοχές της βρίσκονται σε οριακό σημείο συνθηκών ερημοποίησης π.χ. θεσσαλικός κάμπος.
  Η πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία αναλογιζόμενη τα πολλαπλά οφέλη της εκτροπής των νερών του Αχελώου έχει την λογική καθόλα πρόθεση της υλοποίησης του έργου το οποίο εκτός της αποτροπής των συνθηκών της ερημοποίησης θα συμβάλει και στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Η εκτίμηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των έργων του Αχελώου είναι μεγάλο και το όφελος πολλαπλό άσχετα αν μερικοί κολλημένοι στον τοπικισμό και περιβαλλοντικά ημιμαθείς πολιτικοί δεν μπορούν να το εννοήσουν.
  Αλλά είναι αξιοσημείωτο να δούμε τι σχέση έχουν αυτά τα δύο γεγονότα.
  1) Η κα Σακεραλοπούλου ως εισηγήτρια της απόφασης του ΣτΕ για τη μη εκτροπή των υδάτων του άνω ρου Αχελώου και κατά συνέπεια της μη υλοποίησης των έργων που εύστοχα αναφέρεται. Επιπρόσθετα θα ήθελα να αναφέρω ότι χάρη σε αυτή την απόφαση του ΣτΕ τόσο το νεράκι που περισσεύει από το Αχελώο, αλλά και αυτό των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας κυρίως του Πορταϊκού ποταμού και των άλλων μικρότερων, αντί να αποθηκεύονται στους αντίστοιχους ταμιευτήρες-φράγματα- και να ποτίζουν τον διψασμένο και προς ερημοποίηση θεσσαλικό κάμπο, χύνονται στη θάλασσα. Η απόφαση αυτή βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και αν εκτιμηθεί με αμερόληπτους όρους και τεχνικές αειφορικότητας έχει την πλέον αντι-περιβαλλοντική επιρροή καθότι επηρεάζει τους ακόλουθους τομείς ( Ενεργειακό, Αγροτικό, Μικρο-κλιματικό, Τουριστικό κλπ.)
  2) Η κυβέρνηση και μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου, πράττοντας το λογικό και το αυτονόητο αλλά και το περιβαλλοντικά δίκαιο.
  3) Τα ΜΜΕ προβάλουν τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες της κας Σακεραλοπούλου.
  Κατόπιν τούτων τα σχόλια περισσεύουν. Τα έργα του Αχελώου κλείνουν αισίως 40 περίπου χρόνια από την ανακοίνωση των το 1981 από το Ανδρέα Παπανδρέου ελπίζουμε πριν από την 50ετία τουλάχιστον να τελειώσουν.
  Δικαιόπολης

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή