"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Η παλιά Tρικαλινή αγορά , ή αλλιώς τα «Χασάπικα»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η παλιά αγορά, ή αλλιώς τα «Χασάπικα», σχεδιασμένη από τον μηχανικό Μένανδρο Ποτεσσάριο κατασκευάστηκε το 1890, επί δημάρχου Γεωργίου Κανούτα, στο χώρο που σήμερα στεγάζονται οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μπακοβασίλης Σωτήρης
Πρόκειται για ένα πέτρινο νεοκλασικό κτίσμα, με ανατολική φυσιογνωμία, το οποίο διέθετε τέσσερις θολωτές εισόδους και στο εσωτερικό του λειτουργούσαν 68 καταστήματα μεταξύ των οποίων, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μανάβικα, καφενεία, πατσατζίδικα και κουρεία.

Στο κέντρο του εσωτερικού χώρου υπήρχε μια γραφική τουλούμπα (είδος χειροκίνητης αντλίας) με άφθονο και δροσερό νερό για τις ανάγκες της αγοράς.


Λίγα μέτρα από τη βορινή είσοδο, δέσποζε ένας πλάτανος περιτριγυρισμένος από πέτρινο πεζούλι, στη σκιά του οποίου ξαποσταίνανε οι διάφοροι υπαίθριοι μικροπωλητές και πραματευτάδες όπως τσαγκάρηδες, λούστροι, ομπρελάδες, βαρελάδες, παγωτατζήδες, σαλεπιτζήδες και κοκορετσάδες.


Για πολλές δεκαετίες, η παλιά αγορά υπήρξε το κέντρο της οικονομικής ζωής και ένα από τα χαρακτηριστικότερα και πιο εντυπωσιακά κτίσματα της πόλης των Τρικάλων, ενώ αποτέλεσε μια από τις ομορφότερες κλειστές αγορές στην Ελλάδα.
Δυστυχώς, το 1969, επί δημαρχίας Ι. Μάτη, αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η κατεδάφισή της προκειμένου να ανεγερθεί στη θέση της ένα «άχρωμο» πολυόροφο κτίριο με σκοπό να ενοικιασθεί αποφέροντας έσοδα για το δήμο.

Το κτίριο έκτρωμα που στεγάζει την Περιφέρεια Τρικάλων

 

Έτσι απλά, η τότε δημοτική αρχή με μια βεβιασμένη και απερίσκεπτη απόφασή της θυσίασε στο βωμό του χρήματος την κομψότητα και την αισθητική αφανίζοντας συνάμα ένα κομμάτι από την ιστορία της πόλης.


Η Παλιά Αγορά, πρότυπο αρχιτεκτονικής και καλαισθησίας και σύμβολο της οικονομικής ζωής του τόπου για πολλά χρόνια, ταυτίστηκε ολοκληρωτικά με την πόλη αποκτώντας μια διαχρονικότητα που της απέδωσε διαστάσεις μύθου.

Έτσι, ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να γοητεύει, να συγκινεί και να αποσπά τον θαυμασμό όλων.
Πηγή:Από άρθρο του Βασίλη Ντόβα στο Fatsimare

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης