"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

28.8 C
Trikala

“ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ” με τον σκηνοθέτη Κώστα Τσιάνο στην TRT

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο γνωστός σκηνοθέτης και επί σειρά ετών καλλιτεχνικός δ/ντης  του «Θεσσαλικού Θεάτρου» Κώστας Τσιάνος είναι ο καλεσμένος στην εκπομπή  ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ της  ΤRΤ με τον Κώστα Κωστούλα . Έχει να πει άπειρες ιστορίες για σπουδαίους ανθρώπους. Με όλους έχει συνεργαστεί. Είτε γιατί ήταν δάσκαλοί του, είτε γιατί ήταν συνεργάτες του στη μακρόχρονη διαδρομή του στο ελληνικό θέατρο, από το 1962. Η εκπομπή θα μεταδοθεί την ερχόμενη Τρίτη 22.30 στην TRT

Τσιάνος, Κώστας
Σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στην Λάρισα το 1942. μαθήτευσε κοντά στον μεγάλο σκηνοθέτη και δάσκαλο Δημήτρη Ροντήρη.

Παράλληλα συνεργάστηκε για δέκα χρόνια με τη Δόρα Στράτου για να γνωρίσει τη λαϊκή μας παράδοση μέσα από τον χορό το τραγούδι την ενδυμασία και τα λαϊκά μας δρώμενα.

Ερμήνευσε δεκάδες σημαντικούς ρόλους στο θέατρο ως ηθοποιός, χορογράφησε πολλές παραστάσεις, έγραψε κείμενα για την Ελληνική Επιθεώρηση, μετέφρασε έργα του Αριστοφάνη, του Αισχύλου και του Ευριπίδη και διασκεύασε για το θέατρο νουβέλες και διηγήματα με μεγάλη επιτυχία .

Συνεργάστηκε με πολλούς αξιόλογους θιάσους: το «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν, το «Αμφιθέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου, τους «Δεσμούς» της Ασπασίας Παπαθανασίου, τον θίασο Τζένης Καρέζης – Κώστα Καζάκου, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τη Μιμή Ντενίση, τον Γιώργο και τη Νινέτα Λεμπέση, τον Βαγγέλη Λειβαδά και κυρίως με το Εθνικό Θέατρο.

Είναι από τους πρωτοπόρους στην ίδρυση αποκεντρωμένων θιάσων (Θέατρο Ν. Ιωνίας, Νέα Πορεία, Πειραματικό Θέατρο κ.ά.).

Σταθμός στη θεατρική του ζωή υπήρξε η δημιουργία του ιστορικού πλέον «Θεσσαλικού Θεάτρου». Στο «Θεσσαλικό Θέατρο πρόσφερε τις δυνάμεις του για 30 χρόνια, ενώ υπήρξε καλλιτεχνικός του Διευθυντής για 22 χρόνια. Στη διάρκεια αυτή ασχολήθηκε με την προσέγγιση του αρχαίου δράματος. Σκηνοθέτησε τις τραγωδίες «Ηλέκτρα» και «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη και τις «Χοηφόρους» του Αισχύλου με πρωταγωνίστρια τη Λυδία Κονιόρδου. Η σκηνοθετική του άποψη για την τραγωδία υμνήθηκε από το κοινό και την κριτική. Για την «Ηλέκτρα» τιμήθηκε με το βραβείο «Κάρολος Κουν».

Στο Εθνικό Θέατρο σκηνοθέτησε την Εκάβη με τη μεγάλη μας τραγωδό κα Άννα Συνοδινού, την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη και τις κωμωδίες του Αριστοφάνη «Βάτραχοι», «Όρνιθες» και «Λυσιστράτη». Στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου σκηνοθέτησε τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη. Όλες οι παραστάσεις του αρχαίου δράματος παίχτηκαν στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και εκπροσώπησαν τη χώρα μας σε διεθνή φεστιβάλ.

Στο ΚΘΒΕ, του οποίου για μικρό χρονικό διάστημα ανέλαβε την καλλιτεχνική του διεύθυνση, σκηνοθέτησε την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη τη «Στέλλα Βιολάντη» του Γρ. Ξενόπουλου και τον «Γάμο» της Βάσας Σολωμού-Ξανθάκη.

Έχει τιμηθεί για την πολιτιστική του προσφορά από πολλούς οργανισμούς και δήμους και διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Λαρίσης. Υπήρξε αναπληρωματικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κοντά στον Νίκο Κούρκουλο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης