"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Κάποιοι επιμένουν……. ακόμα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε μια περίοδο που ο εφιάλτης της λειτουργίας του φράγματος και του κατακλυσμού της Μεσοχώρας έχει (ξανα)ζωντανέψει, Μεσοχωρίτες και μέλη κινηματικών πρωτοβουλιών κατά του φράγματος και της εκτροπής του Αχελώου συντονίζονται για να υπερασπιστούν τα αυτονόητα. Από τον περασμένο Φλεβάρη υπάρχει δέσμευση από τους Σκουρλέτη-Φάμελο για την επανέναρξη των εργασιών στο φράγμα της Μεσοχώρας και τη λειτουργία του, εκτρέποντας τον ελεύθερο ρου του ποταμού Αχελώου.

Φωτογραφία του Δημήτρης Παπαθανασίου.

Με την εκτροπή του ποταμού καταστρέφονται 6.500 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, πνίγεται το χωριό της Μεσοχώρας, αναγκάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλέιψουν τις οικίες τους, εξαφανίζεται η κοιλάδα του ποταμού σε έκταση 20 χιλιομέτρων,όπως επίσης , και ο απίστευτης ομορφιάς βιότοπος και το δέλτα του ποταμού που εκβάλλει της  ακτογραμμής της Αιτωλοακαρνανίας.

Μέσω των πολυετών αγώνων των κατοίκων του χωριού της Μεσοχώρας, καθώς και των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων, με τη διοργάνωση τεσσάρων κάμπινγκ και άλλων δράσεων σε Μεσοχώρα και Αιτωλοακαρνανία , έχει μπλοκαριστεί έξι φορές η διαδικασία της εκτροπής, με τελευταία το 2014 από το ΣΤΕ. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δεν δείχνει να λαμβάνει υπόψιν ούτε την αντίσταση των κατοίκων, ούτε τις μελέτες για τις καταστροφικές επιπτώσεις της εκτροπής και δεσμεύεται για τη συνέχιση των εργασιών.

Λόγω αυτών των επιπτώσεων, από το Μάρτη του 2017 συγκροτήθηκε η πρωτοβουλία «Αχελώος-Μεσοχώρα SOS», ορθώνοντας ξανά ανάστημα στα σχέδια κυβέρνησης και συμφερόντων για την εκτροπή. Στις 4 Ιουνίου διοργανώνεται πορεία ενάντια στο φράγμα, προτάσσοντας το αίτημα των κατοίκων για την ισοπέδωσή του και την ολική αποκατάσταση της περιβαλλοντολογικής καταστροφής, που έχει συντελεστεί τα τελευταία 30 χρόνια στην κοιλάδα του Αχελώου.

Από τη Ντακότα της Αμερικής και των αγώνα των ντόπιων ιθαγενών ενάντια στους αγωγούς πετρελαίου και τη σωτηρία του νερού τους, μέχρι τον αγώνα των κατοίκων της Μεσοχώρας, στον πόλεμο για το νερό έχουμε πάρει θέση. Στην εκτροπή των ποταμών και τη λεηλασία της φύσης, απαντάμε με κοινωνικό έλεγχο και αμεσοδημοκρατική διαχείρηση.

Την Πέμπτη 11 Μαΐου, στις 6:30 μ.μ, διοργανώνεται εκδήλωση με ομιλητές τους Τ. Κεφαλά, Γ. Παπαχριστοδούλου και Γ. Καραθανάση, μέλη της πρωτοβουλίας «Αχελώος-Μεσοχώρα SOS» στο Κοινωνικό Κέντρο Πάτρας (Κορίνθου 139 & Καρόλου), με σκοπό την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το ζήτημα της εκτροπής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΡΟΥΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΑΧΕΛΩΟΣ-ΜΕΣΟΧΩΡΑ SOS

Φωτογραφία του Δημήτρης Παπαθανασίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης