"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.3 C
Trikala

Κάτω από τα 43 λεπτά κατρακυλά το βαμβάκι… Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώνουν τιμές οι εκκοκκιστές- Αγωνία για τη σοδειά

lafarm

Σχετικά άρθρα

babaki

Τιμές κάτω από τα 43 λεπτά το κιλό στην πύλη του εκκοκκιστηρίου, προτίθενται να προσφέρουν οι εκκοκκιστές, παρά τις αρχικές προβλέψεις για 45 λεπτά το κιλό. Αιτία η επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών δεικτών από τη μιά και η κακή ποιότητα του συλλεχθέντος βαμβακιού από την άλλη, το οποίο σεδόν κατά 90% είναι μεταβροχικκαι σκούρου χρώματος (γκρίζο).

Βέβαια επειδή η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη για τη συνέχιση της καλλιέρεγιας καθώς οι παραγωγοί βλέπουν το κόστος να παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα, γίνεται μία προσπάθεια το ελληνικό βαμβάκι να αποκτήσει σήμα ποιότητας (brandt). Ωστόσο, όπως τονίζουν, αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο συνεχίζουν κάποιοι να το μαζεύουν με “στρίπερ” (λανάρες) που κόβει την ίνα και ενσωματώνει πολλές ξένες ύλες.

Σε γενικές γραμμές, αναμένεται αυτή την εβδομάδα τα εκκοκκιστήρια να ανακοινώσουν τιμές και να αρχίσουν να εξοφλούν τους παραγωγούς. Ορισμένοι αγρότες πάντως που αντέχουν από πλευράς ρευστότητας ήθελαν να αποθηκεύσουν το προίόν, προσδοκώντας προς το τέλος της χρονιάς, αύξηση των τιμών, αφού βλέπουν ότι στο τέλος η ζήτηση θα υπερισχύσει της προσφοράς (φέτος η παραγωγή αναμένεται κατά 40% λγότερη από πέρυσι, λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων του Οκτωβρίου). Ωστόσο ακριβώς λόγω των βροχών το προϊόν είναι αδύνατο να αποθηκευτεί κάτω από τα νάϊλον, αφού είναι βρεγμένο και “ανάβει”, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την ποιότητά του.

Διαφορετικά θα είχαν ίσως τη δυνατότητα να πετύχουν τιμές ακόμη μεγαλύτερες αφού αρκετοί εκκοκκιστές επείγονται να συμπληρώσουν τονάζ, καθώς έχουν προβεί σε προπωλήσεις στα χρηματιστήρια και σε διεθνείςο0ίκους.

Η παγκόσμια τάση πάντως για τους προσεχείς μήνες δείχνειο να είνια αμυντική σε ότι αφορά τα εμπορεύματα (commodities) χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα χρηματιστηριακό παιχνίδι ανόδου και πάλι από την προσεχή άνοιξη.

Αγωνία για τη σοδειά
Εκείνο πάντως που “καίει” περισσότερο τους Θεσσαλούς βαμβακοπαραγωγούς αυτή την περίοδο είναι να μπορέσουν να συλλέξουν τ5η σοδειά πυ απέμεινε στα χωράφια. Το Σάββατο είχαμε και πάλι ασθενείς βροχοπτώσεις σε Καρδίτσα – τρίκαλα και σε Αλμυρό, βελεστίνο, ενώ ο Ν. Λάρισας έμεινε ανεπηρέαστος. Αντίθετα η κατάσταση είνα δραματική στη Β. Ελλάδα και κυρίως σε Ημαθία και Γιαννιτσά όπου τα βαμβακοχώραφα είναι πλυμμυρισμένα με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω αν οι παραγωγοί θα μπορεσουν τελικά να μαζέψουν τη σοδειά τους…

Γιάννης Κολλάτος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης