"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.2 C
Trikala

Κίνημα βουλευτών για συμφωνία σε εκλογή προέδρου, Σύνταγμα, εκλογές

lafarm

Σχετικά άρθρα

Υπογραφές σε κείμενο ,που προτρέπει και ζητεί συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων για εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, συνταγματική αναθεώρηση και χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ,συγκεντρώνονται στη Βουλή σύμφωνα με πληροφορίες του theTOC.gr.

Στόχος είναι να κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής μέχρι την ολοκλήρωση της συζήτησης του προϋπολογισμού το βράδυ της Κυριακής.

Τι ζητούν

Με δεδομένα τα αδιέξοδα στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα που κλιμακώνει την πίεση της λόγω και της αδυναμίας συνεννόησης στο εσωτερικό μέτωπο, μεμονωμένοι βουλευτές αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για μια μίνιμουμ συμφωνία: εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης και προσδιορισμό του χρόνου προκήρυξης εθνικών εκλογών.

 Δείτε εδώ το κείμενο  που περιγράφει το πλαίσιο της συμφωνίας που ζητούν οι βουλευτές.

Σχετική πρόταση είχαν καταθέσει ήδη την Τετάρτη, έξι μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Τσούκαλης. Διαβάστε εδώ 

Οι συντάκτες του κειμένου που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευση και συλλογής υπογραφών υιοθετούν τον κορμό των προτάσεων των «επτά» της ΔΗΜΑΡ με κάποιες όμως μικρές παραλλαγές.

Για παράδειγμα αφήνουν ανοικτό το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών και θέτουν ως προϋπόθεση για την προσφυγή στις κάλπες την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Υπερθεματίζουν στο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας (εκλογή από την παρούσα Βουλή) ενώ υποστηρίζουν ότι η συναίνεση για τα δύο αυτά κορυφαία ζητήματα από τα κόμματα του Συνταγματικού τόξου μπορεί να αποτελέσει και την «κινητήρια δύναμη» πίεσης προς τις αγορές για την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι το κείμενο να υπογραφεί από όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές, πριν παραδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής.

 

Βέβαιο είναι ότι θα το υπογράψουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρρας, και Νίκος Τσούκαλης, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός και Χρήστος Αηδόνης.

Θετική στάση κρατούν χωρίς ακόμη να έχουν καταλήξει αν θα συμπράξουν η Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ) και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Πάρις Μουτσινάς, Γιώργος Κασαπίδης, Μίμης Ανδρουλάκης, Γιάννης Κουράκος κ.α.

Επαφές γίνονται και με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι έχουν εκφράσει στο παρελθόν ανάλογες θέσεις.

Σημειώνεται ότι η πρώτη φορά που δημοσιοποιήθηκαν ανάλογες θέσεις ήταν στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου με αφορμή την συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Πρωτεργάτες της ανάγκης σύγκλισης σ αυτά τα θέματα είναι ο Σπύρος Λυκούδης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, Νίκος Σηφουνάκης και αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του theTOC.gr η πρόταση αυτή θα  κατατεθεί στη Βουλή και θα παραδοθεί στο Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ευάγγελο Μειμαράκη μέχρι την Κυριακή οπότε ψηφίζεται και ο προϋπολογισμός.

Ο κ. Μεϊμαράκης κατά την σημερινή του συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια έθεσε ως αδιαπραγμάτευτους όρους για την επίτευξη της πολιτικής σταθερότητας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ολοκλήρωση της συζήτησης για τις αλλαγές στον Καταστατικό Χάρτη της χώρας.

Πηγή thetoc.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης