"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Καταγγελία από το Σύνδεσμο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ν. Καρδίτσας για τις απευθείας αναθέσεις έργων ύψους 2,4 εκατ. ευρώ από το Δήμο Μουζακίου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μετά  τις καταστροφές στην πόλη του Μουζακίου από την πρόσφατη θεομηνία, ο Δήμαρχος κ. Φάνης Στάθης κατάφερε να εξασφαλίσει από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών πιστώσεις ύψους 2,40 εκ. ευρώ για κατεπείγουσες αποκαταστάσεις ζημιών στον Δήμο Μουζακίου.

Πλην όμως, επέλεξε να κατασκευάσει κατά την γνώμη μας λάθος έργα και με λάθος τρόπο. Συγκεκριμένα επέλεξε την κατανομή του εγκριθέντος ποσού των 2,40 εκ. ευρώ  σε δύο έργα. Το πρώτο έργο αφορά την αποκατάσταση ζημιών των οδικών υποδομών και των συνοδών υδραυλικών έργων (προϋπολογισμού 1,00 εκ. ευρώ) και το δεύτερο την αποκατάσταση ζημιών στεγών σχεδόν σε όλα τα διδακτήρια και δημοτικά κτίρια του Δήμου (προϋπολογισμού 1,40 εκ. ευρώ). Για την ανάθεση των δύο αυτών έργων, επέλεξε να καλέσει δύο τριάδες εργοληπτικών οργανώσεων, τρεις με έδρα την Λάρισα (για τις στέγες) και μία με έδρα τα Τρίκαλα και δύο με έδρα την Καρδίτσα (για τους δρόμους).

     Θεωρήσαμε, όπως προαναφέραμε, ότι η όλη διαδικασία είναι λάθος, για τους παρακάτω λόγους:

  1. Τα έργα, στο μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος τους, δεν είναι κατεπείγοντα, δεδομένου ότι αφ’ ενός καμία στέγη δεν είχε άμεση ανάγκη παρέμβασης (αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κανένα δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο ή λύκειο διέκοψε την λειτουργία του λόγω ακαταλληλότητας της στέγης του) , αφ’ ετέρου οι κατεπείγουσες απαιτούμενες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο του Δήμου είναι ελάχιστες, ώστε να δικαιολογούν τον προϋπολογισμό του 1,00 εκ. ευρώ.
  2. Η πρόσκληση τεσσάρων εκτός νομού Καρδίτσας εργοληπτικών επιχειρήσεων (και ιδίως τριών της Λαρίσης για την αποκατάσταση των στεγών) είναι εκτός λογικής, αφού υπάρχουν εξίσου επαρκείς και κατάλληλες (ουσιαστικά και τυπικά) εργοληπτικές επιχειρήσεις στην Καρδίτσα, με αντίστοιχη κατασκευαστική ικανότητα.
  3. Θεωρούμε εγκληματικό στις δύσκολες αυτές μέρες που περνάει ο τόπος μας, τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά να ενισχύουν αγορές εκτός νομού (Λάρισας, Τρικάλων), απαξιώνοντας την τοπική οικονομία δίνοντάς της το τελειωτικό χτύπημα (σε εργολήπτες, εργαζόμενους, καταστήματα οικοδομικών υλικών κ.λ.π).
  4. Για τις επισκευές ζημιών από θεομηνία η υπερεπείγουσα (και εν όψει χειμώνα) αποκατάσταση τους οδηγεί λογικά και άρα υποχρεωτικά σε ανάθεση έργων με μικρότερο  προϋπολογισμό (από 200 έως 300 χιλ. ευρώ το κάθε ένα), προκειμένου να ανατεθεί σε πολλούς κατασκευαστές, οι οποίοι εργαζόμενοι ταυτόχρονα θα αποκαταστήσουν πολύ γρηγορότερα από τους δύο κατασκευαστές το σύνολο των όποιων ζημιών.
  5. Το μοίρασμα της συνολικής πίστωσης σε πολλά μικρότερα έργα, εκτός των άλλων δεν απαιτεί την χρονοβόρα διαδικασία ελέγχου και προέγκρισης ανάθεσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η διαδικασία προέγκρισης έργων τέτοιου προϋπολογισμού θα επιφέρει καθυστέρηση της τάξης των 2-3 μηνών, οπότε με την έλευση και του χειμώνα, θα οδηγήσει την έναρξη των εργασιών από Μάρτιο του 2021 και μετά, αναιρώντας ουσιαστικά το επιχείρημα της απ’ ευθείας ανάθεσης λόγω υπερεπείγουσας ανάγκης. Επιπλέον μπορεί να διερωτηθεί κανείς αν μέσα στον χειμώνα μπορούν να γίνουν εργασίες καθαίρεσης των υπαρχουσών στα σχολεία στεγών και κατασκευής νέων και μάλιστα όταν καθημερινά από κάτω θα κάνουν μάθημα παιδιά, δεδομένου ότι στα περισσότερα διδακτήρια μεταξύ αίθουσας και στέγης δεν παρεμβάλλεται πλάκα σκυροδέματος.
  6. Τουλάχιστον δεν περιποιεί τιμή στην δημοτική αρχή του Μουζακίου το γεγονός ότι για έργα ύψους 1,00 και 1,40εκ. ευρώ, εγκρίθηκαν οι διαδικασίες ανάθεσης χωρίς ουσιαστική μελέτη, με γενικόλογες και αόριστες τεχνικές περιγραφές και κυρίως με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που πάρθηκε δια περιφοράς (βλέπε επιστολή της κας Π. Ντούρβα, επικεφαλής της  μείζονος αντιπολίτευσης που δημοσιεύτηκε στα τοπικά Μ.Μ.Ε την Παρασκευή 16-10-2020).

Για τους παραπάνω λόγους το Δ.Σ. του Συλλόγου μας επισκέφθηκε προχθές Παρασκευή τον κ. Δήμαρχο στο γραφείο του και του έθεσε το πρόβλημα. Δυστυχώς μας αντιμετώπισε με ακραίο και απαξιωτικό τρόπο και η απάντησή του ήταν ότι «εγώ αποφασίζω για τον τρόπο ανάθεσης και για τους ποιους  θα καλέσω, εγώ θεωρώ πιο αξιόπιστες της εταιρίες της Λάρισας και των Τρικάλων και κάνετε ό,τι νομίζετε, εγώ δίνω αναφορά μόνον στους δημότες του Μουζακίου»

Κατόπιν των παραπάνω δηλώνουμε σαν Σύλλογος ότι επιφυλασσόμαστε για τις παραπέρα ενέργειές μας, προασπίζοντας αφ’ ενός τα καλώς ευνοούμενα συμφέροντα των μελών μας και αφ’ ετέρου την σωστή εφαρμογή των προβλεπομένων από τον νόμο διαδικασιών.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργοληπτών

Δημοσίων Έργων Νομού Καρδίτσας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης