"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Κατοχυρώνεται η περιουσία του Δήμου και των τρικαλινών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το μεγαλύτερο μεγάλο έργο που κατοχυρώνει την περιουσία των δημοτών του Δήμου Τρικκαίων έχει πλέον ολοκληρωθεί ως προς την πρώτη του φάση. Πρόκειται για την υποβολή δηλώσεων για όλα τα ακίνητα εντός και εκτός οικισμών, του τμήματος του Δήμου που δεν είχε ενταχθεί στην προ δωδεκαετίας κτηματογράφηση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για όλες τις Τοπικές Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων, πλην της πόλης των Τρικάλων (τέως Δήμος Τρικκαίων) και των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίας Κυριακής, Γλίνους, Πατουλιάς και Μεγάλων Καλυβίων.
Με μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από έξι μήνες, μηχανικοί από το τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών της Δ/νσης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Τρικκαίων προχώρησαν την καταγραφή όλων των ακινήτων που ανήκουν σε αυτόν: κτίσματα, οικόπεδα, ακίνητα, κοινόχρηστους χώρους, πλατείες, αγροτεμάχια κ.α.
Στη συνέχεια, τα στοιχεία για τα περίπου 5.500 ακίνητα που καταγράφηκαν, συνυποβλήθηκαν ανά Τοπική Κοινότητα, με τα απαραίτητα συνοδευτικά στοιχεία (π.χ. συμβόλαια, στοιχεία αναδασμών, δωρεές κ.α.) για κάθε ακίνητο χωριστά. Κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε ένας τεράστιος όγκος δουλειάς, διαφόρων πτυχών (ανεύρεση στοιχείων, καθαρογραφή δηλώσεων, νομικά ζητήματα κ.α.) . Η διαδικασία, δηλαδή, δεν διέφερε από αυτή που αφορούσε σε ιδιώτες, με τη διαφορά ότι επρόκειτο για μια τεράστια προσπάθεια συλλογής και κατοχύρωσης της ακίνητης περιουσίας όλων των δημοτών. Διότι πλέον – και αυτή είναι η ουσία της κτηματογράφησης – ο Δήμος Τρικκαίων θα γνωρίζει πλέον, ποια είναι η περιουσία του σε ολόκληρη την έκτασή του.
Έτσι, εφ’ όσον για πρώτη φορά υπάρχει κατοχύρωση αυτής της περιουσίας, θα μπορεί να γίνει έλεγχος για τυχόν καταπατήσεις, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα πλήρους γνώσης για πιθανή αξιοποίησή της.
Φυσικά, για να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, θα πρέπει να προηγηθεί η γνωστή διαδικασία: σύνταξη προσωρινών κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων, ανάρτηση προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων, υποβολή ενστάσεων, αναμόρφωση των κτηματολογικών στοιχείων, σύνταξη των τελικών κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων.
Σημειώνεται ότι η σχετική προεργασία είχε γίνει από το αρμόδιο Τμήμα του Δήμου πριν καν ξεκινήσει η νέα κτηματογράφηση τον περασμένο Νοέμβριο, με βάση την εμπειρία από την προηγούμενη κτηματογράφηση. Πλέον, ο Δήμος είναι έτοιμος να ακολουθήσει τις επόμενες φάσεις, ώστε η τελική κτηματογράφηση να λειτουργήσει με ωφέλιμο τρόπο για τους δημότες.

Από το γραφείο Τύπου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης