"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Κρανιά πανέμορφη και χιλιοτραγουδισμένη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Κρανια Ασπροποταμου του νομου Τρικαλων ειναι ενα πανεμορφο ορεινο χωριο με 600 περιπου σπιτια σε υψομετρο 1.150 μετρων που σαν παραθεριστικο κεντρο κατοικειται μονο το καλοκαιρι.

Απεχει 72 χιλιομετρα απο τα Τρικαλα και ειναι τριγυρισμενη απο πυκνα δαση απο ελατα.Επι Τουρκοκρατιας αριθμουσε 5-6.000 χιλιαδες κατοικους και κατοικουνταν ολον τον χρονο και ηταν σε πληθυσμό 2η μετα τα Τρικαλα σε ολον τον νομο.

Υπηρχε εντονη οικονομικη δραστηριοτητα σε κτηνοτρ
οφικα προιοντα και σε παραγωγα αυτων.

Ονομαστα ηταν τα Κρανιωτικα σκουτια που εξαγονταν με πρωτογονους τροπους απο τους κερατζηδες(μουλαραδες)της εποχης που ταξιδευοντας για εβδομαδες μεσα στα αγρια βουνα εφταναν μεχρι την Ρουμανια και αλλες Βαλκανικες χωρες.

Ειναι χαρακτηριστικο οτι οι Τουρκοι δεν πατησαν ποτε σε κανενα απο τα ορεινα χωρια του Ασπροποταμου(Στεφανι Δολιανα Κρανια Καλλιρροη Πολυθεα Καταφυτο Ανθουσα Χαλικι Πολυθεα Μηλια Αγια Παρασκευη Γαρδικι Αθαμανια και αρκετα ακομα μικροτερα(προφανως για να μην διασπαρουν οι δυναμεις τους).

Ειναι χαρακτηριστικο οτι απο οπου και να φωτογραφηθει επειδη χωριζεται σε 3 μαχαλαδες θα φανει μονο 1 μερος του και μονο με ντροουν μπορει να φωτογραφηθει ολοκληρο.

Αξιζει τον κοπο αν βρεθειτε στα Τρικαλα να διαθεσετε 1 μερα να τα επισκεφθειτε και συνεχιζοντας σε μια διαδρομη μεσα στα ελατα και στα πλατανια σε πολυ καλους ασφαλτοστωμενους δρομους να καταληξετε στα πανεμορφα και πασιγνωστα τουριστικα χωρια Νεραιδοχωρι Περτουλι και Ελατη που δεν εχουν τιποτα να ζηλεψουν απο τα καλυτερα ελβετικα σαλε

Χρήστος Γκαραγκάνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης