"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Κραυγή αγωνίας – Ανυπολόγιστη καταστροφή με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα βουνά

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Αντίο» στην Ελλάδα όπως την ξέραμε και «καλημέρα» στη νέα εποχή θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη περιγραφή των διαμαρτυριών για τις ανεμογεννήτριες στη χώρα μας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια ανυπολόγιστη καταστροφή με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα ελληνικά βουνά, με κόστος κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ η κάθε μία, βάρους 120 τόνων και άνοιγμα του έλικα 180 μέτρα, σύμφωνα με το melissocosmos.com.

Για να στερεωθεί στο έδαφος μια ανεμογεννήτρια χρειάζονται περίπου 800 κυβικά μέτρα τσιμέντο, κάτι που προφανώς και σημαίνει καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου. Και από τη στιγμή που αυτός ο περιβάλλων χώρος είναι σε κάποιο βουνό, τότε καταλαβαίνουμε όλοι, ότι ο όρος «πράσινη ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται οι εμπνευστές της ιδέας αυτής, είναι τουλάχιστον οξύμωρος. Ακόμα και περιοχές Natura ισοπεδώνονται και δεν υπάρχει ουδεμία αντίδραση…

Γιατί η τοποθέτηση αιολικών πάρκων στα βουνά δεν είναι κάτι απλό: εκτός από την τσιμεντοποίηση της περιοχής, η οποία αναπόφευκτα θα εξαφανίσει και αρκετές πηγές νερού στις βουνοκορφές μας, χρειάζεται περαιτέρω καταστροφή του τοπίου, καθώς θα πρέπει να ανοιχτούν δρόμοι ως την κορυφή, για να υπάρχει πρόσβαση στις ανεμογεννήτριες.

Όπως αναφέρει το melissocosmos.com, αν πάει ένας απλός μελισσοκόμος να τοποθετήσει μελισσοσμήνη στο βουνό, το δασαρχείο του κάνει μήνυση. Αν πάει όμως ο μεγιστάνας να γκρεμίσει το βουνό και να καρφώσει ανεμογεννήτριες, το κράτος του το επιτρέπει. Γιατί από αυτούς τους μεγιστάνες, η ΔΕΗ θα αγοράζει ρεύμα ακριβότερο από ότι το πουλάει στους καταναλωτές, θα ανοίγουν μαύρες τρύπες στα ταμεία της τις οποίες θα καλείται ο φορολογούμενος να τις κλείσει.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται, αυτά τα αιολικά πάρκα σε λίγα χρόνια να μετατρέπονται σε υβριδικά και να λειτουργούν με νερό, την στιγμή που ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας μας επικρατεί λειψυδρία.

Στόχος αυτής της «πράσινης ανάπτυξης», είναι το 2050 σε όλα τα βουνά και σε όλα τα νησιά να έχουν μπει ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα προσφέρουν το 50% της ενέργειας που θα χρειάζεται η χώρα μας. Μόνο το 50% μετά από τέτοια καταστροφή!

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η ασχετοσύνη του συγγραφέα που απλά αντιγράφει κ δεν κατανοεί, φαίνεται από την αναφορά σε υβριδικά αιολικά που “θα λειτουργούν” με νερό κ θα προκαλούν λειψυδρία! Η αντλησιοταμίευση αντίθετα είναι συνδυασμός λειτουργίας υδροηλεκτρικού κ αιολικού που αποθηκεύει νερό…

  2. Καφροι και οι δυο σχολιαστες. Δεν εχουν πατησει βουνο, ειναι φανερο. Οι τονοι τσιμεντου θα στερεψουν την γη, αθλιοι. Διωξτε τον βοβολα απ τα βουνα μας

  3. Anagnostis
    Κάθε φορά που βάζει άρθρο για τα αιολικά πεταγεσαι. Επειδή δεν έχεις ιδέα στην αντλησιοταμιευση έχουμε δέσμευση υδάτων. Στην αντλησιοταμιευση έχουμε ένα φράγμα πάνω και ένα κάτω, όταν δεν φυσάει θεωρητικά το πάνω φράγμα δίνει νερό στο κάτω και παράγει ηλεκτρική ενέργεια, όταν φυσάει δίνει την ενέργεια του κάτω φράγμα και ανεβάζει αντίστροφα νερό στο πάνω. Το όλο σύστημα έχει απόδοση περίπου 60% και το κόστος ανά MWH είναι περίπου στα 230 ευρώ. Σε όλο το σύστημα πρέπει να υπάρχει αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα νερού από ότι σε ένα φράγμα με εναν ΥΗΣ και το νερό ακόμη και αν περισσεύει δεν δίνεται εύκολα για άλλες χρήσεις ή αν δίνεται το δίνει οπότε θέλει ο διαχειριστής του συστήματος και όχι για παράδειγμα οι αγρότες. Όλοι οι ταμιευτήρες της χώρας έχουν πολλαπλό σκοπό, αυτός είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των ΥΗΣ, η άρδευση, η ύδρευση και η προστασία από πλημμύρες. Στα αντλισιοταμιευτικα σύστημα πέραν της λιγότερης διαθέσιμης ποσότητας νερού προς άλλες χρήσεις, ο ιδιοκτήτης θα πουλάει και θα αφήνει νερά όταν τον συμφέρει και όχι οπότε θα έχουν ανάγκη οι καλλιέργειες για παράδειγμα. Έτσι μία παγωμένη νύχτα του χειμώνα που η ΟΤΣ θα έχει φτάσει στα ύψη ο ιδιοκτήτης θα αφήνει νερά να φύγουν.

  4. Η υποκρισία των πολιτικών και των εξουσιών που υπηρετούν ένα σύστημα μόνο για τις ανάγκες των οικονομικά ισχυρών, σε βάρος (εκτός των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και φτωχότερων στρωμάτων) του περιβάλλοντος, δεν έχει τέλος. Αφού εγκρίνουν επενδύσεις και έργα που κατακρεουργούν, λεηλατούν και συρρικνώνουν ανεκτίμητο φυσικό πλούτο, με εξορύξεις, καταστροφή δασων με κόψιμο δέντρων, κατέβασμα βουνών κλπ αλλά διάφορα, μετά χρεώνουν τις φονικές πλημμύρες (βλ. Εύβοια τελευταία) στην κλιματική αλλαγή, στις θεομηνίες και στον κακό μας τον καιρό. Αυτοί είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες, εγκληματίες και βάνδαλοι της κοινωνικής και οικολογικής ισορροπίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης