"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Κώστας Αγοραστός: «Είναι ζήτημα επιβίωσης να έρθει νερό στον θεσσαλικό κάμπο» – Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δηλώνει έτοιμη να αναλάβει το έργο του Αχελώου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι έτοιμη να αναλάβει το έργο του Αχελώου και το σύνολο της διαχείρισης του  Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε από το Κιλελέρ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Δώστε μας τον Αχελώο και θα τον φτιάξουμε, όπως παραλάβαμε την Κάρλα που ήταν στάσιμη επί χρόνια και παραδώσαμε το μεγαλύτερο περιβαλλοντικά έργο στα Βαλκάνια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός. «Δεν γίνεται ένα κράτος να διοικείται  μόνο από την Αθήνα. Η περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αποδείξει ότι αγαπά την ευθύνη. Δηλώνουμε έτοιμοι να αναλάβουμε και την ευθύνη της ολοκλήρωσης του έργου του Αχελώου. Είναι θέμα ζωής  να έρθει νερό στον θεσσαλικό κάμπο. Χωρίς νερό, δεν υπάρχει ζωή. Όσες επιδοτήσεις και να δοθούν, χωρίς εύφορη γη θα πάνε χαμένες. Είναι θέμα επιβίωσης για το σύνολο του αγροτικού κόσμου στη Θεσσαλία» πρόσθεσε.

Από το μνημείο του  Κιλελέρ και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  για την επέτειο των  109 χρόνων  από την εξέγερση των αγροτών, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε ότι το μήνυμα της παραγωγικής επανάστασης είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ  και  ζήτησε τολμηρές και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις με μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων του ΠΑΑ στις Περιφέρειες ώστε «η συλλογική ηγεσία να γίνει πράξη».

Ο Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στο βραβευμένο, «έργο ζωής για τη Θεσσαλία» της ανασύστασης της λίμνης Κάρλα, προϋπολογισμού 252 εκατ. ευρώ  που ολοκλήρωσε η Περιφέρεια. Από το νερό της  Κάρλας ποτίζονται ήδη δωρεάν 1.500 στρέμματα γύρω από τη λίμνη και θα αρδεύονται συνολικά 150.000 στρέμματα. Θωρακίζεται αντιπλημμυρικά η περιοχή, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε  ένα πλούσιο οικοσύστημα καθώς επέστρεψαν στην περιοχή 181 είδη πουλιών και δεκατρία είδη ψαριών. Μιλώντας για το αγροτικό αποτύπωμα της Περιφέρειας  Θεσσαλίας, ο κ. Αγοραστός παρουσίασε  έργα 650 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020  σε όλους τους τομείς του πρωτογενούς τομέα, μεταξύ των οποίων  οι  λιμνοδεξαμενές  σε Ξηριά,  Γλαύκη και  Καστρί, το φράγμα Γυρτώνης, υπογειοποιήσεις αγωγών  σε περισσότερα από  2.000 χλμ., αγροτικοί δρόμοι, έργα αγροτικού εξηλεκτρισμού, εγγειοβελτιωτικά έργα και σημαντικές δράσεις  για την ενίσχυση της  μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων. «Η Θεσσαλία έχει πρωτιά στο εμπορικό πλεόνασμα. Δημιουργήσαμε αλυσίδα εξωστρέφειας με αποτέλεσμα  οι  εξαγωγές τα τελευταία χρόνια να  έχουν αυξηθεί κατά 500% και δώσαμε λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα στην κτηνοτροφία και τη γεωργία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Τέλος ο κ. Αγοραστός μιλώντας για τη στοχοθέτηση της επόμενης μέρας στον αγροτικό τομέα, αναφέρθηκε στην στρατηγική προτεραιότητα της προώθησης της καινοτομίας στην αγροδιατροφή, μέσα από το Κέντρο Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας,  που δημιουργεί η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Στόχος θα είναι να  αξιοποιηθεί η  ηγετική  θέση της Θεσσαλίας στον κλάδο και να προβληθεί η ποιοτική υπεροχή των ελληνικών προϊόντων, με  συγκεκριμένα βήματα και δράσεις όπως: το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καινοτόμων Τεχνολογιών Αγροδιατροφικού Τομέα, τo Agro Hackathon  που θα προτείνει τεχνολογικές λύσεις, το  Agro Tech Innovation event  που θα φέρνει σε επαφή τις  νέες επιχειρήσεις με επενδυτές και   επιχειρηματίες από άλλες χώρες  και το  Thess -Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ που θα υποστηρίζει καινοτομίες και  θα προτείνει νέες λύσεις προς υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ενώ, για την ενίσχυση των υποδομών έχουν κατατεθεί και  θα χρηματοδοτηθούν από το  ΕΣΠΑ  Θεσσσαλίας έργα   15,5 εκατ. ευρώ για έγγειες βελτιώσεις καθώς και έργα νερού  (αρδευτικά δίκτυα και φράγματα) ύψους 133 εκατ. ευρώ.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης