"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Κώστας Σπάθης: Όσο εξερευνώ την Αθήνα τόσο πιο ελκυστική μου φαίνεται

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με καταγωγή από τα Tρίκαλα, ο αρχιτέκτονας Κώστας Σπάθης έχει αναγάγει τη φωτογράφιση με χρήση drone σε τέχνη υψηλής αισθητικής, έχει προβληθεί δύο φορές από το επίσημο Ιnstagram ως προτεινόμενος λογαριασμός και θεωρείται πια digital influencer. Οι φωτογραφίες του –που αποτυπώνουν κυρίως το φυσικό και αστικό τοπίο της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών– αγαπούν τη γεωμετρικότητα και την απλότητα και μας αποκαλύπτουν ομορφιά ακόμη και εκεί που δεν το περιμένουμε.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη φωτογραφία και στη συνέχεια με την αεροφωτογραφία;

Θυμάμαι να ασχολούμαι με μια φωτογραφική μηχανή με φιλμ από πολύ μικρή ηλικία. Θυμάμαι ότι κάθε φορά που εστίαζα σε κάτι προσπαθούσα να τοποθετήσω το θέμα μου ακριβώς στο κέντρο. Πολλά χρόνια αργότερα –και κυρίως μέσω του Instagram– έκανα και πάλι μια δυναμική επαφή με τη φωτογραφία. Από το 2012 που κάνω αναρτήσεις εκεί έχω αλλάξει τον εξοπλισμό μου καθώς και τις τεχνικές με τις οποίες φωτογραφίζω. Ωστόσο πάντα είχα μια τάση να φωτογραφίζω από ψηλά, κάθετα προς τα κάτω, πολύ πριν από την εμφάνιση των drones. Οπότε ήταν επόμενο να γίνει πλέον το βασικό εργαλείο της δουλειάς μου.

Το κύριο επάγγελμά σου είναι η αρχιτεκτονική;

Η αρχιτεκτονική ήταν πάντα το όνειρό μου. Είναι μια επιστήμη που συνάδει απόλυτα με την τέχνη και την αισθητική και το αντικείμενό της έχει πολλές προεκτάσεις. Δουλεύω ως αρχιτέκτονας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα· η υπάρχουσα κατάσταση όμως στον τομέα της κατασκευής έχει οδηγήσει τον αρχιτέκτονα της γενιάς μου σε επαναπροσδιορισμό της ταυτότητάς του. Θα μπορούσα να πω ότι πλέον δουλεύω περισσότερο με τη φωτογραφία ακολουθώντας πιστά τις βασικές αρχές και τους νόμους της αρχιτεκτονικής.

Την ώρα της φωτογράφισης σε καθοδηγούν οι μαθηματικοί ορισμοί ή το ένστικτο;

Νομίζω ότι πλέον είναι αξεδιάλυτα μέσα μου. Από ένστικτο ακολουθώ κάποιους μαθηματικούς κανόνες και μου είναι πολύ δύσκολο πλέον να ξεφύγω από αυτό.

Ποια διαδικασία απαιτείται για να τραβηχτεί μια φωτογραφία με drone;

Είναι ιδιαίτερη διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο προετοιμασίας. Πριν από οποιαδήποτε πτήση απαιτείται σχετική έρευνα για την τοποθεσία, τις καιρικές συνθήκες, ακόμη και τη νομοθεσία για το εκάστοτε σημείο. Θα μπορούσα να πω ότι πρέπει να είσαι πολύ καλά προετοιμασμένος για τις λήψεις που θα κάνεις με το drone καθώς ο χρόνος που έχεις στη διάθεσή σου είναι πολύ περιορισμένος.

Τι άλλαξε στις φωτογραφίες σου μετά τη χρήση του drone;

Μπορεί να άλλαξαν τα εργαλεία, ο εξοπλισμός, ο τρόπος που σκέφτομαι, η προετοιμασία που κάνω, αλλά η οπτική μου σε σχέση με τα θέματα που φωτογραφίζω νομίζω ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου.

Η Αθήνα δεν θεωρείται ιδιαίτερα καλαίσθητη πόλη. Ωστόσο από ψηλά γίνεται ελκυστική;

Για μένα οι ομορφιές της Αθήνας βρίσκονται σε πολύ ιδιαίτερα σημεία, μακριά από τα κλασικά αξιοθέατά της. Υπάρχουν σχήματα και μοτίβα που ακολουθεί η δομή της πόλης τα οποία έχουν πολύ ενδιαφέρον. Μερικά από αυτά τα έχω φωτογραφίσει και αλλά είναι μέσα στα σχέδιά μου. Οσο μου δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύπτω σημεία της και να την εξερευνώ περισσότερο τόσο πιο ελκυστική γίνεται αυτή η πόλη στα μάτια μου.

Μίλησέ μας για τις πόλεις του εξωτερικού που έχεις φωτογραφίσει. Ποιες ξεχωρίζεις και γιατί;

Τα τελευταία χρόνια έχω κάνει πάρα πολλά ταξίδια σε αρκετούς προορισμούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Φωτογραφικά θα ξεχώριζα την πυκνότητα του αστικού ιστού της Σεούλ, τα σύγχρονα multifuctional κτίρια στη Βιέννη, το καταπράσινο φυσικό τοπίο της Ολλανδίας καθώς και το εντυπωσιακό colourful ιστορικό κέντρο στη Νάπολη. Ωστόσο όση εντύπωση και να μου κάνουν ορισμένα ταξίδια, πάντα επιστρέφω στην Ελλάδα και ανακαλύπτω νέες ενδιαφέρουσες τοποθεσίες.

Δώσε μας ένα παράδειγμα: πού βρήκες έμπνευση εκεί που δεν το περίμενες;

Πολλές φορές μου έχει συμβεί να εντυπωσιαστώ από κάποια τοποθεσία ενώ δεν το περίμενα. Συνήθως αυτό έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες. Τελευταία φορά αυτό συνέβη πάνω από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, όταν πυκνή ομίχλη κάλυπτε ορισμένα σημεία της διαδρομής και το θέαμα αυτό από ψηλά είχε μεγάλο ενδιαφέρον για μένα.

 

documentonews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης