"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Μία συγκλονιστική Τρικαλινή ιστορία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ήταν η συγκλονιστικότερη από όσες μαρτυρίες συγκέντρωσα ιχνηλατώντας τα θανατηφόρα βήματα του γερμανικού «Πάνθηρα» στις 24 Οκτωβρίου 1943 στην Καστανιά Καλαμπάκας.

Μου την έδωσε πριν δέκα χρόνια ο εικονιζόμενος αριστερά και μπροστά από τη μητέρα του Γιώργος Μανάκος (δεν ζει πια). Ο πεντάχρονος τότε Γ. Μανάκος θυμάται:

«Είχαμε μπει βαθιά στο δάσος με τη μητέρα μου, τη γιαγιά μου και τα τρία αδέλφια μου. Η μάνα μου, η οποία κράταγε αγκαλιά τα δεκαπέντε μηνών δίδυμα θέλησε για λίγο να ξεκουραστεί και είπε στη γιαγιά μου να πάρει εμένα και το μεγάλο μου αδελφό και να προχωρήσουμε ακόμη πιο μακριά στο πυκνό δάσος. Πράγματι ξεκινήσαμε. Δεν είχανε περάσει ούτε πέντε λεπτά όταν άκουσα ριπές όπλου. Κατάλαβα ότι σκότωσαν την μάνα μου».

Οι πιο τραγικές πάντως στιγμές διαδραματίστηκαν όταν, το άλλο πρωί, ερευνώντας οι κάτοικοι του χωριού για διασωθέντες αντίκρισαν τη Μαρία Μανάκου νεκρή και δίπλα τα δίδυμα νήπιά της, τα οποία προσπαθούσαν να θηλάσουν από τη μητέρα τους.

(«Επιχείρηση Πάνθηρας» σελ. 127). Αλήθεια υπάρχει σε κάποιο βιβλίο της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας η παραμικρή αναφορά στα 53 θύματα που θρήνησε το χωριό.

η εικόνα προφίλ του Dimitris Konstantinidis

Δημήτρης Κωνσταντινίδης

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ναι. Αγαπητέ φίλε υπάρχει παρόμια ιστορία από αυτές που διεδραματίζει κάθε πόλεμος και η οποία συνέβει πάλι στα Τρίκαλα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, στο χωριό Άγιο Προκόπιο (είναι μετά την Πύλη) όταν από την απέναντι περιοχή από το χωριό Κοτρώνι εκτοξεύτηκε από το στρατό όλμος και στην περιχή του Ραχώβου σκοτώθηκε η σύζυγος του Αχιλλέα Μπλάτσα, έχοντας στην αγκαλιά της το μωρό της.
    Μπορείτε να διερευνήσεται την αλήθεια του γεγονότος.

    ΠΒ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης