"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Μακελειό στην Άγκυρα: Τουλάχιστον 97 οι νεκροί από τις εκρήξεις

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πάνω από 186 οι τραυματίες – Νταβούτογλου: Δύο βομβιστές αυτοκτονίας πίσω από την επίθεση – Οι εκρήξεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για «ειρήνη και δημοκρατία» κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό – Τριήμερο πένθος στην Τουρκία

Ανεβαίνει δραματικά ο κατάλογος με τους νεκρούς από τη διπλή ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε την τουρκική πρωτεύουσα, το πρωί του Σαββάτου.

O απολογισμός του τουρκικού υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για 86 νεκρούς και 186 τραυματίες, ωστόσο, το βράδυ το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) γνωστοποίησε πως οι νεκροί έφτασαν τους 97. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία του τουρκικού ιατρικού συλλόγου οι τραυματίες αγγίζουν τους 400, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι’ άλλο.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των επικεφαλής για την ασφάλεια, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που υπήρχαν για την επίθεση, ανακοινώνοντας ότι δράστες ήταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας. Λίγο νωρίτερα, αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης είχαν μιλήσει στο πρακτορείο Reuters, κάνοντας λόγο για τρομοκρατική επίθεση.

«Οι αρχές έχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δύο καμικάζι διέπραξαν την επίθεση», είπε χαρακτηριστικά ο Νταβούτογλου ο οποίος ακόμη τριήμερο εθνικό πένθος στην χώρα, τονίζοντας ότι οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν ως στόχο την ενότητα, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα της Τουρκίας.

«Αυτή η επίθεση δεν είχε ως στόχο μονάχα μια ομάδα ανθρώπων που ήθελε να συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση ή μια πολιτική ομάδα, στοχοθέτησε το λαό μας», προσέθεσε ο Νταβούτογλου και επισήμανε: «Καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές μια τέτοια επίθεση στοχοθετεί απευθείας τη δημοκρατία μας, τα δικαιώματά μας και τις ελευθερίες μας».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία από τις πλέον οδυνηρές τρομοκρατικές ενέργειες στην ιστορία της Δημοκρατίας μας» σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και κατήγγειλε τους δράστες ως «εχθρούς της Ανθρωπότητας».

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να μην εφαρμόστηκαν επαρκή μέτρα ασφαλείας ενόψει της διαδήλωσης, ο Νταβούτογλου υποσχέθηκε ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα είχαν ληφθεί και γνωστοποίησε ότι η αστυνομία είχε πρόσφατα συλλάβει δύο βομβιστές αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε ακόμη ότι για την ώρα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Υπέδειξε, ωστόσο, ως ενδεχόμενους δράστες την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την οργάνωση της άκρας αριστεράς Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP- C) επισημαίνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Μάλιστα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου καταφέρθηκε και εναντίον του επικεφαλής του κουρδικού κόμματος της χώρας, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον οποίο κατηγόρησε ότι φέρει ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα.

Πάντως, μέχρι και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη βρίσκονται και εκτεταμένες έρευνες στην περιοχή γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό καθώς υπήρχαν πληροφορίες για παγιδευμένες τσάντες που βρέθηκαν μετά το περιστατικό.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν με διαφορά περίπου είκοσι δευτερολέπτων, σε κεντρική διασταύρωση έξω από τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης από κινήματα της αριστεράς για την «ειρήνη και δημοκρατία» κατά των συγκρούσεων μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και Κούρδων μαχητών στη νοτιοανατολική Τουρκία.


Τη διαδήλωση είχαν οργανώσει από κοινού η συνομοσπονδία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ΚΕΣΚ, η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων ΝΤΙΣΚ, η Ένωση Ιατρών Τουρκίας (ΤΤΒ) και η Ένωση Επιμελητηρίων Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ) με τίτλο «Σε πείσμα του πολέμου, ειρήνη εδώ και τώρα -Ειρήνη-Ψωμί-Δημοκρατία.

Στους δρόμους της Άγκυρας επικράτησε ο απόλυτος πανικός. Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου είναι σοκαριστικές, καθώς δείχνουν ανθρώπους πεσμένους στο δρόμο μέσα σε λίμνες αίματος. Πτώματα κείτονται στο έδαφος καλυμμένα από σημαίες, ενώ κηλίδες αίματος και ανθρώπινα μέλη είναι διάσπαρτα στο δρόμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης