"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

«Μεγαλώνει» ο καταυλισμός στο Κουτσόχερο * Θα τοποθετηθούν νέα προκάτ ενώ ανοίγει ξανά και η δομή στον Βόλο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με άλλα 30 προκατασκευασμένα σπίτια αναμένεται να ενισχυθούν – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- οι υποδομές για τη φιλοξενία προσφύγων στο Κουτσόχερο σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης δομών του Έβρου αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση για επαναλειτουργία δομής στον Βόλο (πρώην εκθεσιακό κέντρο της Mercedes «ΜΟΖΑ») δομή που εδώ και καιρό παρέμεινε κλειστή.

Στη δομή του Βόλου θα δοθεί προτεραιότητα αφού για τη δομή του Κουτσοχέρου πρέπει να προηγηθεί η εγκατάσταση των προκατασκευασμένων σπιτιών, ενώ μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του σχεδίου. Απόφαση που δεν είναι γνωστή στο τοπικό Συντονιστικό ενώ προκαλεί προβληματισμό καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 60% των προκατασκευασμένων σπιτιών που υπάρχουν σήμερα στον προσφυγικό καταυλισμό είναι άδεια.

Στο Κουτσόχερο φιλοξενούνται σήμερα περί τους 750 πρόσφυγες ενώ ο προηγούμενος σχεδιασμός ήθελε τη σταδιακή μείωσή τους στους 500 με αφορμή και τη φιλοξενία τους σε διαμερίσματα της Λάρισας, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA που υλοποιεί η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Λάρισας (ΔΗΚΕΛ) του Δήμου Λαρισαίων με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο είναι γνωστό ότι στην πραγματικότητα η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας ουσιαστικά έχει «ναυαγήσει» ενώ δεν έπαψαν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, με μικρότερη ωστόσο ένταση. Σε αυτή τη φάση το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα δώσει προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση δομών του Έβρου όπου επίσης καταγράφεται μεταναστευτική ροή όπως και στις δομές της νησιωτικής Ελλάδας.

ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ

Στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο φιλοξενούνται πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα τουλάχιστον δύο χρόνια, από τον Μάρτιο του 2016. Ενώ τον Νοέμβριο του 2016 εγκαινιάσθηκε το έργο της ανακατασκευής της Δομής, με την εγκατάσταση 330 προκατασκευασμένων οικίσκων, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας προσφύγων στη χώρα μας.

Έργο που χρηματοδότησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) με την προϋπόθεση στη δομή να φιλοξενηθούν αποκλειστικά Σύριοι πρόσφυγες.

Στην πραγματικότητα η Δομή του Κουτσοχέρου, ουδέποτε «εξάντλησε» τη δυνατότητα πλήρους κάλυψης φιλοξενίας όλων των προκατασκευασμένων σπιτιών αφού σταδιακά, ικανός αριθμός προσφύγων με αφορμή τις χρονοβόρες διαδικασίες ασύλου, εγκατέλειπε το Κουτσόχερο με προορισμό συνήθως την Αθήνα.

Έτσι είναι αμφίβολο αν σήμερα φιλοξενούνται στην πραγματικότητα 750 πρόσφυγες ή λιγότεροι ακριβώς επειδή «καθημερινά» ο αριθμός τους μεταβάλλεται μιας και η Δομή είναι ανοικτή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», το τοπικό Συντονιστικό που φέρεται να έχει και την ευθύνη διοίκησης της Δομής, δεν είναι ενήμερο για την απόφαση να τοποθετηθούν και άλλα προκατασκευασμένα σπίτια. Απόφαση που προκαλεί προβληματισμό επίσης με δεδομένο ότι το 60% των σπιτιών του καταυλισμού, σήμερα παραμένουν αδιάθετα.

Να σημειωθεί ότι ομαλά εξελίσσεται το πρόγραμμα μεταστέγασης προσφύγων σε διαμερίσματα της Λάρισας, όπου φιλοξενούνται μόνο όσοι έχουν αιτηθεί άσυλο.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης