"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Μετέωρα για όλους. Ναι, συμφωνώ. Αλλά με ποιους όρους

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Νίκος Κοτοπούλης : Καταρχήν πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τα Μετέωρα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο της Ορθοδοξίας μετά το Άγιον Όρος. Αυτό ενοχλεί μερικούς που δηλώνουν άθεοι και χλευάζουν όσους πιστεύουν.

Όμως, όπως και να το κάνουμε, είναι ένα δεδομένο και, όπως θέλουν να σέβονται τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων των ανθρώπων, έτσι οφείλουν να σέβονται και τα δικαιώματα αυτών που πιστεύουν στην Ορθοδοξία, να σέβονται τις παραδόσεις του έθνους μας και, θα έλεγα, να πάψουν να θεωρούν τον εαυτό τους δήθεν προοδευτικό, επειδή μιμούνται τα πρότυπα των βορειοευρωπαίων, που κοντεύουν να χάσουν όχι μόνο τη θρησκεία τους, αλλά και να γίνουν ισλαμικά κράτη από την αδιαφορία τους προς τις δικές του παραδόσεις, τον ψευτοπροοδευτισμό τους και την προσκόλλησή τους στο χρήμα και στην ύλη.

Τα αποτυχημένα μοντέλα της Δύσης να μην τα μιμούμαστε άκριτα όλοι εμείς που θέλουμε να λεγόμαστε προοδευτικοί και ελεύθερα σκεπτόμενοι. Διότι το κριτήριο της ελεύθερης σκέψης είναι ο σεβασμός στην ιστορία του λαού σου, της παράδοσής σου, της πίστης της χώρας σου, είναι το να έχει ιδανικά, ταυτότητα, πνευματικότητα.

Μόνο έτσι θα επιβιώσουμε ως έθνος στις σημερινές συγκυρίες, όπου βαλλόμαστε από παντού, οικονομικά, ψυχικά, πνευματικά από λαούς βάρβαρους, από ανατολή και δύση.

Και μην ξεχνάμε τους λαούς που τους στερήθηκε και απαγορεύτηκε η Ορθοδοξία. Στους λαούς αυτούς η πίστη γιγαντώθηκε και τους βλέπεις με πόση ευλάβεια, συγκίνηση και δίψα πνευματική έρχονται να προσκυνήσουν στα Άγια Μετέωρα, που κάποιοι Έλληνες δεν εκτιμούν και δεν σέβονται τον πνευματικό θησαυρό που ακόμα μπορούμε να απολαύσουμε, διότι δεν ξέρω για πόσο θα μας αφήσουν να τον έχουμε τα αλλότρια συμφέροντα.

Οι καιροί είναι πολύ πονηροί και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για το τι πάμε να γκρεμίσουμε. Αν χαθούν τα πνευματικά μας στηρίγματα, πού θα ακουμπήσουμε μετά; Ας μη γελιούνται οι φίλοι μας οι υλιστές: τα Μετέωρα είναι πόλος έλξης για τους λαούς όλου του κόσμου για τα μοναστήρια τους, όχι για τις πέτρες. Όχι μόνο για τους Ορθόδοξους λαούς, αλλά και για τους υπόλοιπους λαούς όλων των θρησκειών και πεποιθήσεων, η επίσκεψή τους στα Μετέωρα είναι μια συγκλονιστική εμπειρία ζωής, εξαιτίας των Ιερών Μονών και ό,τι αυτές εκπέμπουν.

Οφείλουμε λοιπόν όλοι μας, θεωρώ, λίγο σεβασμό κι εμπιστοσύνη στους μοναχούς που αφιέρωσαν και αφιερώνουν τη ζωή τους σ’ αυτόν εδώ τον ιερό χώρο, και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τη φιλοξενία τους στους χιλιάδες τουρίστες και ντόπιους επισκέπτες των Μονών, που είναι πάντα ευγενικοί και καλοκάγαθοι, και ας προσευχηθούμε ο Θεός να τους δίνει δύναμη και φώτιση στο έργο τους, για να στηρίζουν κι εμάς τους λαϊκούς με τις προσευχές τους στις δυσκολίες μας.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης