"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Με το καλημέρα χάνουν 50 εκατ. οι αγρότες

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Σε 49 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι πρώτες απώλειες εισοδήματος που θα έχουν οι αγρότες, όπως αναφέρεται ρητά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2016. Ωστόσο, από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή απουσιάζουν τα «βαριά» μέτρα όπως οι αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές και τις ασφαλιστικές εισφορές, τα οποία θα έλθουν για ψήφιση είτε με τα δύο νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα, είτε με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

agrotes

Στο ούτως ή άλλως γενικόλογο προσχέδιο του προϋπολογισμού, προβλέπεται ότι η απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες θα είναι:

-από την αύξηση προκαταβολής του φόρου εισοδήματος 21 εκατ. το 2015 και 15 εκατ. το 2016

-και από την κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο 13 εκατ. το 2016.

Στο μεταξύ, την καταβολή μέσα στον Νοέμβριο του 70% της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες (προκαταβολή) έθεσε ως κεντρικό στόχο της κυβέρνησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου παρουσιάζοντας χθες στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις για τον αγροτικό τομέα.

«Η κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων ολοκληρώνεται εντός των ημερών με ευθύνη του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, δίκαια και με την εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων εκτάσεων, χωρίς πρόβλημα στους κτηνοτρόφους. Τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ θα ενεργοποιηθούν χωρίς πρόβλημα», δεσμεύτηκε ο κ. Ε. Αποστόλου κι επιπρόσθετα έθεσε ως στόχο «την άμεση και έγκαιρη καταβολή – εξόφληση, όλων των ενισχύσεων που οφείλονται στους παραγωγούς, ακόμη και από το 2012, και των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ του 2014».

Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών ο κ. Ε. Αποστόλου αφού αναγνώρισε ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί «επιδεινώνουν τη θέση του αγροτικού κόσμου», ξεκαθάρισε:

«Θα επιμείνουμε κατά τη συζήτηση με τους εταίρους για τις επιπτώσεις και την άμβλυνσή τους, έχοντας ως αιχμές δύο εργαλεία:

-τον πραγματικό προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος μέσα από την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων, εκτός των μικρών, όπως θα τους προσδιορίσουμε, παραγωγών και

-τον επανακαθορισμό της έννοιας του επαγγέλματος του αγρότη, στοχεύοντας στη διαφορετική και στη διαφοροποιημένη φορολογική μεταχείρισή του.

Είναι σίγουρο ότι από τη διαδικασία αυτή θα προκύψει ουσιαστικό όφελος τόσο για τον αγρότη από τον συμψηφισμό του ΦΠΑ εισροών – εκροών όσο και για το δημόσιο από την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ», προεξόφλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση «με γνώμονα τα φορολογικά βάρη να κατανεμηθούν δίκαια, σύμφωνα με την πραγματική φοροδοτική δυνατότητα των φορολογουμένων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους μικρομεσαίους αγρότες», ο κ. Ε. Αποστόλου ανέφερε τα εξής δύο παραδείγματα:

«Για τον υπολογισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, επιδιώκουμε να αναγνωρίσουμε ως τεκμαρτή δαπάνη την αμοιβή της οικογενειακής εργασίας, καθώς και τις αποσβέσεις κεφαλαίου και παγίων, αλλά και άλλες δαπάνες, όπως τη διευρυμένη και πραγματική χρήση του εργόσημου κυρίως σε εργαζόμενους μετανάστες.

Άλλο παράδειγμα: Στον βαθμό που η διαπραγμάτευση περιλάβει και τις ενισχύσεις, επιδιώκουμε αφορολόγητο όριο, όπως ήδη το έχουμε εφαρμόσει (12.000 ευρώ), μεταφέροντας μεγαλύτερα φορολογικά βάρη στα υψηλότερα ποσά».

ΟΓΑ – ΚΑΡΤΑ

ΑΓΡΟΤΗ

Υπέρ της συνέχισης λειτουργίας του ΟΓΑ ως αυτόνομου φορέα ασφάλισης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, ετάχθη ο κ. Ε. Αποστόλου και πρότεινε τις εξής θεσμικές παρεμβάσεις:

-«τη σε βάθος χρόνου -5ετία τουλάχιστον- σταδιακή εναρμόνιση των εισφορών του ΟΓΑ με εκείνες του ΙΚΑ, και την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας σε συσχέτιση με το εισόδημα».

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγγειλε «τη δημιουργία και λειτουργία έως την ανοιξιάτικη σεζόν, της κάρτας του αγρότη, ως μέσο διευκόλυνσης της ρευστότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με εγγύηση τις ενισχύσεις και οικονομικό πλαφόν βασισμένο στα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας των προηγούμενων χρόνων».

Ανακοίνωσε ακόμη τη διάθεση δημόσιας γεωργικής γης και ακινήτων σε σχήματα συνεργατικά και συλλογικά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίησή τους από τους νέους αγρότες, ενώ για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στον χώρο, πλην της περίπτωσης του φρέσκου γάλακτος που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί αν οι εγχώριες βιομηχανίες γάλακτος συμμορφωθούν σε μια ελάχιστη προστασία των κτηνοτρόφων μας, που είναι η ευκρινής αναγραφή στη συσκευασία της χώρας παραγωγής, πράγμα που και ο σχετικός κανονισμός επιτρέπει».

Του Γιώργου Μακρή

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης