"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Μια βδομάδα, αρχή για να αλλάξουμε την κίνηση στα Τρίκαλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η βιώσιμη κινητικότητα με έμφαση στους ποδηλατόδρομους και με αλλαγή της αντίληψής μας για την κίνηση στην πόλη, είναι τα βασικά στοιχεία της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, που ξεκινά σήμερα. Σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου και οι αντιδήμαρχοι Γ. Κωτούλας (Ποιότητας ζωής και πρασίνου) και Βασιλένα Μητσιάδη (Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας και Παιδείας) παρουσίασαν τις εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (15 ημέρες).
Η βαρύτητα όμως που δίνει η δημοτική αρχή στα θέματα της κυκλοφορίας στην πόλη, φάνηκε από την παρουσία και τα λόγια του δημάρχου.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟ οποίος στάθηκε στο ζήτημα των ποδηλατόδρομων, θέτοντας την ανάγκη να «καθαρίσει» ο χώρος στους τρεις υπάρχοντες (Κονδύλη, Καποδιστρίου και Τσιτσάνη, δηλαδή αυτός πάνω στο πεζοδρόμιο) και κυρίως, να υπάρξει ένα δίκτυο για τα ποδήλατα. Όπως, για παράδειγμα, η επέκτασή τους στο σχολικό συγκρότημα της Μπάρας ή προς τις φυλακές από την πλευρά της Καποδιστρίου ή παραποταμίως. Αλλά και εκτός πόλης, με τον έναν που δημοπρατείται για το πλατανόδασος στο Διαλεκτό και το παρακλάδι του που προγραμματίζεται προς την υπό διαμόρφωση λίμνη στο Κεφαλόβρυσο. Παραλλήλως, ο κ. Παπαστεργίου έκανε λόγο για ανάγκη δημιουργίας χώρων στάθμευσης με πιθανότητα έλευσης επενδυτών, για «κανονική» ελεγχόμενη στάθμευση, για άνοιγμα των χώρων στους πολίτες πεζούς.
Αυτή ήταν η βασική ιδέα της δημοτικής αρχής που φυσικά, θα υλοποιηθεί σταδιακά και σε συζήτηση με τους τρικαλινούς.

Εκδηλώσεις

Οι πολλές και ποικίλες και αρκετά πρωτότυπες εκδηλώσεις, όπως παρουσιάστηκαν από τον κ. Κωτούλα, είναι οι εξής:

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου

  • Επίδειξη Skateboard από την ομάδα “Street art” και ώρα 18:00μ.μ. στην πίστα Skateboard στο στρατόπεδο Παπαστάθη

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου

  • 10.00 – Παρουσίαση περιβαλλοντικού προγράμματος «παραδοσιακά παιχνίδια» από τμήματα του 2ου Δημοτικού Σχολείου σε αίθουσα του σχολείου τους και στη συνέχεια αναπαράσταση αυτών των παιχνιδιών και ζωγραφική σε ειδικά διαμορφωμένο πλακόστρωτο χώρο που βρίσκεται στη περιοχή ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου των φυλακών, πλησίον του σχολείου.

Ενημέρωση από το Κ.Π.Ε. Περτουλίου – Τρικκαίων με θέμα: «Ελαχιστοποιούμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα χρησιμοποιώντας το ποδήλατο»

 

  • 20:00 – Παράσταση Καραγκιόζη από Δημοτικό Θέατρο Σκιών στο χώρο έμπροσθεν της εισόδου του Πνευματικού Κέντρου.

 

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου

  • 10:00 – Παρουσίαση παραδοσιακών παιχνιδιών και ζωγραφική απότμήματα του 3ου Δημοτικού Σχολείου με θέμα «Η πόλη μας χωρίς αυτοκίνητα» στην είσοδο του Δημαρχείου.

 

Ταυτόχρονα θα διεξάγεται έρευνα με ερωτηματολόγια και θα πραγματοποιείται ενημέρωση από το Κ.Π.Ε. Περτουλίου – Τρικκαίων με θέμα «Ελαχιστοποιούμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα χρησιμοποιώντας το ποδήλατο»

 

  • 19.00 – Κατασκευή «γλυπτών» με σύρμα με θέμα το ποδήλατο, στο χώρο έμπροσθεν της εισόδου του Δημαρχείου.

 

kinΠαρασκευή 19 Σεπτεμβρίου

  • 10:00 – Σχολικά τμήματα του 1ου και του 4ου Δημοτικού Σχολείου θα παρουσιάσουν παραδοσιακά παιχνίδια και θα ζωγραφίσουν στην είσοδο του Δημαρχείου, με θέμα «Η πόλη μας χωρίς αυτοκίνητα».

Ταυτόχρονα θα διεξάγεται έρευνα με ερωτηματολόγια και θα πραγματοποιείται ενημέρωση από το Κ.Π.Ε. Περτουλίου – Τρικκαίων με θέμα «Ελαχιστοποιούμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα χρησιμοποιώντας το ποδήλατο»

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου

  • 9.00 έως 12:00 – Σεμινάριο Συναρμολόγησης και Επιδιόρθωσης ποδηλάτων στο χώρο έμπροσθεν της εισόδου του Δημαρχείου.

 

  • 12.00 – Θεατρικό Δρώμενο από την Ακτιβιστική Θεατροκινητική Δράση Καλλιτεχνών της πόλης στον πεζόδρομο της Ασκληπιού.

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου

  • 9.00 έως 12:00 – Έκθεση με παλαιά ποδήλατα στο χώρο έμπροσθεν της εισόδου του Δημαρχείου.

 

  • 10:30 – Τέσσερις (4) Ποδηλατοβόλτες

 

1η Ποδηλατοβόλτα: Μεγάλα Καλύβια (Αφετηρία) – Δημαρχείο (Τερματισμός)

 

2η Ποδηλατοβόλτα: Κρηνίτσα (Αφετηρία) – Δημαρχείο (Τερματισμός)

 

3η Ποδηλατοβόλτα: Μεγαλοχώρι (Αφετηρία) – Δημαρχείο (Τερματισμός)

4ηΠοδηλατοβόλτα: Μεγ.Κεφαλόβρυσο (Αφετηρία) – Δημαρχείο (Τερματισμός)

  • 11.00 – Ποδηλατοβόλτα με δρομολόγιο:

Αφετηρία Δημαρχείο – Καποδιστρίου – Κοραή – Καλαμάτας – Βούλγαρη – Μετεώρων – Ευριπίδη – Ασκληπιού – Φλεγίου – Θήρας – Καρδίτσης – Λέσβου – ΣΤΑΣΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙ – γέφυρα νοσοκομείου – Εθνικής Αντιστάσεως – Πεζογέφυρα Αγ. Κωνσταντίνου – Ποδηλατόδρομος χώρου Όπισθεν Φυλακών – Όθωνος – Ασκληπιού – Δημαρχείο Τερματισμός

  • 11.00 – Παρουσίαση σύντομου θεατρικού και τραγουδιού στην είσοδο του Δημαρχείου από αποφοιτήσαντες μαθητές του 2ου και 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, με στόχο τον προβληματισμό και την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας στην πόλη μας.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου

  • 10.00 – Ζωγραφική στην είσοδο του Δημαρχείου από μαθητές περιβαλλοντικών ομάδων Γυμνασίων της πόλης μας, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τους δικούς τους προβληματισμούς. Κατόπιν τα παιδιά, απευθυνόμενα στους πολίτες θα διεξάγουν μια έρευνα (συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο), σχετικά με τους τρόπους και τα προβλήματα κινητικότητας στην πόλη μας. Παράλληλα, θα μεταφέρουν σε πανό και μπαλόνια τις δικές τους εικαστικές δημιουργίες.
  • 21.00 – Προβολή ταινίας από την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων στο υπαίθριο θέατρο στο χώρο ανάπλασης των παλαιών φυλακών.
  • Δωρεάν δρομολόγια για τους πολίτες, προσφορά του Αστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων για την «Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο».

 

 

7:05   Τρίκαλα –Μεγ. Καλύβια

7:20   Μεγ. Καλύβια –Τρίκαλα

14:00 Τρίκαλα –Μεγ. Καλύβια

7:10   Τρίκαλα –Κρηνίτσα

7:20   Κρηνίτσα – Τρίκαλα

14:20 Τρίκαλα –Κρηνίτσα

7:05   Τρίκαλα –Μεγαλοχώρι

7:20   Μεγαλοχώρι –Τρίκαλα

15:05 Τρίκαλα – Μεγαλοχώρι

7:00   Τρίκαλα –Μεγ. Κεφαλόβρυσο

7:10   Μεγ. Κεφαλόβρυσο –Τρίκαλα

14:30 Τρίκαλα – Μεγ. Κεφαλόβρυσο

7:00   Τρίκαλα –Πύργος

7:05   Πύργος –Τρίκαλα

7:10   Κηπάκι Καλαμπάκας – Τρίκαλα

15:00 Τρίκαλα – Πύργος

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΛοιπές Δράσεις…

  • Ενημερώσεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου. Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής θα παραμένει ανοικτό τις ίδιες ημερομηνίες από 18.00 έως 20.00.

 

  • Διακοπή κυκλοφορίας τροχοφόρων, στο τμήμα των οδών Κανούτα – Όθωνος από τη συμβολή αυτών με τις οδούς Χατζηγάκη έως και Γαριβάλδη μόνο για τις ημέρες Σάββατο 20 και Κυριακή 21Σεπτεμβρίου από ώρα 7.00 έως 24.00.
  • Τοποθέτηση πινακίδας επτά (7) κατευθύνσεων στην κεντρική γέφυρα.

 

  • Κατασκευή ράμπας έναντι Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

 

  • Συντήρηση των υφισταμένων διαβάσεων γύρω από τα σχολεία.

Επίσης, θα τυπωθούν αφίσες, θα χαριστούν μπλουζάκια και ποδήλατα

Εκτός του Δήμου Τρικκαίων συνδιοργανωτές των δράσεων είναι:

 

  • Η e-trikalaΑ.Ε
  • Η Αστυνομική Δ/νση Τρικάλων
  • Το τμήμα Τροχαίας Τρικάλων
  • Το Α.Τ. Περιφέρειας Τρικάλων
  • Οι Δ/νσεις Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Τρικάλων
  • Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Περτουλίου – Τρικκαίων
  • Σύλλογοι
  • Φορείς και πολίτες

 

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους.

 

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», στις 22 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2014, το θέμα είναι «Οur streets, Οur choice» – «Οι δρόμοι μας, Η επιλογή μας». Το φετινό θέμα έχει ως στόχο να επαναξιολογήσει τον τρόπο που βλέπουμε τον αστικό χώρο, εστιάζοντας στη διασύνδεση της αστικής μετακίνησης καθώς και στην διευκόλυνση της συνύπαρξης των Mέσων Μαζικής Μεταφοράς, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων.

 

Ο Δήμος Τρικκαίων ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε περιβαλλοντικά θέματα υπέγραψε το καταστατικό συμμετοχή του δηλώνοντας συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό site www.mobiityweek.eu.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης