"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.5 C
Trikala

Μουσεία για κλάματα στα Τρίκαλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

froyrio

Πολλά Μουσεία, Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία των Τρικάλων, βρίσκονται στην εντατική από μήνες τώρα, κάποια από πολλά χρόνια, άλλα έχουν ξεχαστεί(Αρχαιολογικό Μουσείο) και άλλα έχουν ταφεί για πάντα.

moyseia

Όπως το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ και άλλα, τα οποία παραμένουν σφραγισμένα και κλειδαμπαρωμένα, διότι ότι έχει σχέση με τον διαχρονικό πολιτιστικό πλούτο των Τρικάλων που μετά τον τουρισμό είναι το δεύτερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας, στα Τρίκαλα βρίσκεται σε διαχρονική απαξίωση εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια.

Την αισθητική και λειτουργική εικόνα, που παρουσιάζουν τα διάφορα μουσεία, αρχαιολογικοί, βυζαντινοί, μεταβυζαντινοί και άλλοι πολιτιστικοί χώροι, μουσικής, ζωγραφικής, λαϊκής και δημοτικής παράδοσης και άλλα μνημεία που αποτυπώνουν τη διαχρονική πολιτιστική ταυτότητα των Τρικάλων είναι για κλάματα.

Όμως, εκεί που η αδιαφορία, η άγνοια, το καρακιτσαριό, η απαξίωση, είναι οικτρά αισθητή σε πολλούς τομείς του πολιτισμού διαχρονικά στα Τρίκαλα από πλευράς ορισμένων δημοσίων και κρατικών φορέων, έρχεται και πάλι η ατομική και η συλλογική πρωτοβουλία, με κέντρα πολιτισμού, πολιτιστικών συλλόγων, πολιτιστικών κινήσεων και χαρισματικών ανθρώπων σε όλες τις τέχνες, της μουσικής, του χορού, του τραγουδιού, της ζωγραφικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της ποίησης, της λογοτεχνίας, της ιστορίας και της λαογραφίας κ.α να μας προσφέρουν ποικίλες δραστηριότητες και σημαντικά έργα πολιτισμού και τέχνης.

Ποικίλες δραστηριότητες, εκδηλώσεις και έντονη παρουσία που δείχνουν πώς ένα ατομικό ή συλλογικό πολιτιστικό κέντρο, σύλλογος, κίνηση, κ. α. των Τρικάλων, διατηρείται ζωντανά ολόκληρο το χρόνο και για πολλά χρόνια, χωρίς να έχουν τις δυνατότητες(οικονομικές και άλλες) που έχει μια Δημοτική Αρχή ή μια Περιφερειακή Διοίκηση μιας πόλης.

Ένας Δήμος και μια Περιφέρεια που αδιαφορούν ή δε θέλουν εδώ και πολλά χρόνια να διατηρήσουν ζωντανά με ποικίλες δραστηριότητες και να συντηρήσουν σε καλή αισθητική και λειτουργική κατάσταση μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, πολιτιστικά κέντρα και άλλους δημόσιους και δημοτικούς φορείς και οργανισμούς πολιτιστικών δραστηριοτήτων (εκτός λίγων εξαιρέσεων), για να προβάλλουν τον ιδιαίτερο πολιτιστικό και πνευματικό πλούτο των Τρικάλων και της ευρύτερης περιοχής.

Διαβάσαμε, πριν από τέσσερα χρόνια:
Στα «καφάσια» ακόμη τα ευρήματα του νομού περιμένοντας μάταια την ανάδειξή τους
Η εικόνα στο κτίριο της Αρχαιολογικής Συλλογής Τρίκκης, είναι τόσο συγκεχυμένη που δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τα σύγχρονα αντικείμενα από τα αρχαία ευρήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι με το υλικό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, ένα μουσείο πραγματικά δεν αρκεί για να καλύψει το φάσμα των θησαυρών που έχουν ανακαλυφθεί.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΧΟΛΕΒΑ
Την ίδια ώρα που στη Καρδίτσα το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί ήδη τους αρχαιολογικούς θησαυρούς..

Η ΕΡΕΥΝΑ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης