"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Μπαίνουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στα χωράφια του ΕΛΓΑ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μέρος της πίτας των εσόδων των 175 εκατ. ευρώ του ΕΛΓΑ στις γεωργικές ασφαλίσεις ετοιμάζεται να παραχωρήσει στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης η κυβέρνηση, παρέχοντας στους 680.000 αγρότες τη δυνατότητα αναζήτησης της υποχρεωτικής κάλυψης του φυτικού και ζωικού τους κεφαλαίου στις ασφαλιστικές.

Η ανάγκη για την είσοδο των επιχειρήσεων στον κλάδο της ασφάλισης και αποζημίωσης των γεωργών και κτηνοτρόφων πηγάζει και από την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός, ο οποίος για το 2019 παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης των 20-24 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος στη διάρκεια της πρώτης ενημέρωσης Τύπου που έκανε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αναφέρθηκε στα παραπάνω θέματα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι αγρότες δεν πρόκειται να αυξηθούν και θα παραμείνουν στο επίπεδο του 4% επί των προσδοκώμενων εσόδων από πωλήσεις φυτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο πρώην βουλευτής και υπουργός της ΝΔ, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση του διοικητή του οργανισμού τον Οκτώβριο, «η πραγματική κατάσταση του ΕΛΓΑ είναι οριακή σε σχέση με την ικανότητά του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για τον επόμενο χρόνο. Η είσπραξη ασφαλίστρων συγκριτικά με τις δαπάνες είναι οριακή», τόνισε και έφερε το ακόλουθο παράδειγμα: «Το ασφάλιστρο σε αρκετά προϊόντα είναι υψηλότερο από την τιμή αγοράς. Αρκεί να σας αναφέρω ότι τα ροδάκινα πωλούνται προς 0,29 ευρώ το κιλό όταν το ασφάλιστρο είναι στα 0,43 ευρώ».

Τα οικονομικά μεγέθη που έδωσε στη δημοσιότητα δείχνουν την οριακή κατάσταση του ΕΛΓΑ. Για το 2019 οι αποζημιώσεις εκτιμώνται σε 160 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από ασφάλιστρα στα 175 εκατ. ευρώ. Το ποσό των εσόδων θα μειωθεί κατά 12 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πάνε στο αποθεματικό του οργανισμού, ενώ τα λειτουργικά έξοδά του κυμαίνονται σε 20-23 εκατ. ευρώ. Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος εκτιμά ότι το έλλειμμα για το 2019 ανέρχεται σε 20-24 εκατ. ευρώ, αν και είναι διαχειρίσιμο, όπως έσπευσε να συμπληρώσει, αφού στο μεταξύ θα εισπραχθούν οι εισφορές των αγροτών για το 2020.

Ο ίδιος μίλησε για την αναγκαιότητα εισόδου των ασφαλιστικών εταιρειών στον χώρο της ασφάλισης και αποζημίωσης του αγροτικού κεφαλαίου. Υπενθύμισε την πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη να συγκροτήσει επιτροπή η οποία εντός τεσσάρων μηνών θα εκδώσει σχετικό πόρισμα το οποίο και θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης