"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.6 C
Trikala

Νάσος Κεδράκας ο Τρικαλινός ηθοποιός που, για πενήντα σχεδόν χρόνια, υπηρέτησε με σοβαρότητα και συνέπεια όλα τα είδη της υποκριτικής τέχνης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο Νάσος Κεδράκας ήταν Έλληνας ηθοποιός που, για πενήντα σχεδόν χρόνια, υπηρέτησε με σοβαρότητα και συνέπεια όλα τα είδη της υποκριτικής τέχνης.

Ο ηθοποιός Αθανάσιος (Νάσος) Κεδράκας γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 21 Νοεμβρίου 1915.  Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου, από την οποία αποφοίτησε το 1942.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κεδράκας ηθοποιός

Σπουδαστής ακόμα, εμφανίστηκε στο Εθνικό Θέατρο στο έργο «Η Βεντάλια» του Κάρλο Γκολντόνι. Τη χρονιά της αποφοίτησής του ξεκίνησε την επαγγελματική συνεργασία του με το Εθνικό, παίζοντας στον «Φάουστ» του Γκαίτε.

Σχετική εικόνα

Το 1945-1946 συμμετείχε στον θίασο «Ενωμένοι Καλλιτέχνες» που συγκρότησαν ηθοποιοί προσκείμενοι στο ΕΑΜ, όπως οι: Αιμίλιος Βεάκης, Λυκούργος Καλλέργης, Δήμος Σταρένιος, Θόδωρος Μορίδης, Τίτος Βανδής, Αλέξης Δαμιανός και Αλέκα Παΐζη.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κεδράκας ηθοποιός

Στη συνέχεια υπηρέτησε όλα τα είδη του θεάτρου, σε θιάσους όπως της κυρίας Κατερίνας, της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Σοφίας Βέμπο, του Κώστα Μουσούρη, του Βασίλη Αργυρόπουλου και του Μάνου Κατράκη. Τελευταία συνεργασία του με το Εθνικό ήταν το 1976 στη κωμωδία του Σαίξπηρ «Δωδέκατη Νύχτα».

Αποτέλεσμα εικόνας για Κεδράκας ηθοποιός

Το 1946 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στο δράμα του Γιώργου Τζαβέλα «Πρόσωπα Λησμονημένα» (Φίνος Φιλμ). Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του στην κομεντί του Τζαβέλα «Η Δε Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα» (1965), όπου υποδυόταν τον Μικέ, τον φαρμακοποιό φίλο του πρωταγωνιστή της ταινίας Γιώργου Κωνσταντίνου.

 

Θεωρείται από τους ηθοποιούς που ανέπτυξαν μεγάλη δραστηριότητα στον κινηματογράφο με τις 200 περίπου ταινίες στις οποίες έπαιξε, ερμηνεύοντας κυρίως δεύτερους αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους. Ευρύτερα γνωστός έγινε μέσα από την τηλεόραση και ιδιαίτερα από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη σειρά του Αντώνη Βογιάζου «Ο Nasos Kedrakas-3Φωτογράφος του Χωριού» (ΕΡΤ, 1976-1978), αλλά και από τις σειρές «Κοκορόμυαλη» και «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», (1975-1976, από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη) έπαιξε το ρόλο του “Κωσταντή”. 

Μέχρι το θάνατό του το 1981, είχε ενεργή δραστηριότητα στα πολιτιστικά δρώμενα της Ηλιούπολης, το προάστιο των Αθηνών στο οποίο και διέμενε.

Απεβίωσε στις 25 Αυγούστου 1981 από καρδιακή ανακοπή και ετάφη στην Ηλιούπολη όπου και έμενε. 
Το 2002 πέθανε και η γυναίκα του Κικίτσα Κεδράκα, μέλος του ΚΚΕ.

Πρόζες και σκετς 1940-49
Ο Κεδράκας υπηρέτησε την τέχνη και παίζοντας σε πρόζες, σκετς και παρλάτες την περίοδο 1940-49, που είχε γράψει ο Μίμης Τραϊφόρος. Ο Ρωμιός (Χρήστος Ευθυμίου – Νάσος Κεδράκας) (σκετς). Σαν την Ελλάδα τη λεβεντομάνα (Ν. Κεδράκας – Γ. Σύλβας – Σ. Βέμπο) (πρόζα). Άντε στο καλό (Κλεό Σκολούδη – Ν. Κεδράκας – Αλίκη Ζαβερδινού – Γιάννης Σύλβας) (σκετς).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης