Νοσταλγική εικόνα από τα Τρίκαλα του χθες … Reviewed by Momizat on . Καρτ-ποστάλ του φωτογράφου, ζωγράφου και εκδότη Στέφανου Στουρνάρα της κεντρικής πλατείας των Τρικάλων στα τέλη του 19ου αιώνα. Η διαμόρφωση της πλατείας έχει μ Καρτ-ποστάλ του φωτογράφου, ζωγράφου και εκδότη Στέφανου Στουρνάρα της κεντρικής πλατείας των Τρικάλων στα τέλη του 19ου αιώνα. Η διαμόρφωση της πλατείας έχει μ Rating: 0

Νοσταλγική εικόνα από τα Τρίκαλα του χθες …

plateia

Καρτ-ποστάλ του φωτογράφου, ζωγράφου και εκδότη Στέφανου Στουρνάρα της κεντρικής πλατείας των Τρικάλων στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η διαμόρφωση της πλατείας έχει μόλις ολοκληρωθεί, στον ίδιο χώρο όπου επί Οθωμανικής περιόδου βρίσκονταν το τέμενος του Τουραχάν βέη ή Παζάρ τζαμί που γκρεμίστηκε επί Δημαρχίας Γεωργίου Κανούτα.

Οι πρώτες δενδροστοιχίες που δεν έχουν ακόμη θεριέψει μας επιτρέπουν μια απρόσκοπτη εικόνα του κέντρου της πόλης.


Αριστερά, μόλις διακρίνουμε το αρχοντικό νεοκλασικό Χατζηγάκη επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας, καθώς και τμήμα της πλατείας Ρήγα Φεραίου (το νεοκλασικό “Πανελλήνιο” δεν έχει ακόμη κατασκευασθεί).

Στο κέντρο, το τότε ξενοδοχείο “Πετρούπολις” (κατόπιν ξενοδοχείο “Πίνδος”) και η αρχή της οδού Ασκληπιού (τότε οδός Σιδηροδρόμου) με τις πανέμορφες αλέες της.


Στη συνέχεια, στο απέναντι πεζοδρόμιο διακρίνουμε τα ξενοδοχεία “Ολύμπια” και “Στέμμα”, ενώ το συνεχόμενο ισόγειο κτίσμα (στο άκρο αριστερά) είναι το αριστοκρατικό καφενείο “Βασιλικόν” ή “Εθνικόν” (ονομασία που επέλεγε η διεύθυνσή του ανάλογα με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση!).


Μπροστά στην πλατεία, στον χώρο όπου και σήμερα λειτουργεί πιάτσα ταξί, οι ιππήλατες άμαξες με τους αμαξάδες αναμένουν νέο αγώγι.

Σωτήρης Κύρμπας

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή