"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.3 C
Trikala

Οι Διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας σε νέα εποχή: Η Περίπτωση της Αυστρίας και η ανασύνθεση της Αριστεράς στην Ευρώπη.

lafarm

Σχετικά άρθρα

xondrosΤην προηγούμενη Δευτέρα στην Βιέννη έγινε μια σημαντική συνάντηση του Αυστριακού Καγκελάριου Βέρνερ Φάιμμαν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Παρά το πολικό ψύχος και την χιονοθύελλα η ατμόσφαιρα στην συνάντηση ήταν ιδιαίτερα θερμή, απέξω δε είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι με πανό, πλακάτ και συνθήματα ενίσχυαν την Ελλάδα, την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Μία ιδιαίτερα σημαντική και συγκινητική στιγμή για τον Αλέξη Τσίπρα, στην πρώτη του επίσημη – εκτός αυτής της Κύπρου – εμφάνιση ως Αρχηγός του κράτους, να έχει τόση λαϊκή υποστήριξη ενώ προς τιμή του άφησε το πρωτόκολλο, σταμάτησε, βγήκε από το αυτοκίνητό του και συγκινημένος χαιρέτισε τους θαρραλέους και αποφασισμένους αλληλέγγυους.
Στις δηλώσεις και των δύο ηγετών αποτυπώθηκε όχι μόνο το καλό κλίμα της συνάντησης αλλά και οι προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας. Η Ελληνική κυβέρνηση και Πρωθυπουργός απέκτησαν ακόμη ένα Φίλο και υποστηρικτή. Στην σύνοδο κορυφής που ακολούθησε η παραδοσιακή συνεργάτης και πάντα στη σκιά της Γερμανίας Αυστρία, συγκαταλέχθηκε στις χώρες που με προωθητικό τρόπο προσπάθησαν να δημιουργήσουν το απαραίτητο κοινό έδαφος για την επιτυχία των δύσκολων διαπραγματεύσεων.
Να δούμε όμως ποια είναι τα κοινά μας με την Αυστρία και πως φτάσαμε σ’ αυτή την πολύ σημαντική – και από άποψη χρονισμού – συνάντηση. Θα ξεκινήσω από τις “παράλληλες διαδρομές” των δύο χωρών. Αν και σήμερα η Αυστρία ανήκει στις χώρες της Ευρωζώνης με τις καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία αλλά και του κοινωνικού κράτους, παρόλα αυτά, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ζουν κάτω από τα όρια φτώχειας, κυρίως όμως, η χώρα έζησε στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν, “ελληνικές συνθήκες”. Η κρίση του 1929 είχε ως αποτέλεσμα την ίδια κοινωνική και οικονομική καταστροφή στην Αυστρία, όπως η κρίση στην σημερινή Ελλάδα. Οι παραλληλισμοί αρχίζουν με το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο των δεδομένων: Αν και η οικονομική απόδοση 1929-1933 μειώνεται σε 22,5 τοις εκατό στην Αυστρία , συρρικνώνεται στην Ελλάδα το 2009-2014 κατά 25,0 τοις εκατό περίπου. Ομοίως , η ανεργία : σχεδόν 26 τοις εκατό στην Αυστρία το 1933 , σχεδόν 30 τοις εκατό στην Ελλάδα σήμερα . Σε αμφότερες τις περιπτώσεις , έχουμε τριπλάσια αύξηση σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα . Η Αυστριακή ελίτ συνεπικουρούμενη από την Ευρωπαϊκή και την Διεθνή, προσπαθεί να απαντήσει στην κρίση με πολιτικές βαθιάς λιτότητας. Μειώνονται δραστικά οι κοινωνικές παροχές και οι δημόσιες δαπάνες. Μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και των εργαζομένων περνούν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Ταυτόχρονα οι ελίτ αυξάνουν τον πλούτο τους αλλά κυρίως θα διασωθούν με κρατικό χρήμα οι χρεοκοπημένες μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες!!. Μόνο η μεγαλύτερη τότε – αλλά και σήμερα – τράπεζα της χώρας Credit Anstalt, θα πάρει το 1931, 883 εκ σελήνια κρατική ενίσχυση. Αργότερα ο Καγκελάριος Dollfuss που κατάργησε το Κοινοβούλιο και εγκαθίδρυσε τον Αυστροφασιμό, θα “κρατικοποιήσει” δύο ακόμη μεγάλες τράπεζες της χώρας διασώζοντας τες. Οι κορυφαίοι μάλιστα τραπεζίτες θα γίνουν βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης του. Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από ένα μεγάλο “δάνειο διάσωσης” , το „Lausanner Anleihe“. Το δάνειο πάει στην αποπληρωμή των δανειστών και συνοδεύεται από μνημόνιο που προβλέπει περικοπές στο κοινωνικό κράτος και τις δημόσιες επενδύσεις!!. Η τήρηση των όρων παρακολουθείτε από τον Ολλανδό – τυχαίο; – διπλωμάτη Meinoud Rost van Tonningen που θα εγκατασταθεί στην Βιέννη ως μονοπρόσωπη “Τρόικα”.
Με την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα, την ανάπτυξη του κινήματος και των δομών Αλληλεγγύης, έχουμε στην Αυστρία τις πρώτες εκδηλώσεις συμπαράστασης και Αλληλεγγύης. Συγκροτείτε η Solidarity4all Βιέννης από Έλληνες και Αυστριακούς αλληλέγγυους. Διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις, συζητήσεις, συναντήσεις, συγκροτούνται επιτροπές, γίνετε μεγάλη συζήτηση στα ΜΜΕ. Πρωτοβουλίες πολιτών και συνδικάτων αναλαμβάνουν την κατευθείαν υποστήριξη δομών Αλληλεγγύης στην Ελλάδα – άριστο παράδειγμα αυτό του ΚΙΑ Θεσσαλονίκης και των Συνδικάτων της Άνω Αυστρίας -, οργανώνουν επισκέψεις στην Ελλάδα, συγκεντρώνουν φάρμακα, ιατρικά μηχανήματα και άλλα. Την προεκλογική περίοδο συγκροτείτε ευρεία ομάδα υποστήριξης με συμμετοχή Ελλήνων και Αυστριακών, Σοσιαλιστών Κομμουνιστών, Ανένταχτων. Οργανώνετε μεγάλη καμπάνια με τίτλο “Η Ελλάδα αποφασίζει”, https://www.facebook.com/griechenlandentscheidet?ref=aymt_homepage_panel με ομιλίες, εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στην γειτονική Γερμανία, η οποία υποστηρίζεται από το δίκτυο Transform ( http://www.transform-network.net/home.html). Με πολλά δημοσιεύματα και δεκάδες συνεντεύξεις κάνουμε γνωστή την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση και την κατάργηση των πολιτικών λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μια πρόταση που απευθύνετε τόσο στο Αυστριακό κοινό όπως και στο Ευρωπαϊκό. Γίνονται δημόσιες και άτυπες συναντήσεις με θεσμούς, συνδικάτα, προσωπικότητες, κόμματα. Δίνονται απαντήσεις στην βρώμικη προπαγάνδα των τοπικών ΜΜΕ που αναπαράγουν τη γραμμή φόβου που εκπορεύονταν από την Ελλάδα, τις Βρυξέλλες και την Γερμανία. Κορυφαία στιγμή της καμπάνιας μας η δημόσια δήλωση μελών του Αυστριακού Κοινοβουλίου, Σοσιαδημοκράτες και Πράσινοι, που υποστηρίζουν ανοιχτά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Το σχετικό video γίνετε πρώτη είδηση στα κεντρικά δελτία. Μέλη της επιτροπής καμπάνιας είναι στην Ελλάδα τις μέρες των εκλογών και αμέσως μετά στον απόηχο της μεγάλης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και των πρώτων θετικών μέτρων, συνεχίζουν να διοργανώνουν συναντήσεις, δημόσιες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις στα ΜΜΕ.
Η απήχηση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλα τμήματα της Σοσιαλδημοκρατίας – ιδιαίτερα στην Αριστερή της πλευρά – στα κινήματα, τους πολίτες και την Αριστερά, δεν άφησε αδιάφορη την Καγκελαρία. Για πολλούς λόγους: Η συζήτηση για την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης του για έξοδο από την κρίση με κατάργηση των πολιτικών λιτότητας, την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης, περιλαμβάνουν και τον προβληματισμό για την ανασύνθεση της Αριστεράς στην Χώρα. Οι επαφές και οι συναντήσεις για αυτό το σκοπό έχουν φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο και θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση. Μόλις την επόμενη Τρίτη (αύριο) το ιδεολογικό thinktank του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος διοργανώνει συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας με την Νέα Κυβέρνηση και την επίδραση του στην πολιτική σκηνή της Αυστρίας, με ομιλητές, τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσ Κομ βουλευτή ANDREAS SCHIEDER, τον Έλληνα πρώην υπουργό εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, τον γνωστό καθηγητή οικονομίας JENS BASTIAN και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ τον υπογράφοντα. ( http://www.renner-institut.at/eventdetails/artikel/machtwechsel-in-athen-wohin-steuert-griechenland/ ). Το πόσο το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ “αλλαγή στην Ελλάδα – μήνυμα στην Ευρώπη” παίρνει σάρκα και οστά, ιδιαίτερα μετά την νίκη στις εκλογές, την συγκρότηση της κυβέρνησης αλλά ιδιαίτερα μετά τα πρώτα δείγματα γραφής στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αποτυπώνετε σε αυτές τις έντονες διεργασίες. Δεν ξεφεύγουν μάλιστα της προσοχής και του σοβαρού συντηρητικού τύπου της χώρας. Η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα Die Presse ( η Καθημερινή τους…) δημοσίευσε χθες πολύ εκτενή ανάλυση για τις διεργασίες ανασύνθεσης της Αυστριακής Αριστεράς – με τίτλο “Αριστερή στροφή; Ο φόβος του Καγκελάριου Φάυμανν από ένα Αυστρο-Τσίπρα” (http://diepresse.com/home/politik/innenpolitik/4663210/Links-um-Faymann-und-die-Furcht-vor-einem-AustroTsipras?_vl_backlink=%2Fhome%2Fpolitik%2Finnenpolitik%2Findex.do ) – που γίνονται στις ράχες του ούριου ανέμου της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και στις οποίες συμμετέχει ένα ευρύ φάσμα Αριστερών Σοσιαλιστών, Οικολόγων, Κομμουνιστών, ανένταχτων, κλπ.
Ανάλογες διεργασίες και συζητήσεις διεξάγονται και στην Γερμανία, τηρουμένων των πολιτικών και άλλων αναλογιών. Κυρίως όμως σ’ αυτήν την συζήτηση έχουν μπει και τα πολύχρωμα κινήματα, κυρίως τα αντικαπιταλιστικά και αλληλέγγυα κινήματα. Ιδιαίτερα το αντικαπιταλιστικό κίνημα BLOCKUPY, https://blockupy.org/4998/aufruf2-18m/ , που οργανώνει μεγάλη κινητοποίηση στις 18 Μαρτίου στην Φρανκφούρτη με ευκαιρία τα εγκαίνια της νέας έδρας της ΕΚΤ, μετατρέπει αυτή σε μία μεγάλη Πανευρωπαϊκή εκδήλωση υποστήριξης της Ελληνικής κυβέρνησης και της πρότασης της κατά των πολιτικών λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινητοποιήσει το σύνολο των δυνάμεων του τόσο στην Ευρώπη όσο και από την Ελλάδα για αυτήν την κορυφαία κινηματική δράση. Όλα τα παραπάνω ανεβάζουν σε δυσθεώρητα ύψη την ευθύνη μας για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας χωρίς ένα βήμα πίσω. Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι και η Ευρωπαϊκή Αριστερά εναποθέτουν τις δικές τους ελπίδες σε εμάς.
Και για να κλείσω όπως περίπου άρχισα. Η κρίση του 1929-33 έφερε στην Αυστρία τον Αυστροφασισμό. Η κρίση στην Ελλάδα έφερε την άνοδο της Αριστεράς και την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Αυστρία οι λαϊκίστικες και ακροδεξιές δυνάμεις βρίσκονται σε δυναμική ανόδου. Για να αποφύγει η Χώρα και η Σοσιαλδημοκρατία δύσκολες καταστάσεις στο μέλλον, έχει σημασία να μελετήσει το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίξει την πρόταση εξόδου από την κρίση, της Ελληνικής κυβέρνησης. Η συζήτηση αυτή διεξάγεται ήδη σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Οι δύο ηγέτες έκαναν ήδη και την δική τους προσέγγιση στην πρώτη τους σημαντική συνάντηση.

Γιώργος Χονδρός
Συντονιστής Τμήματος Οικολογίας & μέλος του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης