Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα δουλεύουν 6ωρο Reviewed by Momizat on . Tο πανίσχυρο γερμανικό εργατικό συνδικάτο IG Metall, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, εξασφάλισε συμφωνία ευέλικτου ωραρίου, σύμφωνα με την οποία τα μέλη του θα μπορο Tο πανίσχυρο γερμανικό εργατικό συνδικάτο IG Metall, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, εξασφάλισε συμφωνία ευέλικτου ωραρίου, σύμφωνα με την οποία τα μέλη του θα μπορο Rating: 0

Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα δουλεύουν 6ωρο

Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα δουλεύουν 6ωρο

Tο πανίσχυρο γερμανικό εργατικό συνδικάτο IG Metall, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, εξασφάλισε συμφωνία ευέλικτου ωραρίου, σύμφωνα με την οποία τα μέλη του θα μπορούν να εργάζονται με μειωμένα ωράρια εργασίας κάτω των έξι ωρών ημερησίως. Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία μπορεί να έχει επιπτώσεις σε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια εργαζομένους στη χώρα.

Η συμφωνία καλύπτει περίπου 900.000 εργαζομένους στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης, αλλά αναμένεται να επιφέρει αλλαγές σε όλη τη Γερμανία.

Από τον ερχόμενο χρόνο οι εργαζόμενοι σε πολλές από τις μεγαλύτερες γερμανικές βιομηχανίες θα μπορούν -εφόσον θέλουν περισσότερο χρόνο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ή π.χ. για να φροντίσουν τα παιδιά τους ή τους άρρωστους γονείς τους- να εργάζονται -με μειωμένες απολαβές- μόνο 28 ώρες εβδομαδιαίως για έως και δύο έτη, προτού επανέλθουν πάλι στο σύστημα των 35 ωρών που ισχύει σήμερα, ενώ οι εργοδότες τους δεν θα μπορούν να τους εμποδίζουν.

Η συμφωνία για το ευέλικτο ωράριο επήλθε μετά την κήρυξη τριών 24ωρων απεργιών από την IG Metall και την λευκή απεργία εργαζομένων σε ορισμένες βιομηχανίες και προβλέπει ότι οι εργοδότες θα μπορούν να παρέχουν δυνατότητα σε όσους εργαζόμενους το επιθυμούν να εργάζονται 40 ώρες εβδομαδιαίως, προκειμένου να αυξηθεί ο μισθός τους.

Η συμφωνία είναι «ορόσημο στο δρόμο για έναν σύγχρονο, αυτοπροσδιοριζόμενο κόσμο εργασίας», είπε ο ηγέτης του IG Metall, Γιεργκ Χόφμαν.

Η συμφωνία συνιστά ένα σημαντικότατο βήμα προς την ευέλικτη εργασία στην Ευρώπη και αντανακλά την αυξημένη δύναμη των συνδικάτων στη Γερμανία, που διεκδικούν για τους εργαζομένους ένα δίκαιο μερίδιο λόγω της καλής πορείας της γερμανικής οικονομίας, που αναμένεται να εμφανίσει εφέτος ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 2%.

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή