"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Οι μπακάληδες της «εσωτερικής υποτίμησης»

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Ήταν «λογικό» κατά την άποψη των δανειστών να χαθεί λόγω μνημονίων, ως απάντηση στην κρίση δανεισμού και εν όψει άτακτης χρεοκοπίας, το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Η πολιτική της τρόϊκας που ονομάστηκε «εσωτερική υποτίμηση» (για να μείνουμε εντός του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και να εξοφλούμε τουλάχιστον τους τόκους του τεράστιου χρέους) , προέβλεπε να γίνουν νεοφιλελεύθερες «μεταρρυθμίσεις».

Δηλαδή, να σταματήσουν οι «σπατάλες» του προϋπολογισμού, να πέσουν δραστικά οι κοινωνικές δαπάνες για συντάξεις, επιδόματα, υγεία, παιδεία κ.λπ, να κλείσουν μοιραία τράπεζες με τα πολλαπλασιαζόμενα διαρκώς, λόγω αναμενόμενης ύφεσης, «κόκκινα δάνεια», να απολυθούν οι «υπεράριθμοι» του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα (27% ανεργία) και να πέσουν οι μισθοί και η εργατική προστασία.

Έτσι υποτίθεται ότι θα έπαιρνε μπρος με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ως πιο ανταγωνιστική, η οικονομία, θα είχαμε και πτώση των τιμών στα προϊόντα και υποχώρηση στις φούσκες των ακινήτων, θα αυξάναμε τις εξαγωγές, θα είχαμε πλεονάσματα και θα επιστρέφαμε στις αγορές.

Από αυτή τη διαδικασία προέκυψε και η εικόνα την οποία επικαλούνται υποκριτικά οι κατασκευαστές της για να πιέσουν μέχρι κοινωνικής εξοντώσεως τους φτωχότερους του «πειραματοζώου – Ελλάς». Πράγματι, όπως λέει το ΔΝΤ και η φράξια Σόιμπλε στην Ε.Ε. δεν πολυφαίνεται δίκαιο εκ πρώτης όψεως, το εγγόνι και το παιδί να βρίσκονται πάμπτωχοι στην ανεργία χωρίς καν επιδόματα ή να δουλεύουν με 300 έως 600 ευρώ το μήνα σε πολύ χειρότερες εργασιακές συνθήκες και οι συνταξιούχοι (μαθηματικά) να «σπαταλάνε» υψηλό ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού και προφανώς του εναπομείναντος ΑΕΠ και να παίρνουν «μεγάλες συντάξεις» παρά τις έντεκα, δώδεκα περικοπές που υπέστησαν από το 2010.

Με αυτό το λαϊκιστικό επιχείρημα σκοπεύουν να πείσουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ότι τα χρήματα που μας δανείζουν με χαμηλά επιτόκια για να μας «σώσουν», πάνε από την κυβέρνηση στους «κηφήνες» και όχι στους πραγματικά φτωχούς (δηλαδή σε αυτούς όλους τους ανέργους -1.300.000- και τους υποτιμημένους και ανασφαλείς εργαζόμενους, τους οποίους εκείνοι συνειδητά δημιούργησαν).

Αυτό είναι το τέρας που κατασκεύασαν οι μπακάληδες της εσωτερικής υποτίμησης (με την κοινωνία διαλυμένη και ακόμα πιο άνιση) για να …διορθώνουν τα πράγματα κατά πως βολεύει η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία τους και υπαγορεύει η τσέπη και η αρπακτικότητά τους.

Αν όντως πίστευαν ότι τα επιδόματα σε φτωχούς και ανέργους όπως και οι μισθοί βρίσκονται σε άδικα και πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα, με βάση τη συνταγή τους, τότε δεν θα είχαν λυσσάξει τόσο έντονα υπέρ της ελευθερίας των μαζικών απολύσεων, της συνεχόμενης μείωσης των μισθών  και της τυπικής εξαφάνισης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Δημήτρης Τρίμης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης