"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Οι προϊστορικοί οικισμοί «Μαγούλες» στη Θεσσαλία

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Στον θεσσαλικό χώρο με το έντονο ορεινό ανάγλυφο, την εύφορη πεδιάδα και το πλούσιο κατά τη νεολιθική  υδάτινο δυναμικό με τους βασικούς ποταμούς και ρέματα, αναπτύχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της Νεολιθικής εποχής, αλλά και μετέπειτα την εποχή του Χαλκού,  ένα σημαντικό «δίκτυο» μόνιμων εγκαταστάσεων διασκορπισμένων σ’ όλη την έκταση της Θεσσαλίας».

Αυτά  αναφέρει  στο ΑΠΕ – ΜΠΕ  ο κ. Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης, Αρχαιολόγος και Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας.

Αποτέλεσμα εικόνας για λεωνιδας χατζηαγγελάκης

Οι προϊστορικοί αυτοί οικισμοί, συνεχίζει,  είναι γνωστοί με το όνομα «Μαγούλες». Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για τεχνητά εξάρματα, γηλόφους οι οποίοι δημιουργήθηκαν σταδιακά από τη συνεχή και διαδοχική κατοίκηση, τονίζοντας:

«Στη διεθνή βιβλιογραφία είναι γνωστές αρκετές Μαγούλες από την περιοχή της δυτικής Θεσσαλίας, όπως η Πλατιά Μαγούλα Ζάρκου, του Γριζάνου, του Κεφαλόβρυσου, της Χρυσαυγής, του Πλατάνου, της Γελάνθης, της Αγίας Τριάδας, του Προδρόμου, των Σοφάδων (Τζάνη Μαγούλα), του Συκεώνα, της Αστρίτσας, των Ορφανών για να αναφέρουμε ορισμένες μόνον από αυτές. Το σύνολο σχεδόν από τις Μαγούλες έχει καταγραφεί στα δελτία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ όλες προστατεύονται από την Αρχαιολογική Νομοθεσία, Ν. 3028/2002 «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.

Μιλώντας για τον πολιτισμό της Θεσσαλίας, αφού αναφέρει πως «η  Θεσσαλία είναι γνωστή στο ευρύ κοινό κυρίως για το Νεολιθικό της Πολιτισμό», στη συνέχεια δεν παραλείπει να τονίσει:

«Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον μεγάλο ερευνητή Χρ. Τσούντα.  Κατά την 7η χιλιετία π. Χ. εμφανίζεται στην Ελλάδα, επομένως  και στη Θεσσαλία το νεολιθικό στάδιο με τη λεγόμενη «Προκεραμεική Νεολιθική» σε οικισμούς που ερεύνησαν ο Δ. Ρ. Θεοχάρης και ο Vl. Milojcic, στο Σέσκλο (Μαγνησία) και την Άργισσα  (Λάρισα). Στη δυτική Θεσσαλία οι έρευνες της Μαρίας Θεοχάρη στη Μαγουλίτσα Αρτεσιανού (Καρδίτσα), του  Γιώργου Χουρμουζιάδη στον Πρόδρομο (Καρδίτσα), του Κώστα Γαλλή στο Ζάρκο (Τρίκαλα) και τελευταία στην Αγιοπηγή (Καρδίτσα) από εμάς, επιβεβαίωσαν την εγκατάσταση και την ανάπτυξη των πρώτων μόνιμων οικισμών της Αρχαιότερης Νεολιθικής (6η χιλιετία π. Χ.), όπου εκτός από τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη Νεολιθική εποχή, δηλαδή μόνιμος οικισμός, άσκηση γεωργίας κτηνοτροφίας, έρχονται να προστεθούν δευτερογενή, όπως τα λίθινα εργαλεία  και η χειροποίητη κεραμική, διακοσμημένη ή μη».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστόλης Ζώης

(Η φωτογραφία ανήκει στον κ. Χατζηαγγελάκη (Μαγούλα Γριζάνου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης