"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.3 C
Trikala

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων «Μια διαφορετική προσέγγιση του βιβλίου» σε τέσσερις συναντήσεις με παιδιά ηλικίας 2-4 χρονών. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έγιναν με την επιστημονική προσέγγιση της Κατερίνας Κοπάνου, εργοθεραπεύτριας η οποία προσέφερε τις υπηρεσίες της εθελοντικά και με πνεύμα συμμετοχικής και αμφίδρομης σχέσης με τα παιδιά.

Ειδικότερα:

 

5 Νοεμβρίου

«Βιβλία αφής και παιχνίδια αφής»

Τα παιδιά ανακάλυψαν κι ασχολήθηκαν με  μια ποικιλία οπτικών υλικών, όπως κουτιά γεμάτα με φακές και κρυμμένα αντικείμενα, πλαστελίνη, αφρό ξυρίσματος και χρωματιστή άμμο. Ενώ λοιπόν “πασαλείφτηκαν”, αφύπνισαν την αίσθηση της αφής  και την οπτική εξερεύνηση, προωθώντας παράλληλα την αίσθησή τους. Τα παιδιά και οι γονείς ανακάλυψαν μαζί με την εργοθεραπεύτρια διάφορους τρόπους για το πώς οι συγκεκριμένες δραστηριότητες μπορούν να προάγουν έξυπνα και διασκεδαστικά τη μάθηση.

12 Νοεμβρίου

«Εκπαιδεύοντας τα ματάκια μας».

Σε αυτή τη δράση παιδιά και γονείς ήρθαν σε επαφή με τις δεξιότητες της οπτικής μας αντίληψης δηλαδή την οπτική διάκριση, την οπτική μνήμη, τη μνήμη οπτικής ακολουθίας και τις οπτικοχωρικές σχέσεις. Βρήκαν τα λάθη σε οπτικές εικόνες, εντόπισαν τα όμοια αλλά εντόπισαν και διαφορές, έφτιαξαν όλα μαζί ένα μεγάλο παζλ δαπέδου, προσπάθησαν να βρουν κρυμμένες εικόνες και παίξανε ένα οπτικό ντόμινο. Δόθηκαν ιδέες για συγκεκριμένες δραστηριότητες και το πώς αυτές βοηθούν την ενίσχυση της οπτικής αντίληψης των παιδιών, μιας δεξιότητας πολύ σημαντικής για την αποτελεσματική δράση τους σε όλα τα επίπεδα.

19 Νοεμβρίου

«Με ένα βιβλίο…βιδώνω, ξεβιδώνω και συναρμολογώ!»

Τα παιδιά κλήθηκαν να βάλουν σε λειτουργία το μηχανισμό του “κινητικού σχεδιασμού” και να καταφέρουν να ολοκληρώσουν βήμα βήμα, από την αρχή μέχρι το τέλος, μια κατασκευή. Κατάφεραν λοιπόν να φτιάξουν ένα σπίτι, βγαλμένο από τις σελίδες ενός βιβλίου κι ένα μεγάλο ρομπότ, χρησιμοποιώντας για αυτά τα δύο, υλικά όπως βίδες, παξιμάδια, οπτικές και προφορικές οδηγίες και…φυσικά τον “ιδεασμό” και την “πραξία” τους. Τέλος το κάθε παιδί κατασκεύασε με τουβλάκια το δικό του έργο. Οι ιδέες όλων τους ήταν φανταστικές  και η προσπάθεια αξιέπαινη.

26 Νοεμβρίου

«Μύρισαν Χριστούγεννα!!»

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη πρωτομύρισαν Χριστούγεννα!! Τα παιδιά μαζί με τις μαμάδες, τους μπαμπάδες ή τις γιαγιάδες τους έφτιαξαν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα κουλουράκια, χρησιμοποιώντας κρέμα σοκολάτα και χρωματιστή  τρούφα. Ένα κουλουράκι ανήκε δικαιωματικά στους μικρούς ζαχαροπλάστες μας, ενώ με τα υπόλοιπα κέρασαν το προσωπικό και όσους παρευρίσκονταν την ώρα εκείνη στο χώρο της βιβλιοθήκης, ευχόμενα “Καλές γιορτές”!

Στη συνέχεια ήρθε η ώρα των ευχών μας. Αφού μικροί και μεγάλοι έγραψαν ή ζωγράφισαν τις ευχές τους, τις κλείσανε σε ένα μπουκαλάκι, δένοντάς το με μια κορδελίτσα. Τα μπουκαλάκια των ευχών κρεμάστηκαν μετά σ ΄ένα μεγάλο δένδρο στην αυλή της βιβλιοθήκης και θα παραμείνουν εκεί μέχρι η Νεράιδα των ευχών κι ο Αη Βασίλης, τα πάρουν για να εκπληρώσουν τις ευχές των παιδιών. Το απόγευμα τελείωσε με όλους , γονείς, παιδιά και υπαλλήλους της βιβλιοθήκης να τραγουδούν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, με τη συνοδεία της κιθάρας του μουσικού Τάσου Κιάφα.

090 061 057

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης