"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.4 C
Trikala

Ονειρικές αποδράσεις και φαντασία με γαλλικό «χρώμα» στην Κιν/φική Λέσχη Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

 

Λίγο πριν το τέλος των φετινών προβολών, η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων προβάλλει ακόμη μια πολύ πρόσφατη παραγωγή, που βγήκε στις αίθουσες μόλις το περασμένο καλοκαίρι. Ο Μίτος της Αριάν, δηλαδή της Αριάδνης. Μια σύγχρονη μεταφορά στοιχείων του μύθου της σωτήρος του Θησέα με στοιχεία από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, Ονειρική απόδραση και απλή έκφραση για χαρές ή μικροκαταστάσεις της ζωής, από τη 18η ταινία του δημιουργού της «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο», Ρομπέρ Γκεντιγκιάν.

 

ΥΠΟΘΕΣΗ

arian1
Η Ariane έχει γενέθλια. Τα κεριά στην τούρτα είναι αναμμένα, αλλά κανένα αγαπημένο πρόσωπο δεν κατάφερε να έρθει. Έτσι, η εορτάζουσα μπαίνει στο όμορφο αυτοκίνητο της, φεύγει από το όμορφο προάστιο, όπου ζει, και χάνεται στο ηλιόλουστο τοπίο της Μασσαλίας. Στην πορεία θα συναντήσει έναν νεαρό οδηγό μοτοσικλέτας που θα την οδηγήσει σε μια παραλιακή ταβέρνα. Εκεί, η Ariane, θα γοητευτεί από τον ρομαντικό της ιδιοκτήτη, θα συγκινηθεί από τη νοσταλγία ενός συνταξιούχου φύλακα μουσείου φυσικής ιστορίας, θα ανέβει στη σκηνή για μια παράσταση μιούζικαλ. Και ποιος ξέρει; Μπορεί αυτά τα γενέθλια να της μείνουν αξέχαστα.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Με αναφορές στο παλιό καλό σινεμά, ο δημιουργός της ταινίας «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο», μας χαρίζει αυτή τη φορά μια γλυκιά και τρυφερή «φαντασία» (fantaisie, όπως την αναφέρει και στους τίτλους της αρχής), ένα «όνειρο», για την απλότητα, την ανθρώπινη επαφή, την ελεύθερη έκφραση, τη συζήτηση και την ευτυχία των απλών πραγμάτων.

Έχοντας στο πλευρό του την αγαπημένη «οικογένεια» ηθοποιών: τη σύντροφο του Ariane Ascaride μαζί τους Jacques Boudet, Jean-Pierre Darroussin και Gérard Meylan, ο σκηνοθέτης ξεδιπλώνει την πλοκή του μέσα από αλυσιδωτές συναντήσεις που προκύπτουν χάρη στην ανεξάντλητη εξωστρέφεια της μεσογειακής κουλτούρας. Με φόντο ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο και μια ηλιόλουστη παλέτα, η κεντρική ηρωίδα της ταινίας ζει το όνειρο της και μας παρασέρνει σε έναν μαγικό μικρόκοσμο, όπου τίποτα δεν είναι αναμενόμενο και όλα είναι αντικείμενο μιας καλής συζήτησης μεταξύ φίλων. Αυτή τη φορά ο δημιουργός επιλέγει να μιλήσει για τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από μια ευαίσθητη ταινία που θυμίζει ενήλικο παραμύθι.

arian2Θα μπορούσε να είναι μια σουρεαλιστική, αλλά δεν είναι, ταινία. Είναι ένα παραμύθι για μεγάλους και μάλιστα μυημένους στην ευρωπαϊκή κουλτούρα. Αν τη δει κανείς με ανάλαφρη διάθεση και προσέχοντας ερμηνείες και πλάνα θα διακρίνει μια ελαφριά φιλοσοφική διάθεση και κριτική των ανθρωπίνων σχέσεων και θα αναγνωρίσει πλάνα από ταινίες των Ζαν Λυκ Γκοντάρ (Ζούσε τη ζωή της), Φεντερίκο Φελίνι (Ντόλτσε Βίτα), ακόμα και Πιέρ Πάολο Παζολίνι (στη σκηνή των θεατών που ανηφορίζουν για το θέατρο, όπως οι προσκυνητές του «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο»).

Το επιτελείο ηθοποιών της ταινίας είναι σχεδόν το ίδιο με εκείνο του «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» και παίζει άψογα, όπως άψογη είναι και η σκηνοθεσία, ενώ οι μουσικές που καλύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια την ταινία, είναι σωστά επιλεγμένες για κάθε σκηνή (από Μπετόβεν και Σούμπερτ μέχρι τα τραγούδια του Ζαν Φερά, η φωτογραφία του οποίου δεσπόζει ως αφίσα στο παραλιακό ταβερνάκι, στο οποίο καταλήγει η ηρωίδα της ταινίας).

Info

Γαλλία, 2014, Εγχρωμο

Σκηνοθεσία: Ρομπέρ Γκεντιγκιάν
Σενάριο: Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, Σερζ Βαλετί
Πρωταγωνιστούν: Αριάν Ασκαρίντ, Ζεράρ Μεϊλάν, Ζαν Πιέρ Νταρουσέν, Ζακ Μπουντέ, Αναΐς Ντεμουστιέ
Διάρκεια: 92 λεπτά
Χώρα: Γαλλία
Ετος:
2014
Είδος: Δραματική,φαντασίας


Πηγή myfilm.gr, clickafe.gr

arian3

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.

 

Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της ταινίας στη διεύθυνση:

http://www.antenna.gr/webtv/watch?cid=e_b_oa34_sti_to=

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης