"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Ο βοριάς που τ αρνάκια παγώνει…

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

provata

Δύσκολος ο χειμώνας για τους κτηνοτρόφους- άδεια τα υπόστεγα από ζωοτροφές

Ο βοριάς που τ αρνάκια παγώνει...
Τραγική είνια η κατάσταση των Θεσσαλών κτηνοτρόφων λίγο πριν από την έλευση του χειμώνα. τα υπόστεγα στα μαντριά και στους στάβλους είνια άδεια από ζωοτροφές, καθώς δεν υπάρχει ρευστότητα για την προμήθειά τους, ενώ για πρώτη φορά φέτος οι μετακινούμενοι από τα βοσκοτόπια της Πίνδου επέστρεψαν πεζή με τα κοπάδια τους, κάνοντας δύο και τρεις εβδομάδες, αφού δεν υπήρχαν χρήματα για τη μεταφορά με φορτηγά, θυμίζοντάς μας εικόνες από παλαιότερες δεκαετίες, πριν από το 60..(βλ. ΦΩΤΟ).

Ο βοριάς που τ αρνάκια παγώνει...

Το σημαντικότερο όλων είνια ότι τα ζώα πλέον υποσιτίζονται ενώ πολλοί προβαίνουν σε σφάξιμο των κοππαδιών προκιεμένου να διασφαλίσουν από την πώληση του κρέατος κάποια ρευστότητα για να ανταπεξέλθουν στις οικογενειακές και φορολογικές υποχρεώσεις ενόψει του χειμώνα. με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων Λάρισας Νίκος Πλαάσκας τη δευτέρα το βράδυ στην εκπομπή ¨Θεσσαλών Γη”, επισημαίνοντας πως ήδη έχουμε μία μείωση στο γάλα κατά 30%, που θα έπρεπε πρωτίστως να ανησυχεί την πολιτεία.

Με πρόσχημα τα capital controls οι τυροκόμοι τους έχουν απλήρωτους επί μήνες , ενώ κάποιοι έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος ακόμη και για δύο χρόνια, καθώς οι οφειλές σε γάλα συμψηφίζονται με την προμήθεια ζωοτροφών που τους φέρνουν οι έμποροι και οι τυροκόμοι. Ακόμη κι εκέινοι που προχώρησαν σε μικρές συνεταιριστικές μονάδες και ομάδες παραγωγών, έχουν να δουν ρευστότητα επί μήνες, καθώς τα φέσια από αλυσίδες Σούπερ – μάρκετ και οι μεταχρονολογημενες επιταγές τους έχουν γονατίσει. Έτσι αδυνατούν να προβούν σε μαζικές αγορές ζωοτροφών από αγρότες ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι τιμές του καλαμποκιού είναι εξαιρετικά συμφέρουσες, προς 17 λεπτά το κιλό.

Ο βοριάς που τ αρνάκια παγώνει...

Μοιραία λοιπόν θα το προμηθευτούν το χειμώνα σε τιμές που θα υπερβαίνουν τα 25 λεπτά από τους εμπόρους, ενώ δεν γνωρίζουν και τι τελικά θα συμβεί με τις πληρωμές, αφού εκκρεμεί η κατανομή  στα βοσκοτόπια και φαίνεται ότι προκρίνεται η τεχνική λύση…

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι τους οφείλονται χρήματα από το 2012, από επιλέξιμα, εξισωτικές, επιστροφή πετρελαίου, βιολογική κτηνοτροφία και ενιαία ενίσχυση, σε ποσά που υπερβαίνουν (μόνο για την κτηνοτροφία) τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Φέτος λοιπόν στα χειμαδιά η κατάσταση θα είνια πολύ δύσκολη για χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων στη Θεσσαλία και η οργή κια αγανάχτηση για την πλήρη εγκατάλειψη είνια συσσωρευμένη. Όπως τονίζουν μόνη διέξοδος ο δρόμος του αγώνα και η επιβίωση με κάθε τρόπο, μέχρι να έρθει η άνοιξη να μετρήσουν δυνάμεις, κεφάλια και ζώα που απεμειναν στα κοπάδια, αφού ο κίνδυνος αφανισμού από τον υποσιτισμό είνια ορατός…
Ο βοριάς που τ αρνάκια παγώνει...

Γ.Κ.
thessaliatv

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης